Włoszczyzna – królewski wybór… Dlaczego?

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2017
Fot. iStock / aga7ta
Fot. iStock / aga7ta
 

Gdy robimy wywar warzywny, zawsze kupujemy włoszczyznę – choć każde z warzyw wchodzących w jej skład możemy kupić oddzielnie. Jest podstawą bulionu, z którego gotujemy rosół, bazą do zup, sosów i do risotto. Skąd się wzięła włoszczyzna i dlaczego ten zestaw jest tak wyjątkowy?

Dlaczego „włoszczyzna”?

Uważa się, że do Polski z Włoch (stąd „włoszczyzna”) w XVI wieku sprowadziła ją królowa Bona Sforza, żona króla Zygmunta Starego. Choć zdania historyków są podzielone co do wiarygodności tej tezy, to niewątpliwie królowa Bona była popularyzatorką warzyw i prawdopodobnie za jej sprawą pod strzechy zawitały seler i por – ważne składniki włoszczyzny.

Bez niej nie ma rosołu

Ten zestaw warzyw powstał nie bez powodu. Korzenie marchwi, pietruszki i selera, por, liść kapusty i cebula – to podstawa każdego bulionu. Nic innego nie jest w stanie lepiej oddać głębi smaku. Słodycz marchewki, ostrość pora, aromat pietruszki i selera tworzą jego pełnię. Dodatek opalonej cebuli sprawi, że bulion nabierze żółtego, niepowtarzalnego i bardzo charakterystycznego koloru.

Fot. iStock

Fot. iStock

Polskie „pięć smaków”

Ugotowana włoszczyzna z dodatkiem jajek, przypraw i majonezu królowała na prywatkach przez dziesięciolecia w postaci sałatki jarzynowej. Podduszona, z cebulą, w sosie pomidorowym jest podstawą ryby po grecku, która często gości na wigilijnych stołach. To połączenie smaków, które można wykorzystywać w wielu daniach.

– Mówiąc o włoszczyźnie, jedni od razu pomyślą o wywarze na zupę, drudzy o królowej Bonie, która pięćset lat temu sprowadziła do nas z Włoch wiele warzyw – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Ten zestaw warzyw świetnie nadaje się również do zapiekania w waniliowym sosie, jako farsz do empanady, a pieczony w miodzie i tymianku idealnie komponuje się z konfitowanymi gęsimi udami – dodaje.


 

źródło: infowire.pl


5 ciekawostek na temat trądziku

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2017
5 ciekawostek na temat trądziku
Fot. iStock / solar22
 

Czy wiesz, że skóry trądzikowej nie należy opalać, a stosowanie kosmetyków nie wystarczy do poprawy cery? Wokół powstawania trądziku krąży wiele mitów, a sposoby jego leczenia są owiane mgiełką tajemnicy. Oto kilka faktów, o których nie mieliście pojęcia!

Uciążliwie powracający trądzik może skutecznie popsuć nastrój. Coraz częściej atakuje nie tylko nastolatki, ale również osoby dojrzałe. To właśnie z jego powodu 40 proc. dorosłych Europejczyków odwiedza dermatologa. Zachodzące u nich zmiany trądzikowe, w przeciwieństwie do młodzieży, najczęściej pojawiają się na brodzie, szyi oraz w okolicy ust.

Stres jako jeden z winowajców

Naukowcy ze Stanford University udowodnili, że trądzik u studentów nasila się podczas sesji egzaminacyjnej, niezależnie od tego, co jedli i jak długo spali. Na pracę gruczołów podobnie wpływa podwyższony poziom kortyzolu, który pojawia się u osób żyjących w stresie.

Słońce w walce z niedoskonałościami

Słyszałaś, że skórę z trądzikiem warto wystawić na działanie słońca, by promienie wysuszyły niedoskonałości? To zwykły mit. Opalanie pogrubi naskórek, co po pewnym czasie doprowadzi do zmian zaskórnikowych. Niektóre terapie leczące trądzik uwrażliwiają cerę na promieniowanie UV, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do poparzeń.

Częste mycie skóry

Zbyt częste mycie nie do końca jest wskazane w przypadku skóry trądzikowej. Substancje zawarte w mydle mogą wysuszyć i podrażnić cerę. Im staranniej chcemy wyczyścić powierzchnię skóry, tym gruczoły łojowe wzmocnią swoje działanie i zwiększą wydzielanie sebum. Osobną kwestią jest używanie preparatów myjących. Większość z nich nadaje się do przemywania skóry dwa razy dziennie. Częstsze stosowanie może przyzwyczaić cerę do substancji aktywnych, które po pewnym czasie tracą swoje działanie.

