Kamienie milowe w badaniach nad mlekiem mamy

Redakcja
Redakcja
21 czerwca 2018
Fot.i Stock / tatyana_tomsickova
 

Dzięki wieloletnim badaniom nad pokarmem kobiecym naukowcy z całego świata nie mają wątpliwości – mleko mamy jest złotym standardem żywienia niemowląt. Dlaczego mleko kobiece jest najlepszym pokarmem dla niemowlęcia? Na czym polega wyjątkowość jego składu? Na czym polega wieloletni wkład zespołu badawczego NUTRICIA w prace nad poznaniem składników mleka kobiecego i jego właściwości?

Niedościgniony wzorzec

Unikalne składniki w odpowiednich ilościach i proporcjach, zmiana składu w zależności od fazy laktacji, pory czy długości pojedynczego karmienia, a także etapu rozwoju dziecka – to wszystko sprawia, że mleko mamy jest pokarmem idealnym. Pokarm kobiecy w pełni zaspokaja potrzeby niemowlęcia w pierwszych miesiącach jego życia i dostarcza składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju młodego organizmu.

Właśnie dlatego eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka i jego kontynuację do ok. 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety niemowlęcia.

Osiągnięcia NUTRICIA w badaniach nad mlekiem mamy

Mleko mamy to niedościgniony wzorzec, który nieprzerwanie stanowi dla naukowców obiekt badań. Badacze nieustannie analizują skład pokarmu kobiecego i dokonują w tej dziedzinie nowych odkryć w zakresie składników i ich właściwości oraz wpływu na młody, rozwijający się organizm dziecka.

Analizą unikalnego pokarmu, jakim jest mleko matki, zajmują się naukowcy z całego świata, także z Centrum Badań NUTRICIA (NUTRICIA Research). Na przestrzeni lat za pomocą najnowocześniejszego sprzętu analitycznego oraz dzięki współpracy z wieloma organizacjami badawczymi udało im się dokonać wielu znaczących odkryć – poznać komponenty składu mleka matki i ich wpływ na poszczególne układy w organizmie niemowlęcia. Jako pierwsi na świecie odkryli m.in. obecność w mleku matki długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów.

Skład pokarmu kobiecego

Mleko mamy to podstawa żywienia niemowlęcia w 1. roku życia. Jest idealną kompozycją węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin (poza D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami lekarza), składników mineralnych oraz modulatorów odporności. Przeciwciała, żywe komórki, enzymy i hormony czynią pokarm kobiecy niedoścignionym, idealnym pożywieniem, kompleksowo odpowiadającym na potrzeby dziecka.

Co ciekawe, nie ma jednego wzorca mleka kobiecego. Jego skład różni się między mamami w zależności od wielu czynników – stanu zdrowia, sposobu żywienia, genów czy otaczającego środowiska, a nawet płci dziecka.

Wiedza naukowa ekspertów NUTRICIA, jako podstawa tworzenia receptur mlek modyfikowanych

Chociaż pokarm kobiecy to najlepsze pożywienie dla niemowlęcia, zdarzają się sytuacje, w których mama nie może karmić piersią. Właśnie dlatego mleko mamy jest dla naukowców inspiracją przy opracowywaniu receptur mlek modyfikowanych. Chociaż skład mleka modyfikowanego nigdy nie przewyższy bogactwa pokarmu kobiecego, to wiedza zdobyta przez zespół naukowców NUTRICIA na temat złożoności składu mleka mamy pozwala dopasować recepturę mieszanek mleka modyfikowanego do potrzeb dziecka.

Nauka i wiedza naukowa ekspertów NUTRICIA stanowią podstawę do tworzenia receptur mlek modyfikowanych. Badania nad unikalnym pokarmem mamy pozwalają na opracowywanie kolejnych rozwiązań oraz ustanawianie nowych kamieni milowych w rozwoju produktów dla niemowląt, które nie mogą być karmione piersią.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.


