Zapraszamy na kort! 8 korzyści, jakie przyniesie ci gra w tenisa ziemnego

Agnieszka Dyniakowska
Agnieszka Dyniakowska
4 sierpnia 2017
fot. iStock/ SolisImages
fot. iStock/ SolisImages

Polska tenisem ziemnym stoi – ostatnie sukcesy naszych sportowców mówią same za siebie. Dyscyplina ta, także za ich sprawą, zyskuje na popularności, ale nie tylko z tego powodu warto regularnie odwiedzać kort – tenis ziemny niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia, urody i samopoczucia. Złapcie za rakietę, odbijajcie piłeczkę i poczujcie to na własnej skórze! Oto 8 korzyści, dla których warto zainteresować się tenisem ziemnym.

Dla dłuższego życia

Z badań dr Ralpha Paffenbargera przeprowadzonych w ciągu dwudziestu lat na dziesięciu tysiącach ludzi wynika, że osoby, które grają w tenisa trzy godziny tygodniowo z umiarkowaną intensywnością, obniżają ryzyko przedwczesnego zgonu o połowę!

Dla silnych nóg i mocnych kości

Na korcie jesteśmy nieustannie w ruchu, biegamy, zatrzymujemy się, startujemy, a to wszystko sprawia, że mięśnie nóg są silniejsze. Trening tenisa powoduje też zwiększanie wytrzymałości i gęstości kości u młodych zawodników, a u osób starszych może pomóc w uniknięciu osteoporozy.

Dla lepszego zdrowia ogólnego

Jeśli treningi tenisa na stałe wpiszemy w nasz grafik zmniejszy się nasze prawdopodobieństwo chorób serca, zwiększymy wydolność płuc, zredukujemy poziomu cukru w organizmie, a nasz organizm będzie starzał się wolniej. Jak dla nas brzmi to świetnie i przekonująco.

Dla zwinności i lepszej równowagi

Podczas rozgrywki tenisowej musimy zmieniać kierunek poruszania się nawet pięć razy w ciągu dziesięciu sekund, co wpływa pozytywnie na naszą zwinność i zdolność do utrzymania równowagi. Musimy też nieustannie kontrolować nasze ruchy i panować nam mięśniami, a zyskuje na tym koordynacja wzrokowo – ruchowa i elastyczność.powody-tenis

Dla samodyscypliny i pracy nad charakterem

Aby opanować poprawna technikę gry w tenisa, potrzebne są treningi i dyscyplina w tym zakresie. Dzięki regularnym ćwiczeniom rozwijamy nasza etykę pracy, wytrwałość i sumienność. Nie zawsze też można wygrywać i musimy też nauczyć się godzenia z porażką i niepowodzeniem oraz przestrzegać zasad gry fair play.

Dla zgrabnej sylwetki

W czasie godzinnego meczu można stracić od 400 do 600 kalorii, a po solidnym treningu nasz metabolizm przyspiesza. Spalamy tkankę tłuszczową i zyskujemy silne mięśnie, zgrabne nogi oraz smukłą sylwetkę. Nie bez powodu tenisistki noszą na korcie mini.

Dla dobrego humoru i optymizmu

Badacze z Southern Connecticut State University odkryli, że regularna gra w tenisa sprawia, iż jesteśmy bardziej energiczni, optymistyczni i mamy wyższą samoocenę. Ponadto wśród graczy rzadziej spotykana jest depresja, trudniej ich zdenerwować, a lęk i dezorientacja są im niemal obce.

Dla lepszej pracy mózgu

Uczeni z Illinois doszli do wniosku, że dzięki uprawianiu tenisa mogą powstawać nowe  połączenia w mózgu. Jak to się dzieje? Prawdopodobnie to zasługa tego, że gra w tenisa wymaga od nas równoczesnej uwagi i taktycznego myślenia. Grając ćwiczymy zatem nie tylko ciało, ale też i nasz umysł – lepiej być nie może!

Nie przekonuje was tenis? Wybierzcie inną dyscyplinę – może bieganie, jazda na rowerze, pływanie lub joga? Pamiętajcie – w zdrowym i aktywnym ciele, zdrowy duch!

Na podstawie: www.naukatenisa.org       www.tenisportal.com


Śniadanko – słodzianko, czyli cukier jest wszędzie – nawet w tych produktach, o których byście nie pomyśleli!

Agnieszka Dyniakowska
Agnieszka Dyniakowska
4 sierpnia 2017
fot. iStock/ Rostislav_Sedlacek
Następny

Kiedyś głoszono, że cukier krzepi i namawiano do jego konsumpcji – dla zdrowia, oczywiście! Dziś już wiemy, że to bujdy na resorach i prędzej doczekamy się szerszych spodni i problemów z (nad)wagą, próchnicy, cukrzycy i osłabienia odporności, niż korzyści zdrowotnych. A przecież słodkie tak nam smakuje i nieziemsko kusi, a producenci żywności cukier lubią – w czystej formie lub pod postacią różnych słodzideł, typu syrop glukozowo – fruktozowy, który brzmi kiepsko i tak też oddziałuje na nasz organizm. Dziś prześwietlamy produkty, które często lądują na naszych talerzach w porze śniadania – to podobno najważniejszy posiłek dnia, ale czy najsłodszy?

Dlaczego kobiety z większą pupą cieszą się lepszym zdrowiem?

Anna Wójtowicz
Anna Wójtowicz
4 sierpnia 2017
Fot. iStock/gruizza
Fot. iStock/gruizza

Kobiety, które mają więcej tłuszczyku w biodrach i udach, są mniej narażone na atak serca, udar mózgu i miażdżycę. Badania opublikowane przez czasopismo Cell Metabolism donoszą, że działa on jak gąbka i zatrzymuje ten tłuszcz, który „podróżuje” do organów wewnętrznych. W ten sposób chroni serce i płuca.

To dobra wiadomość dla kobiet, które mają figurę typu gruszka. Zdaniem naukowców jest ona znacznie lepsza dla zdrowia, niż figura typu jabłko, w której tłuszcz gromadzi się w okolicach brzucha i przez to organizm łatwiej wydziela szkodliwe substancje chemiczne do krwiobiegu.

Fot. iStock/jacoblund

Fot. iStock/jacoblund

Podczas badań okazało się także, że właściwości ochronne tłuszczyku w dolnych partiach ciała są bardziej widoczne u kobiet przed menopauzą. Jednak dotyczy to tylko tych pań, które w sposób naturalny – związany z produkcją hormonów – przybierały w tym czasie na wadze. U tych, które już wcześniej miały nadwagę, właściwości ochronne były mniej skuteczne.

Ale to nie jedyna zaleta figury typu gruszka. Wcześniejsze badania naukowców z Uniwersytetów w Pittsburgu i Kalifornii wykazały, że kobiety o bardziej obfitych kształtach mają wyższe IQ od szczuplejszych przedstawicielek płci pięknej. Odpowiadają za to nienasycone kwasy Omega-3, które gromadzą się w biodrach. Dzięki swojej lokalizacji, korzystnie wpływają na umysł kobiety.

Tak więc chyba warto polubić swoje krągłości. :)


 

Źródła: independent, abcnews


Zobacz także

Fot.i stock /  ArtMarie

Przestań robić tysiąc rzeczy jednocześnie. 8 dowodów na to, że multitasking szkodzi, a nie pomaga

depresyjne zawody

9 najbardziej depresyjnych zawodów. Sprawdź, czy twój zawód zalicza się do tego grona

Fot. iStock/wundervisuals

„Moja dusza lubi domowy, dwudaniowy obiad o stałej porze i przewidywalność zdarzeń”