Dobór diety cud

Przyjmowanie wybranych produktów spożywczych nie rozwiąże problemów skóry, ale wspomoże leczenie trądziku. Podstawą jest unikanie artykułów wysoko przetworzonych, czyli słodkich i gazowanych napojów, słodyczy czy słonych przekąsek. Lepszym wyborem będą lekkostrawne i zdrowe produkty. Z tego powodu chipsy lepiej zastąpić owocami, a olej oliwą. O powodowanie trądziku są również oskarżane ostre przyprawy, jak papryka i pieprz, a także sól.

Laseroterapia sposobem na blizny

Jedną z konsekwencji trądziku jest powstawanie blizn, które wyglądają nieestetycznie, ciężko jest je ukryć pod makijażem, a niekiedy utrudniają kontakty społeczne. Głębokich blizn niestety nie da się usunąć we własnym zakresie, dlatego po pomoc warto udać się do specjalisty. Jedną z najbardziej skutecznych metod pozbycia się śladów po trądziku jest głęboki peeling ablacyjny. – Polega on na usunięciu wierzchniej warstwy naskórka przy pomocy wiązki laserowej. Chcąc pozbyć się blizn po trądziku, w niektórych sytuacjach stosuje się dodatkowo peeling frakcyjny przy użyciu lasera FOTONA SPECTRO SP. Impulsy laserowe są emitowane na powierzchni skóry jeden obok drugiego, co wpływa na wytworzenie siatki mikrouszkodzeń na wybranym fragmencie twarzy. W wyniku tego działania zdrowe komórki otaczające uszkodzoną skórę zaczynają się intensywnie namnażać. Uzyskujemy wówczas nową tkankę, a skóra odzyskuje wygładzony i zdrowy wygląd – wyjaśnia dr Agnieszka Drożniak, lekarz z krakowskiej Kliniki Medycyny Estetycznej VESUNA.


 

Źródło: infowire.pl


Jesienny przysmak: dynia

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2017
Dynia zdrowa od pestki po miąższ
Fot. iStock / ChrisLPhotography
 

Koniec października i listopad to absolutny szczyt sezonu na dynię i nie można go przegapić. To produkt tak uniwersalny, że jedynie nasza wyobraźnia może ograniczyć nowe pomysły na jej wykorzystanie. Jeśli jeszcze do tej pory nie pojawiła się na Waszym stole, sprawdźcie w najnowszym magazynie „Kuchnia”, jak ją przyrządzić.

Jedzmy dynię na zdrowie

Jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w wartości odżywcze. Im bardziej intensywny kolor, tym zawiera więcej beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która m.in. opóźnia pojawianie się zmarszczek i wzmacnia odporność. Dodatkowo dynia jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C oraz magnez, wapń i potas. Jej pestki, choć wysokokaloryczne, zawierają bardzo dużo cynku i magnezu.

Jeden produkt – duża różnorodność potraw

Purée z dyni to świetna baza do ciast i zup. W Polsce bardzo popularna jest duszona dynia z mlekiem. Ze startej dyni można przygotować placki, a w połączeniu z mąką zrobimy z niej pyszne gnocchi. Warto eksperymentować i łączyć dynię z produktami, przyprawami i daniami, do których wykorzystujemy inne warzywa. Można dodać ją do bigosu, połączyć z twarogiem i upiec bułeczki lub przygotować ciastka dyniowo-piernikowe z imbirem i orzechami.

Największa dynia

Największy okaz w Polsce ważył 839,6 kg. Światowy rekord należy do hodowcy z Belgii, który w 2016 roku zaprezentował dynię ważącą 1190,49 kg. Tak wielkich dyń nie znajdziemy na bazarach, ale za duża dynia to nie problem.

– Jeśli zdarzy się, że kupicie za dużą dynię, zróbcie z niej purée i zamroźcie – podpowiada Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Dzięki temu bardzo szybko będziecie mogli – w dowolnej chwili – przygotować ciasto czy cudownie rozgrzewającą zupę dyniową – dodaje.


 

źródło: infowire.pl


Zobacz także

Fot. iStock/elenaleonova

„Jest ktoś” – usłyszałam od męża nie bardzo rozumiejąc o co mu chodzi. „Jak to jest ktoś?” – spytałam…

fot. iStock/ Rostislav_Sedlacek

Śniadanko – słodzianko, czyli cukier jest wszędzie – nawet w tych produktach, o których byście nie pomyśleli!

Fot. iStock / lyosha_nazarenko

500 złotych na dziecko nic nie zmieni. Pani w warzywniaku już mruga do mnie znacząco, w końcu jestem mamą trójki dzieci i mam lepiej. Czyżby?