Myślisz, że o zielonej herbacie wiesz już wszystko? Sprawdź więc zalety zielonej herbaty matcha

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 kwietnia 2016
Fot. Pixabay / freephotocc / CC0 Public Domain
 

Zielona herbata znalazła uznanie na całym świecie, dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi oraz prozdrowotnym właściwościom. I nie można się dziwić, że ten szlachetny napój pochodzący z Dalekiego Wschodu, z sukcesem rozprzestrzenił się na globie.

Skąd się bierze zielona herbata?

Ciekawe jest to, że zielona, biała, czerwona i czarna herbata pochodzą z tej samej rośliny – Camellia Sinensis. Herbata, która dociera do nas, najczęściej pochodzi z Chin, Sir Lanki i Indii, a rzadziej z Kenii, Malawi, Argentyny, Indonezji, Wietnamu i Turcji. Proces tworzenia finalnego produktu, od zerwania listków herbaty po ich zaparzenie wymaga trochę czasu. Najpierw po ręcznym zebraniu liście rozkłada się na dużych stołach z siatki, na których odparowują nadmiar wody stając się miękkie, co ułatwia ich krojenie. Podczas krojenia uwalniane są enzymy i następuje utlenienie herbaty. Zielona herbata jest krócej utleniania, a czasem proces jest pomijany, dzięki czemu zachowuje swój zielony kolor i charakterystyczny smak. Rozdrobnione liście zsypuje się do specjalnych wózków, w których przez kilkadziesiąt minut zachodzi proces fermentacji, czyli utleniania, na koniec czeka je suszenie.

Parzenie zielonej herbaty

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Przywykliśmy do tego, że czarną herbatę zalewamy od razu po zagotowaniu wody wrzątkiem. W przypadku zielonej herbaty zwykłe parzenie zamienia się w rytuał, który ma za zadanie wydobyć ukryty w listkach smak i aromat rośliny. Aby napar zachował najlepsze właściwości, listki należy parzyć w ogrzanym wrzącą wodą,  do sucha wytartym porcelanowym czajniczku. Temperatura wody, w zależności od gatunku herbaty, waha się pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza. Czas parzenia zależy od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty i twardości wody. Herbaty o rozdrobnione parzy się krótko, a zawierające duże liście parzy się dłużej. Zaparzanie około 3 minut powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar pobudza. Wydłużenie czasu parzenia daje napar o działaniu relaksującym. Z tych samych liści można uzyskać kolejne, delikatniejsze napary, nawet po 2 -3 zaparzeniach.

Cenne właściwości dla zdrowia

Od dawna są znane dobroczynne właściwości naparu z zielonej herbaty. Wynikają one z zawartości przeciwutleniaczy, czyli związków usuwających z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Przypisuje się jej właściwości wpływające na zahamowanie rozwoju bakterii w układzie pokarmowym, oraz pozytywny wpływ na jego pracę podczas wydzielania soków trawiennych. Zielona herbata wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poprawę krążenia, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Flawonoidy w herbacie wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Zielona herbata zawiera również witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, którym przypisuje się przeciwdziałanie wystąpienia nowotworów. Chroni zęby przed próchnicą z powodu zawartości fluoru, oraz może pomóc w złagodzeniu stanu zapalnego i bólu związanego z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Pobudza działanie pęcherza moczowego, przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu oraz przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, co ma pozytywny wpływ na proces odchudzania.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Zielona herbata w służbie urody

Pozytywny wpływ zielonej herbaty nie ogranicza się tylko do działania ochronnego na organizm oraz przyspieszenia metabolizmu w procesie odchudzania. Napar z jej listków stosuje się również z powodzeniem w kosmetyce. Wystarczy nadmienić, że opóźnia ona proces starzenia się skóry, nawilża i ujędrnia ją. Łagodzi także podrażnienia,  stany zapalne, a także ułatwia walkę z cellulitem, nic więc dziwnego, że określa się ją mianem symbolu zdrowia i młodości. Można ją wykorzystać na wiele sposobów, np. przygotowując napar z listków, który oczyszcza i tonizuje skórę twarzy. Podobnie można wykorzystać ja samodzielnie w domu, czyniąc z niego bazę dla maseczek na twarz, płukanek do włosów oraz kompres na zmęczone, opuchnięte powieki.

