Go to content

5 witamin, których nie może zabraknąć w diecie dla długich, mocnych włosów

Fot. iStock/Spiderstock

Nie wszystkie kobiety mogą pochwalić się bujną czupryną, a im dłuższe włosy, tym więcej z nimi zachodu. Bywa, że mamy problem z włosami, które czasem nie są dość gęste, albo tracą blask, wykazują tendencję do łamania się czy wypadania. Sama zewnętrzna pielęgnacja włosów, jeśli nie odżywiamy się odpowiednio, nie jest w stanie zadbać w pełni o nie.

Trzeba pamiętać, że dieta musi być zróżnicowana, bo włosy składają się z białka, wody i substancji tłuszczowych, minerałów, witamin i innych związków, więc poza witaminami należy także dostarczać siarkę, krzem, biotyna i kwas pantotenowy. Dbając o to, by w diecie nie zabrakło cennych witamin, możemy osiągnąć bardzo dobre efekty wzmacniające czuprynę.

5 witamin, które doskonale wpływają na kondycję włosów

1. Witamina A

Stymuluje procesy odnowy włosów oraz wspiera produkcję kreatyny, która jest głównym budulcem włosa. Ponadto witamina A wpływa na wytwarzanie sebum, które utrzymuje skórę i włosy w odpowiednim nawilżeniu. Gruczoły łojowe wydzielają substancje pomagającą w utrzymaniu dobrej kondycji włosów oraz zapewniają ich prawidłowy wzrost. W przypadku braku tej witaminy włosy stają się bardzo słabe, suche i łamliwe, przy długotrwałym niedoborze następuje zahamowania ich wzrostu i wypadanie. Bogate w witaminę A są: wątróbka, jaja, tłuste mięso masło, sery, mleko, pomidory, marchew, papryka, zielonolistne warzywa itp.

2. Witamina B

Witaminy z tej grupy wstrzymują nadmierne wypadanie włosów i hamują przetłuszczanie się skóry głowy. Ich głównym źródłem są drożdże piwne i piekarnicze, wątróbka, orzechy, kasza, jajka, mleko, kalafior, kukurydza, groch, pomidory, natka pietruszki, szpinak, buraki oraz różne owoce.

3. Witamina C

Witamina C odgrywa ważną rolę w produkcji kolagenu, który bierze udział w tworzeniu struktury włosa oraz nadaje mu elastyczność i wytrzymałość. Witamina C, jako silny naturalny antyoksydant, chroni włosy przed działaniem szkodliwych rodników, pozwala utrzymać je w dobrej kondycji, zapobiegając ich wypadanie i łamanie się. Bogatym źródłem witaminy C są: zielone warzywa liściaste, natka pietruszki, kapusta (zwłaszcza kiszona), pomidory papryka, cytrusy, kiwi, czarna porzeczka, czarny bez, dzika róża, truskawki, ziemniaki, czerwona porzeczka, malina, jabłka.

4. Witamina D

Niedobór witaminy D wpływa na pojawienie się kłopotu z wypadaniem włosów, a także łysienie. Witamina D, która uczestniczy w rozwoju komórek organizmu, może pochodzić z dwóch źródeł – syntezy skórnej oraz diety. Niestety słońca jesienią i zimą nie ma zbyt wiele, pozostaje więc odpowiednia suplementacja i dieta bogata w tłuste ryby morskie, ser żółty, żółtka jaj i mleko.

5. Witamina E

Witamina E chroni włosy przed uszkodzeniami, które powstają na skutek działania promieni słonecznych. Jest ona silnym antyutleniaczem, który chroni włosy przed uszkodzeniami i na dłużej zachowuje ich młody wygląd. Hamuje procesy starzenia się skóry, wzmacnia i odżywia barierę lipidową skóry, regulując poziom wody w skórze. Witaminę znajdziemy w olejach roślinnych (słonecznikowym, sojowym, rzepakowym, kukurydzianym),  kiełkach pszenicy, produktach pełnoziarnistych, migdałach, orzechach laskowych, jajkach, mleku, warzywach zielonych.

źródło: 5minutdlazdrowia.plwlosymuszabycdlugie.blogspot.com