Naturalne kosmetyki, które znajdziesz w domu

Sportowe Głodomory
Sportowe Głodomory
24 listopada 2016
Naturalne kosmetyki, które znajdziesz w domu
Fot. iStock / VikaValter
 

Czy sam napis „eko” na opakowaniu oznacza, że nasz krem czy balsam jest przyjazny dla naszej skóry? Warto dokładnie czytać skład, ponieważ sama etykietaczy zielony napis czasami nic nie znaczą i  nie gwarantują stuprocentowego naturalnego składu czy braku substancji, które mogą nas uczulić. Niektóre produkty może lepiej zrobić samemu w domu? Jakie są plusy naturalnych kosmetyków?


Co powinno się znaleźć w naturalnych kosmetykach?

Przed rozpoczęciem swojej przygody warto zaopatrzeć się w miarki kuchenne, wagę i blender. To naprawdę podstawa w przygotowywaniu własnych kosmetyków. Większość produktów, z których stworzymy nasze cuda znajdziemy w sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością. Osobiście myślę, że często targ też będzie dobrym rozwiązaniem. Z naturalnymi kosmetykami jest trochę tak, jak z jedzeniem, zawsze możemy iść i kupić coś w supermarkecie, ale lepiej upichcić zdrowe ciasto w domu. Podstawą tego typu produktów są oleje roślinne. Jakie mają włąsciwości? Wnikają głęboko w naskórek regenerują oraz nawilżają go. Oprócz olejów warto zaopatrzyć się w naturalne masła, przede wszystkim masło shea, masło kakaowe i masło z mango oraz witaminę A, E oraz C,  które spowodują, że nasza skóra będzie promienna. Jeśli lubimy pachnące kosmetyki to warto sięgnąć po olejki eteryczne lub zioła. Uważajmy, jednak by nas nie uczuliły.

naturalne kosmetyki
Plusy naturalnych kosmetyków?

Niezaprzeczalnym plusem jest pewność, że mamy wpływ na skład naszego naturalnego kosmetyku. Sami dobieramy składniki, bez zbędnej chemii i konserwantów.  Dlatego są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Robi się je szybko i przyjemnie. To również doskonała alternatywa dla alergików, których skóra jest bardzo wrażliwa. Kosmetyki naturalne oparte są na tradycyjnych recepturach, więc nie są testowane na zwierzętach.

Jak zrobić własny peeling czy tonik?

Może za oknem już zima, ale warto pomyśleć o tym, jak zadbać o skórę na wiosnę. Najlepszym naturalnym kosmetykiem, który można zrobić samemu w domu i to w zaledwie parę minut jest peeling cukrowy. Mieszamy sukier trzcinowy z naturalnym olejem tłoczonym na zimno lub olejem kokosowym. Dodaj kilka kropelek olejku eterycznego i gotowe! Intensywność peelingu uzaleznione jest od grubości ziaren (jeśli chcesz mniejsze, zmiel je w moździeżu). Jeśli chcemy zadbać o skórę twarzy warto sięgnąć po tonik. Osobiście mam problem z tym produktem. Większość z nich mnie uczula lub podrażnia. Dlatego chętnie korzystam z tego przepisu. Wystarczy ocet jabłkowy zmieszać z wodą w proporcji 1:10 oraz pomieszać. To idealny kosmetyk dla alergików.

Warto pamiętać, że naturalne kosmetyki robione w domu mają krótki termin ważności, dlatego należy je przechowywać w lodówce.


  Odwiedź mnie na blogu Sportowe Głodomory


Miód – lek cenniejszy niż złoto

Sportowe Głodomory
Sportowe Głodomory
10 grudnia 2016
miód domowe lekarstwo sportowe głodomory
 

Niesamowite bogactwo witamin miodu poznano już w Starożytnym Egipcie, gdzie wkładano go do grobowców faraonów. Babcie zawsze ceniły ten produkt, jako naturalny antybiotyk i podawały w czasie przeziębienia. Jego właściwości zależą od rodzaju oraz źródła. Czy ten złoty dar natury rzeczywiście pomaga? Jaki miód jeść, by być zawsze zdrowym?

Miód jest nie tylko pysznie słodki płyn, który powstaje w naturalny sposób. Jego właściwości są znane nie od dziś. Najlepiej jeść go na zimno lub dodawać do różnych dań. Pamiętajmy, że dodając miód do herbaty, powinniśmy poczekać, aż napój trochę się schłodzi, bo gorąca woda zmniejsza jego drogocenny dar. Miód przede wszystkim wzmacnia organizm oraz serce, koi nerwy i goi rany. Ma właściwości antybakteryjne. Pomaga walczyć z anemią czy alergiami. Często działa lepiej niż niejeden antybiotyk.

