Jak udekorować prezenty owinięte w szary papier? Najlepsze i najprostsze inspiracje 2017

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
22 grudnia 2017
Fot. iStock / Diane Labombarbe
 

Papier czy torebka? Tego sporu nie rozstrzygniemy, jeśli jednak zdecydujecie się na papier – warto rozważyć wykorzystanie zwykłego, szarego papieru. Ma swój urok i magię – i z odpowiednimi dodatkami, wcale nie musi oznaczać skrajnego minimalizmu. Wszystko w waszych rękach – dosłownie.

Bo w zależności od tego, ile do tego szarego papieru dołożycie (względnie ile „się chce”/potrafimy/można/jest w szafce), taki efekt możecie uzyskać. Ja w tym roku stawiam na „szarego” i dekoracyjną taśmę klejącą (mało czasu, oj mało 😉 – ale piękną taśmę zgarnęłam za 4 zł na wyprzedaży w „Rossie”).

Zobaczcie najpiękniejsze inspiracje na zapakowanie prezentu z wykorzystaniem szarego papieru. Dzięki ci Instagramie!

PS: Sprawdźcie, jak łatwo owinąć prezenty w papier (jakikolwiek) tak, żeby się jednak udało 😉 – klik.

 Szary papier i…

 złote naklejki, sznurek i wstążka

 sznurek i gałązki (to nie musi być „choinka”!)

 

pompony, bawełna, naklejki 

zdjęcia

 

 czarno-białe etykiety

 gałązki choinkowe

Special delivery for a special lady. #holidaygifts #giftwrapping #tessaparkesdesigns Post udostępniony przez Tessa Parkes Designs (@tessaparkesdesigns)

gruba wstążka

 ładny sznurek i „zielone”

 pieczątki!

 

liście, szyszki, ozdoby choinkowe

 czerwona kokarda-gigant

 

 

znów choinkowo – w wersji bardzo oszczędnej

 pieczęć z wosku

 

 

 stemple z ziemniaków!

 

 wstążka, sznurek i gałązki

 stemple i czesanka

 po prostu sznurek

 

 

 małe stroki lub czarne etykiety (a la tablica)

 

 

 małe naklejki

pierniki

 


Niezwykłe właściwości wigilijnego kompotu. Teraz przestaniesz kręcić nosem

Ewelina Celejewska
Ewelina Celejewska
22 grudnia 2017
Fot. iStock/peredniankina
 

Jedni nie wyobrażają sobie bez niego wigilijnej kolacji, inni od samego zapachu dostają mdłości, a przez głowę zaczynają im przebiegać wspomnienia z dzieciństwa, gdy mama powtarzała: „No chociaż jedną szklaneczkę, żeby się wszystko w brzuszku ułożyło”. Kompot wigilijny, bo o nim mowa, to rewelacyjny napój, który faktycznie ułatwia trawienie. Poznaj jego niezwykłe właściwości. 

Kompot z suszu to nieodłączny element wigilijnej kolacji. Nie bez powodu mówi się jednak, że „trzeba do niego dorosnąć”. Specyficzny smak i aromat nie każdemu bowiem odpowiada. Mowa głównie o dzieciach, które z pewnością wolałyby popijać postne potrawy colą. Kompot z suszu jest jednak najlepszym, co mogą tego dnia otrzymać – dzięki specyficznej kompozycji składników, napój ten ma mnóstwo korzyści dla zdrowia.

Tradycyjny kompot przygotowuje się z suszonych śliwek, jabłek i gruszek. Niektórzy dodają do niego także miód, cynamon czy goździki. Dzięki dużej zawartości błonnika, kompot idealnie łagodzi skutki obżarstwa, czyli redukuje wzdęcia i przyspiesza metabolizm. Poza tym szybko wywołuje uczucie sytości, więc zjemy zdecydowanie mniej. Dzięki niemu łatwiej będzie nam także strawić wszystkie, wigilijne potrawy, a jak wiadomo – nikt sobie podczas tego wieczoru nie odmawia dodatkowej porcji serniczka.

Kompot wigilijny jest także bogaty w witaminę A, która zapewnia dobry wzrok, witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, witaminę B, pozytywnie działającą na układ nerwowy, a także witaminy K i E. Suszone owoce, na bazie których przygotowany jest kompot, są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

Chociaż ten niezwykły wywar najlepiej smakuje w Boże Narodzenie, warto po niego sięgać także w trakcie całego roku.