Przechowuj mądrze suszone listki

Zielona herbata cechuje się łatwością wchłaniania obcych aromatów, więc nieodpowiednio przechowywana, może zmienić swój wyjątkowy zapach. Aby temu zapobiec, należy trzymać ją w zamykanych, nieprzeźroczystych naczyniach ze szkła lub porcelany, lub szczelnych puszek z blachy, które nie posiadają swojego zapachu.  Zwykłej zielonej herbaty nie warto wkładać do lodówki, bo może to wpłynąć na jej smak. Natomiast matcha powinna tam trafić po otwarciu, gdyż zapobiega to utlenianiu antyoksydantów.

Zielona herbata matcha – poznaj jej wyjątkowość 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Matcha to znany już w starożytności odcień japońskiej zielonej herbaty. Prawdziwa matcha to tylko drobne, najwyższe liście krzewu herbacianego (bez żył i łodyg), powoli roztarte  kamieniem do  proszku, który rozpuszcza się w gorącej wodzie. Jest to jedyna forma herbaty w której cały liść jest zużywany, co daje 100% potężnego arsenału składników odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i aminokwasów. Matcha to herbata bogata w EGCG (polifenol galusan epigallokatechiny), który zwiększa liczbę Limfocytów T, należących do układu odpornościowego i jest silnym antyoksydantem. Matcha jest najwyższym źródłem naturalnej  L-teaniny, rzadkiego aminokwasu, który pomaga osiągnąć stan relaksu i koncentracji. Zawiera także witaminę C, wapń, magnez, chrom, selen i cynk oraz wiele innych składników odżywczych, witamin i minerałów i łatwo przyswajalny błonnik. Jest 10 razy silniejsza od zwykłej herbaty i zapewnia przedłużony zapas energii na okres do 4 godzin, pozytywnie wpływając na koncentrację i energię do działania.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Najlepiej posłuży zdrowiu Organiczna DōMatcha®, która jest certyfikowana przez JONA (Japan Organic and Natural Foods Association) i  JAS (Japan Agriculture Standard), które wprowadzają  bardzo  rygorystyczne  przepisy i wymagają wyższych standardów niż certyfikacja północnoamerykańskich stowarzyszeń. Wymagają one stosowania tylko nawozów naturalnych i upraw herbaty wolnej od chemii na co najmniej 3 lat przed certyfikacją. Organiczna DōMatcha® jest również certyfikowana przez  AB (Agriculture Biologique). Ekologiczne produkty opatrzone tym logo muszą zawierać więcej niż 95%  składników organicznych. Organiczna DōMatcha® jest również certyfikowana przez Eu Algriculture, organ Wspólnoty Europejskiej. Posiada także certyfikat koszerności.


Wpis powstał we współpracy z firmą Vitamins&More

 


Zaufaj swojemu ciału, zwracaj uwagę na sygnały jakie wysyła. Sprawdź, czego brakuje w twoim organizmie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 kwietnia 2016
Fot. Pixabay / unsplash / CC0 Public Domain
 

W codziennym biegu między pracą, domem a dziećmi, nie zwracasz szczególnej uwagi na sygnały, które w subtelny sposób wysyła twoje ciało. Nie musisz być lekarzem, byś mogła samodzielnie rozpoznać, że dzieje się coś niedobrego dla ciebie. Jeśli coś budzi twój niepokój, sprawdź jaki jest tego powód – wypadające włosy, łamliwe paznokcie czy kłopoty z koncentracją, temu naprawdę da się zaradzić.

Z czego wynika niedobór witamin?

Awitaminoza – czyli fachowa nazwa określająca wystąpienie niedoboru witamin w organizmie, ma proste przyczyny. Długotrwała dieta uboga w owoce, warzywa i produkty zawierające pełne zboża może skutkować niedoborami witamin i minerałów. Zimowe miesiące sprawiają, że nie ma takiego wyboru warzyw i owoców jak w lecie, a te, które można kupić, zawierają mniej wartości odżywczych. Jeśli żyjesz w ciągłym pospiechu, zamiast spożywać zbilansowane pożywienie, sięgasz po szybkie, niezdrowe przekąski, które tłumią głód nie dostarczając ważnych dla organizmu składników. A jeśli w dodatku jesteś na diecie odchudzającej,  zapewne ograniczasz nie tylko liczbę kalorii, ale i witamin. Efekty niedoboru? Możesz zobaczyć nie tylko w lustrze, ale i odczuć na własnej skórze skutki buntu do tej pory działającego bez zarzutu organizmu.