 

Miód – rodzaje i właściwości:

  • Spadziowy – bardzo ciemny o lekko gorzkim smaku. Warto go jeść w przypadku, gdy często chorujemy na schorzenia górnych dróg oddechowych.
  • Gryczany – ma kolor ciemnej herbaty. Jego smak jest dość cierpki, więc nie każdemu przypadnie do gustu. Polecany jest przy zrastaniu się kości po złamaniach.
  • Akacjowy – jego kolor przypomina letnie siano. Polecany głównie przy częstych bólach układu pokarmowego.
  • Lipowy – to jeden z najbardziej aromatycznych miodów. Jego największym plusem jest działanie uspokajające i antyseptyczne. Polecany przy stanach lękowych, dużym stresie oraz przeziębieniach.

miód - naturalne lekarstwo

  • Rzepakowy – jego kolor kojarzy się z letnim dniem na łące. Kiedy się skrystalizuje, a robi to szybko, wygląda dość nieapetycznie, ale daj się zwieść. Ten miód to prawdziwe bogactwo dla osób chorujących na serce.
  • Mniszkowy – kolor słomkowożółty, polecany przy schorzeniach wątroby i dużym osłabieniu organizmu.
  • Wrzosowy – kolor tego miodu jest specyficzny, bo czerwonobrunatny o dość galaretowatej konsystencji. Polecany jest przy schorzeniach dróg moczowych i prostaty.
  • Wielokwiatowy – najpopularniejszy ze wszystkich miodów. Bardzo pomocny alergiach oraz katarze siennym.
  • Koniczynowy – kolor słomkowożółty, stosowany przy schorzeniach przewodu pokarmowego.
  • Malinowy – ma kolor jasnożółty. Jest bardzo pomocny na choroby serca i schorzenia mięśnia sercowego.
  • Miód w plastrze – udowodniono, że rzucie kawałka plastra działa zbawiennie na katar sienny.
  • Pyłek pszczeli – jest to białko roślinne bogate w mikroelementów, witamin, aminokwasów oraz soli mineralnych. Polecany jest głównie w silnym osłabieniu organizmu, wzmożonym wysiłku fizycznym, jak i umysłowym. Dobrze sprawdzi się dla osób aktywnych oraz mających problem z anemią.

Od dawna miód wykorzystywany jest w medycynie w postaci maści, kremów czy roztworów propolisowych, które działają bakteriobójczo i przyśpieszają gojenie ran. Jak widać ten, jakże powszechny w naturze, produkt może w pomóc nam przeciwdziałać różnym chorobom i schorzeniom sezonowym. Dlatego warto dodać to „płynne złoto” do naszego, codziennego jadłospisu.


  Odwiedź mnie na blogu Sportowe Głodomory

 


Co nas rozgrzeje w zimowe wieczory?

Sportowe Głodomory
Sportowe Głodomory
11 listopada 2016
produkty rozgrzewające zimą

Wyobraź sobie sobie, że wychodzisz z pracy, chcesz jak najszybciej być w domu. Niestety stoisz godzinę na przystanku, pada śnieg, a termometr wskazuje kilka kresek poniżej zera. Czekamy, trzęsąc się z zimna. Jak nie zachorować po takim powrocie? Co nas rozgrzeje w zimowe wieczory?

W zimowe wieczory warto sięgnąć po produkty rozgrzewające i bogate w witaminę C, która podwyższa naszą odporność. Kiedy za oknem mróz każdy marzy o zawinięciu się w ciepły koc. Dodatkowo proponuję ciepłą herbatę z miodem oraz dobrą książkę. Jeśli nie lubisz takiego zestawu – nic straconego. Oto lista najpopularniejszych metod na minusowe temperatury. Sprawdź co nas rozgrzeje w zimowe wieczory:

 

co nas rozgrzeje zimą

 

  • zupy – Skutecznie rozgrzeją nas także inne zupy, jak  pikantny barszcz ukraiński, rosół lub pomidorowa. Warto też sięgnąć po zupę krem, np. dyniową z papryczką chilli.
  • przyprawy – w okresie jesienno-zimowym używanie odpowiednich przypraw potrafi sprawić, że będzie nam cieplej. Są to m.in. imbir, czosnek, chili, cynamon, goździki, kardamon, anyż.
  • grzaniec  – oczywiście nie warto rozgrzewać się alkoholem, bo to dość zdradliwe, ale wypicie grzanego piwa z miodem, sokiem malinowym i cytrusami na pewno nas rozluźni i sprawi, że będzie nam naprawdę ciepło.
  • goździki – można je dodać do wielu dań, a kilka sztuk we wspomnianym grzańcu pobudzi nasze krążenie.
  • miód – miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Polecam dodać dwie łyżeczki do herbaty.
  • herbata  czerwona – zawiera bogactwo  związków mineralnych i mikroelementy floru oraz wapnia. Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białko. Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój – co jest istotne, gdy na dworze plucha.
  • herbata zielona – nie tylko wspomaga odchudzanie, sprawia, że nasze zęby są bielsze (znajdziemy w niej fluor), ale i zawiera dużą ilość witaminy C i beta – karotenu, dlatego uchroni nas przed jesiennym przeziębieniem.
  • imbir – ma dość ostry korzenny smak,  można go dodawać do wielu potraw. Świetnie smakuje, a dodatkowo rozgrzewa, poprawia krążenie i chroni organizm przed infekcjami.
  • cynamon – dobrze komponuje się z ciepłą szarlotką, a co najważniejsze leczy katar.

  Odwiedź mnie na blogu Sportowe Głodomory