Artykuł powstał we współpracy z NUTRICIA


W 2025 roku co drugie dziecko będzie miało autyzm. Tak wykazują wstrząsające badania dotyczące żywności i zawartych w nich pestycydów

Redakcja
Redakcja
21 czerwca 2018
Fot. iStock/Juanmonino
 

Ostatnio w rozmowie ze znajomymi padło stwierdzenie: „To wszystko przez ten syf, który jemy”. Mówiliśmy o koledze, który zachorował, zastanawiając się, co takiego się dzieje, że chorujemy naprawdę coraz więcej i częściej zapadamy na poważne choroby. Czy faktycznie jedzenie ma tak ogromny wpływ na nasze zdrowie? Okazuje się, że często nie zdajemy sobie sprawy, jak duży.

Przez ponad trzy dekady dr Stephanie Seneff zajmowała się biologię i technologię, w ostatnich latach skoncentrowała się na związku między odżywianiem a zdrowiem, poruszając takie tematy, jak choroba Alzheimera, autyzm i choroby układu krążenia, a także wpływ niedoborów żywieniowych i toksyn na nasze zdrowie.

W wyniku przeprowadzonych badań dr Seneff oświadczyła, że przy wzrastającej ilości użycia pestycydów w produkcji żywności do 2025 roku, jedno na dwoje dzieci będzie autystyczne. Wykazała spójną zależność między stosowaniem Roundupu – znanego u nas jako randap, który służy do usuwania chwastów a wzrostem liczby dzieci cierpiących na autyzm. Randap zawiera substancję czynną glisofat, którego wysokie stężenie wykazały biomarkery autystycznych dzieci, podobnie jak niedobór cynku, żelaza, drgawki, zaburzenia mitochondrialne.

Dr Seneff zauważyła wszechobecność użycia glifosatu, gdyż jest on używany przy uprawie kukurydzy i soi. Zatem wszystkie napoje bezalkoholowe i cukierki słodzone syropem kukurydzianym oraz wszystkie chipsy i płatki zbożowe, które zawierają wypełniacze sojowe, zawierają niewielkie ilości glifosatu, podobnie jak nasza wołowina i drób, ponieważ bydło i kurczaki są karmione kukurydzą GMO lub soją. Ponadto pszenica tuż przed zbiorem jest często spryskiwana Roundupem, co oznacza, że wszystkie nieorganiczne chleby i produkty pszenne byłyby również źródłem toksyczności glifosatu. I tak jak ilość glifosatu w każdym produkcie może nie być duża, to jednak skumulowany efekt (zwłaszcza przy tak dużej ilości przetworzonego pożywienia, jak jedzą Amerykanie) może być katastrofalny. Ostatnie badania pokazują, że kobiety w ciąży mieszkające w pobliżu farm, w których stosuje się pestycydy, mają o 60% podwyższone ryzyko, że ich dzieci będą maiły zaburzenia ze spektrum autyzmu.

Inny badacz powiedział, że po prezentacji doktora Seneffa: „Wszyscy z około 70 obecnych osób wiły się, prawdopodobnie dlatego, że teraz mieli poważne obawy dotyczące służenia swoim dzieciom lub sobie, cokolwiek z kukurydzą lub soją, które są prawie wszystkie genetycznie zmodyfikowany, a tym samym skażony Roundupem i jego glifosatem.

Oczywiście, że autyzm jest problemem złożonym i nie można przyczyny upatrywać tylko w jednym źródle. Jednak wyniki badań wiarygodnego eksperta w tej dziedzinie są naprawdę niepokojące.


źródło: anh-usa.org

 


Słonecznie, kolorowo i energetycznie tak w Polsce obchodzono Międzynarodowy Dzień Jogi

Redakcja
Redakcja
21 czerwca 2018
Fot. Materiały prasowe

Tegoroczny Dzień Jogi pod hasłem „Joga – styl życia” świętowaliśmy w niedzielę, 17 czerwca, w Warszawie w Łazienkach Królewskich oraz na 26 wydarzeniach w całej Polsce.