Objawy niedoboru witamin zależą od wpływu danej witaminy na organizm

Oto wykaz konsekwencji niedoboru najważniejszych witamin, bez których nie moglibyśmy prawidłowo funkcjonować każdego dnia.

Witamina A

Odpowiada za poprawną czynność tkanki nabłonkowej, zapobiega zakażeniom układu pokarmowego i oddechowego. Jej niedobór powoduje upośledzenie wzroku, więc może dręczyć cię wrażenie suchych spojówek, złego widzenia po zmroku (tzw. kurza ślepota), oraz stany zapalne układu oddechowego. Zbyt mała ilość witaminy A opóźnia wzrost, wpływa na brak apetytu, wywołuje bóle stawów, wypadanie włosów a także złuszczanie się i przesuszenie skóry oraz biegunkę. Jej źródłem są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego ( pod postacią retinolu), jak i roślinnego (pod postacią karetonoidów). Najważniejszym jej źródłem są podroby, niektóre gatunki ryb, jaja, a w formie roślinnej dostarczymy ją sobie w marchwi, szpinaku, czerwonej papryce, sałacie, morelach, brzoskwiniach, śliwkach i wiśniach.

Witaminy z grupy B

Wpływają one na wiele procesów w organizmie, dzięki którym może on poprawnie funkcjonować. Braki m.in. uwidaczniają się poprzez zaburzenia ze strony układu nerwowego, zaników mięśniowych, braku apetytu, zaburzeń trawienia, zmniejszenia masy ciała, niedokrwistości, problemów z pamięcią i wielu innych. Dostarczymy ją do organizmu w mleku, jogurtach naturalnych, białych serach, kefirach, jajach, drobiu, przetworach zbożowych z pełnego ziarna. Pozostałe witaminy z tej grupy również występują w produktach pochodzenia zwierzęcego, oraz warzywach liściastych, roślinach strączkowych, grzybach, otrębach, rybach, drożdżach, ciemnym ryżu, a także  w wielu owocach.

Witamina C

Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i toksyn, jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Dzięki regularnemu dostarczaniu jej do organizmu, chroni go przed starzeniem się, a także przeziębieniami, infekcjami wirusowymi, oraz chorobami serca i nowotworami. Jej niedobór jest przyczyną zmian zapalno-martwiczych dziąseł, wypadania zębów i krwawieniem z błon śluzowych jamy ustnej. Mogą zdarzać się krwotoki, zaburzenia apetytu, zaparcia, biegunki, wybroczynami, anemia. Bardzo dobrym źródłem witaminy C jest suszona dzika róża, czarna porzeczka, czerwona papryka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, kapusta (szczególnie kwaszona), pomidory i oczywiście cytrusy.

Witamina D

Organizm wytwarza ją pod wpływem działania promieni słonecznych. Zimą, z powodu małej ilości słońca, może wystąpić jej deficyt w organizmie, co objawia się  osteomalacją, czyli niedostateczną mineralizacją kości, a w konsekwencji ich łamliwością a nawet wystąpieniem osteoporozy. Należy uzupełniać jej braki, by nie dopuścić do powstania niedoboru, dzięki suplementom, np. Nordic Vitamin D3. Zawiera ona cholekacyferol, naturalną, najłatwiej wchłanialną i przyswajalną formę witaminy D3. Każda porcja dostarcza 1000 I.U. witaminy D3 zatopionej w oliwie z oliwek extra virgin zawierającej naturalny, zdrowy dla serca jednonienasycony kwas oleinowy (omega-9). 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Witamina E

Wzmacnia odporność, wpływa na stan skóry oraz funkcjonowanie całego organizmu a także płodność. Jest ona silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziałającym uszkodzeniu komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Bierze udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i przeciwdziała zakrzepom. Znajdziesz ją w oleju słonecznikowym, kukurydzianym i z pestek winogron, w orzechach laskowych, migdałach, ziarnach zbóż, i tłustych rybach morskich.

