Go to content

Szpinak i truskawki oraz inne produkty, które powinieneś spożywać razem. Dla zdrowia!

Fot. iStock/AzmanJaka

Aby wydobyć z produktów to, co najlepsze dla naszego organizmu, warto przyjrzeć się bliżej składnikom, które zawierają i wzmocnić te właściwości. W jaki sposób? Podając je w towrazystwie warzyw, owoców i przypraw, o których może byście nawet nie pomyśleli…

Szpinak i cytryna

Szpinak zawiera żelazo. Jeżeli liście szpinaku skropisz sokiem z cytryny, pierwiastek lepiej się wchłonie.

Oliwa z oliwek i pomidory

Rozpuszczalne w tłuszczach likopen i karotenoidy pomagają organizmowi kontrolować poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Oliwa pomidory to połączenie nie tylko smaczne ale i zbawienne dla twojego organizmu.

Ryby i curry

Zawarty w mięsie ryb kwas omega, oraz  tłuszcze DHA i EPA redukują ryzyko zachorowania na nowotwory. Curry wzmacnia te właściwości.

Jeżyny, truskawki, maliny

Mieszanka tych owoców da ci prawdziwego odżywczego kopa na cały dzień.

Banany i jogurt

Możesz zjeść je na śniadanie, możesz zabrać ze sobą w drogę lub do pracy jako przekąskę. Połączenie potasu zawartego w bananach i protein z jogurtu pomoże ci zbudować masę mięśniową i oczyścić organizm z toksyn.

Jajka i ser

Twój organizm potrzebuje witaminy C, by lepiej absorbowac wapń. Zrób sobie omlet i posyp go tartym serem.

Truskawki i szpinak

Anemia powoduje zmęczenie, osłabienie mięśni i wypadanie włosów. Jedz produkty bogate w żelazo i witaminę C.  Przygotuj sobie kolorową sałatkę z liści szpinaku i posiekanych truskawek. Takie danie nie tylko nacieszy oko, ale i pozytywnie wpłynie na twoje samopoczucie.


Na podstawie: Grandma Useful Tips