Już po raz czwarty obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Jogi. Polska jest jednym z blisko 200 krajów zaangażowanych w to wyjątkowe święto. Obchody główne w Warszawie przyciągnęły ponad 20.000 osób, które w atmosferze rodzinnego pikniku ćwiczyły jogę i korzystały z wielu przygotowanych przez organizatorów atrakcji. Do głównych obchodów przyłączyły się inne polskie miasta i tak od morza aż po góry, na 26 wydarzeniach: piknikach, otwartych zajęciach jogi, wykładach i spotkaniach minął ten wyjątkowy Dzień.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

W Warszawie każdy mógł znaleźć coś dla siebie – oprócz możliwości wzięcia udziału w lekcjach jogi najpopularniejszych stylów i metod (joga Iyengara, Ashtanga joga, Bikram joga, Kundalini) z dyplomowanymi nauczycielami można było też posłuchać wykładów nt. zdrowego stylu życia, a także zadać pytania ekspertom od jogi i diety.

W strefie wystawców było pachnąco i kolorowo: najnowsze kolekcje ubrań, mat i akcesoriów do jogi, książek i naturalnych kosmetyków, unikatowych produktów kulinarnych, przedmiotów dekoracyjnych. Liczne spotkania z autorkami książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu m.in. Katarzyną Błażejewską-Stuhr, Karoliną i Maciejem Szaciłło, Grzegorzem Pawłowskim, Katarzyną Bem.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Zajęciom jogowym towarzyszyły występy grup artystycznych, odbyły się m.in. pokazy tańca indyjskiego w wykonaniu Mohini Indian Dance Group, pokazy kulinarne oraz koncerty m.in. Ragaboy LIVE Act – muzyczny chillout przy dźwiękach sitaru i dilruby.

Nie zabrakło  też animacji i zajęć dla najmłodszych, w tym oczywiście jogi, prowadzonych przez doświadczonych animatorów.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się strefa kulinarna: stoiska z indyjskimi, wegetariańskimi i wegańskimi przysmakami oraz lodami i słodkościami, aromatyczną kawą i indyjską herbatą m.in. Yogi Tea oraz przepyszne, orzeźwiające lemoniady.

W Strefie relaksu: odpoczynek na leżaku, kocyku, matach, rozmowy z przyjaciółmi.

Jak co roku wydarzenie wspierały ambasadorki jogi: Edyta Herbuś, Paulina Holtz, Małgorzata Pieczyńska, Natalia Przybysz i Agnieszka Cegielska, a także patronujący całemu świętu ambasador Republiki Indii Tsewang Namgyal. Wydarzenie, jak w każdej edycji prowadzili Dominika Łakomska i Michał Niewęgłowski.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Organizatorami Międzynarodowego Dnia Jogi w Polsce są: Porozumienie Szkół Jogi (PSJ), Indyjsko-Polska Izba Gospodarcza (IPCCI) oraz Fundacja Art of Living Polska (AOL).

Patron honorowy: Ambasador Republiki Indii, Jego Ekscelencja Tsewang Namgyal

Ośrodek Informacji ONZ w Warszawie

Partnerzy: Indian Association of Poland, Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie, Media Connect

Sponsorzy: Yogi Tea, Qatar Airways, Indigo Decor, Buddha, FLEX Poland, Indorama Ventures, Weco-Travel, Belbin Polska, Bollywood, Rival Group, Green Parrot, DrukMax

Więcej na: www.dzien-jogi.pl oraz facebook.com/DzienJogi

IDY small


Zobacz także

Ciąża i wakacje. Jak zaplanować wakacje w ciąży?

Ludzie od nas odchodzą, poczucają

Zgubiłam siebie. I co dalej?

Niech twoje dziecko stanie się Atopowym Bohaterem!