Kwasy omega 3

Co prawda nie są to witaminy, a niezbędne nienasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, jednak ich niedobór w organizmie przynosi przykre konsekwencje, wpływając niekorzystnie na nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz pracę mózgu, zaburzenia procesu uczenia się i koncentracji.  Odpowiednie spożycie kwasów omega-3 hamuje powstawanie reakcji typu alergicznego, wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami, chorobami autoimmunologicznymi czy innymi. Kwasy NNKT nie są syntetyzowane w organizmie, musimy więc dostarczać je wraz z pożywieniem i suplementacją. Najlepszym źródłem tych kwasów są tłuste ryby morskie, jednak w społeczeństwie ich spożycie jest niewystarczające. Aby zapobiec skutkom niedoboru, należy dostarczyć ich do organizmu drogą suplementacji. Rozwiązaniem jest przyjmowanie suplementu diety, np.  Complete Omega Xtra. Dostarcza on pełnego spectrum niezbędnych kwasów tłuszczowych poprzez połączenie skoncentrowanych kwasów omega-3: EPA i DHA z olejów rybich i GLA z oleju z ogórecznika oraz kwasy omega-9. Ta wzmocniona formuła kwasów omega oferuje najwyższy poziom wsparcia dla układu krążenia, przemiany materii, zdrowego mózgu, dobrego nastroju, zdrowych stawów i skóry. Także w wersji dla dzieci w suplemencie diety Children`s DHA w kapsułkach oraz formie płynnej.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe


Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitamins &More

 


Szukasz alternatywy dla filiżanki porannej kawy? Wypróbuj sposoby na skuteczne rozbudzenie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 kwietnia 2016
Fot. iStock / RossHelen

Jeśli potrzebujesz szybko wskoczyć w rytm codziennych obowiązków, a na kawę nie możesz już patrzeć, wypróbuj inne, równie skuteczne sposoby na pobudzenie umysłu i ciała do działania na pełnych obrotach. Przy okazji zrobisz coś dla zdrowia, ponieważ nadmiar kofeiny pozbawia organizm magnezu i wody, co dodatkowo obniża ciśnienie i wzmaga senność.

Zielona herbata

Znana i lubiana nad Wisłą od wielu lat. Listki tej rośliny odtruwają organizm, i podnoszą odporność. Zielona herbata zawiera mniej kofeiny niż kawa, jednak obecność teiny i garbników sprawia, że działa ona łagodniej,ale pobudzający efekt utrzymuje się znacznie dłużej. Picie zielonej herbaty poprawia możliwości umysłu, wspomaga zapamiętywanie, ułatwia proces uczenia się oraz poprawia zdolność koncentracji.

Fot. Pixabay / Bonbonga / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / Bonbonga / CC0 Public Domain

Yerba mate 

Tajemnicza nazwa, coraz popularniejszego napoju w naszym kraju odnosi się do suszonych liści drzewa z rodziny ostrokrzewów. Yerba zawiera w swoim składzie minerały, jak wapń, magnez, fosfor i potas, witaminy C i E, działające niczym przeciwutleniacze oraz witaminy z grupy B czyli naturalne antydepresanty. Yerba poprawia krążenie krwi wspomagając układ krwionośny a zawarta w niej kofeina teobromina i teofilina sprawia, że mamy więcej energii i pobudza organizm dłużej niż kawa. Aby otrzymać napar należy wsypać aż 2/3 kubka suszu,  przesypać cały susz na jedną stronę, włożyć bombillę (czyli rurkę), a w puste miejsce wlać wodę. Trzeba poczekać aż liście „wypiją” wodę. Yerbę zalewa się temperaturą ok 70 – 80 °C. poczujemy się w pełni sił, poprawi się koncentracja oraz zwiększy wydajność pracy umysłowej. 

Uwaga! Wiele badań dowodzi, że picie GORĄCEJ  yerba mate może powodować nowotwór górnych dróg pokarmowych, głównie przełyku. Również picie tego napoju nie jest wskazane dla kobiet w ciąży oraz osób z chorobą wrzodową.

Guarana

To roślina rosnąca na terenie dorzecza Amazonii. Jej nasiona zawierają dwa razy więcej kofeiny od kawy, co w połączeniu z teobrominą i teofiliną, cechuje się wzmocnionym działaniem. Guaranę można spożywać w postaci tabletek (proszku) które lepiej rozpuścić w soku, jogurcie ze względu na specyficzny, gorzki smak. Można też nabyć ją w formie herbatki do picia. Guarana zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną, redukuje zmęczenie podczas wysiłku fizycznego. Poza właściwościami pobudzającymi wykazano jej antybakteryjne, przeciwbiegunkowe i antydepresyjne właściwości.