Źródło: portal.abczdrowie.pl


7 mitów na temat cukrzycy. Jeśli w nie wierzysz, masz większą szansę zachorować

Redakcja
Redakcja
22 grudnia 2017
cukrzyca - popularne mity
Fot. iStock / stock_colors

Cukrzyca to choroba przewlekła , która w wielu przypadkach zbiera śmiertelne żniwo. Brak odpowiedniej wiedzy sprawia, że w dalszym ciągu powielane są mity, które wręcz przyczyniają się zwiększenia szansy na zachorowanie. A statystyki są niepokojące –  Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)szacuje, że obecnie choruje na cukrzycę ok. 366,2 milionów ludzi na całym świecie (dane z 2011 roku). Przewiduje się, że do 2030 roku liczba ta wyniesie 551,8 milionów ludzi na całym świecie.

W samej Polsce chorych jest ponad 3,1 miliona Polaków (10,6% dorosłej populacji). A będzie ich jeszcze więcej. Najczęściej pacjenci zgłaszają się do lekarza, gdy cukrzyca jest już bardzo zaawansowana. Ogromnie ważna jest profilaktyka, która wymaga szerzenia ważnych informacji i niepowielania tych, które mogą doprowadzić do pogłębienie problemu.

7 mitów na temat cukrzycy,  o których należy zapomnieć (jak najszybciej):

1. Chorują tylko ci, którzy jedzą dużo słodyczy

Nie do końca wiadomo, dlaczego niektóre osoby chorują na cukrzycę. Wydaje się, że istnieje związek genów z cukrzycą, szczególnie, jeśli chodzi o typ drugi. Bardzo ważny jest tryb życia — brak ruchu, tłuste jedzenie bogate w cukier i sól mogą przyspieszyć niepobawienie się problemu. Badania pokazały, że  osoby, które zjadają 2,5 grama soli dziennie więcej mają 43% więcej szans na zachorowanie na cukrzycę typu 2.

2. Szkodzi wyłącznie cukier rafinowany

Nie. Także cukier występujący naturalnie w owocach, może być pewnym zagrożeniem. Owoce są skarbnicą witamin i mikroelementów oraz błonnika, więc warto po nie sięgać, ale z umiarem. Jedzenie słodkich owoców do oporu, może powodować podnoszenie stężenia glukozy we krwi.

3. Jeśli jesteś szczupła, nie musisz się obawiać cukrzycy

Nie, nie tylko ludzie otyli chorują na cukrzycę, choć u nich bywa ona konsekwencją właśnie otyłości i niezdrowego trybu życia. Jednak fakt jest taki, że zarówno człowiek szczupły, jak i bardziej otyły mogą zachorować na oba typy cukrzycy.

4. Palenie papierosów wpływa na raka płuc, ale nie na rozwój cukrzycy

Palenie papierosów, o czym świadczą badania, może przyspieszać rozwój choroby. Palacze mają o 30-40% więcej szans na zachorowanie, ponieważ palenie obniża wrażliwość na insulinę i sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie.

5. Cukrzyca dotyczy tylko starszych ludzi

Z powodu cukrzycy mogą cierpieć ludzie w różnym wieku. U ludzi młodych diagnozuje się cukrzycę insulinozależną, typu 1 (cukrzyca wieku młodzieńczego). Powoduje ją zniszczenie lub niewydolność komórek trzustki, odpowiedzialnych za produkcję i wydzielanie insuliny. Ludzi starszych, na ogół otyłych i z nadciśnieniem tętniczym, dotyczy cukrzyca typu 2 wywołana opornością na działanie insuliny. Ten typ choroby wymaga ciągłego przyjmowania odpowiednich leków doustnych, a z czasem także przejścia na zastrzyki z insuliną.

6. Niemożliwe jest samodzielne wykrycie cukrzycy

Pierwsze objawy pojawienia się choroby są subtelne, ale możliwe do zauważenia. Zaliczamy do nich wzmożone pragnienie, częste parcie na mocz, napady wilczego głodu, przewlekłe zmęczenie. Zwykłe badanie poziomu cukru we krwi pozwala określić przyczynę problemów.

7. Kofeina z kawy chroni przed zachorowaniem

Okazuje się, że to nie kofeina zawarta w kawie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Obecny zarówno w kawie kofeinowej, jak i bezkofeinowej kwas chlorogenowy, zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. Ważną rolę spełnia także niacyna (witamina B3) biorąca udział w biosyntezie insuliny, lignany (silne antyutleniacze) zmniejszają uszkodzenia komórek, a potas uczestniczy w metabolizmie węglowodanów.


 

źródło: www.hellozdrowie.plwww.mojacukrzyca.org.pl


Zobacz także

10 motywów, które najczęściej pojawiają się w koszmarach. Czy wiesz, co chce przekazać twoja podświadomość?

Marzy ci się być idealną matką? Oto kilka praktycznych porad. Spróbuj, może ci się uda!

Resurfacing – odmładzanie przez regenerację