Uwaga! Ze względu na wysoką zawartość kofeiny nie mogą jej przyjmować kobiety ciężarne, matki karmiące i osoby cierpiące na nadciśnienie.

Imbir

Ten znany z ostrego smaku naturalny antybiotyk, wspomagający leczenie przeziębień, wzmacnia system odpornościowy i działa rozgrzewająco na cały organizm. Dzięki temu że imbir poprawiają krążenie krwi, wspiera naszą pamięć i koncentrację, zwiększając ukrwienie mózgu. Zatem jeśli czujesz się zmęczona pracą czy nauką, herbatka z imbirem lub  szczypta imbiru dodana do kawy (zniweluje jej szkodliwe działanie), wzmocni koncentrację i polepszy procesy myślenia.

Fot. Pixabay / Ajale / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / Ajale / CC0 Public Domain

Rozmaryn 

Fot. Pixabay / Ajale / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / Ajale / CC0 Public Domain

To wiecznie zielone zioło z bardzo aromatycznymi liśćmi pochodzi z regionów Morza Śródziemnego. Jeśli dopada cię znużenie, kąpiel z rozmarynem lekarskim  tak silnie pobudza, że nie jest zalecana wieczorem. Rozmaryn wykazuje również właściwości pobudzające, stosowany jako przyprawa do potraw, jako napar z liści (nie więcej niż 200 ml dziennie), oraz stosowany do masażu głowy w postaci olejku eterycznego.

Uważać powinny na rozmaryn kobiety w ciąży lub te z problemami miesiączkowymi, ponieważ zioło to stosowane było jako środek poronny i stosowany w nadmiarze wpływa na cykl miesiączkowy. 

Zielone koktajle

To prawdziwa bomba witaminowa, która postawi na nogi każdego. Wspaniale wspierają organizm zawartością witamin i minerałów, a jeśli dorzucimy do koktajlu zboża czy orzechy, doskonale nasyci i doda energii.

Przykładowy przepis na koktajl:

  • 0,5 banana
  • duża garść świeżych liści szpinaku
  • 50g truskawek
  • łyżeczka nasion chia

Owoce i szpinak składniki zmiksuj w blenderze, przelej do szklanki a całość posyp nasionami chia. Na zdrowie!

Więcej zdrowych przepisów i informacji znajdziecie we wpisie Zielone koktajle? TAK! Sprawdź przepisy. 

Jeśli pod ręką masz gotowe produkty, skonstruuj naturalny energetyk – połącz sok z jabłka, cytryny i imbiru. Voila!

Alternatywnie lub w połączeniu z powyższym wypróbuj:

Gimnastykę – wystarczy 20  min energetycznych ćwiczeń, by otrzymać zdrową dawkę endorfin, adrenaliny i dopaminy.

Szybki prysznic – najlepiej  połączony z rozbudzającym peeligiem czy żelami o zapachu cytrusów

Produkty pełnoziarniste – uwzględniaj węglowodany złożone we wszystkich posiłkach, razem z owocami i warzywami, co 2-3 godziny – wtedy utrzymasz cukier we krwi na stałym poziomie. Pilnuj, by między posiłkami przerwy nie trwały dłużej niż 4 godziny – inaczej spadnie poziom glukozy we krwi i zmoże cię senność.

Pij dużo wody! – odwodniony organizm będzie stale zmęczony, najlepiej do wody mineralnej dorzuć plaster cytryny.

Multiwitamina – musująca tabletka zawierająca witaminy może być niezłym sposobem na odżywienie organizmu i pobudzenie do działania. Pamiętaj tylko, ze syntetyczne witaminy nie wchłaniają się tak jak naturalne, więc nic nie zastąpi warzyw i owoców.

 


Zobacz także

3 domowe maseczki na 3 problemy skóry

Ukryte bomby kaloryczne, czy potrafisz je rozpoznać?

Jesteś „sportowym leniem” a chciałabyś to zmienić? Wypróbuj 5 sposobów na zmianę przyzwyczajeń