Sylwestrowa kreacja prosto ze światowych stolic mody – wybierz styl dla siebie

Redakcja
Redakcja
15 grudnia 2017
Fot. iStock / CoffeeAndMilk
 

Wraz z końcem listopada rozpoczyna się okres intensywnych przygotowań do świąt. Układając listę prezentów dla bliskich, pomyśl również o swojej kreacji na zbliżającą się noc sylwestrową. Po świętach bowiem zostaje zaledwie kilka dni do tej najważniejszej nocy w roku. Sprawdź, jakie trendy obowiązują w Mediolanie, Berlinie, Tokio oraz Paryżu, i zainspiruj się do wyboru sylwestrowej stylizacji.

Mediolan to centrum klasycznego stylu. Ubrania włoskich projektantów podkreślają sylwetkę, urzekają elegancją i zmysłowością. We włoskie trendy idealnie wpisują się duże kolczyki, efektowne naszyjniki oraz dodatki doskonałej jakości. Wieczorowy strój w wersji z Mediolanu jest bogaty w kwiaty i ponadczasowy złoty kolor.

Natomiast na wybiegach Tokio królują proste geometryczne kroje oraz minimalistyczna paleta barw.Tokijska moda zachwyca naturalnością i harmonią, a srebrny kolor dominuje w ubraniach i dodatkach.

Z kolei lekko zbuntowany i nieokiełznany Berlin oferuje na wieczór nieoczywiste rozwiązania: mocne ramoneski i ciężkie buty zestawione z tiulowymi spódnicami; dominującą czerń, ciężkie akcesoria.

Miłośnicy prostoty powinni obserwować paryskie wybiegi, na których przeważa umiar i minimalizm. Lekkie sylwetki, delikatne pastelowe kolory, wdzięk i ponadczasowa elegancja to wyznaczniki tego stylu.

Więcej zachwycających stylizacji można znaleźć w najnowszym numerze magazynu „Avanti”, dostępnym w kioskach od piątku, 24 listopada 2017 r.

Zapraszamy do pobrania bezpłatnej aplikacji „Avanti”. Dzięki niej dowiesz się, gdzie kupić zamieszczony w magazynie produkt – aplikacja przeniesie Cię bezpośrednio na stronę internetową producentaKażda osoba, która pobierze aplikację z Google Play albo AppStore oraz zarejestruje się, będzie mogła również korzystać z dodatkowych zniżek oraz rabatów, tworzyć listę ulubionych produktów, inspirować się rekomendacjami stylistów oraz udostępniać zeskanowane strony.


źródło: infowire.pl


Od czego zależy cena jaja? Numery z jajami

Redakcja
Redakcja
15 grudnia 2017
Fot. iStock / martin-dm
 

W Polsce produkowanych jest rocznie 10 mld jaj, z czego ponad 1,6 mld to jaja z chowu przydomowego niepodlegające kontroli weterynaryjnej. Należy przypuszczać, że liczba tych drugich będzie z roku na rok rosła. W naszym kraju zapanowała moda na jaja ekologiczne, które, jeśli pochodzą z pewnego źródła, na pewno są produktem wysokiej jakości. Warto jednak wiedzieć, że produkty bez certyfikatu mogą być równie wartościowe, a pod pewnymi względami nawet lepsze. Zarówno jaja z chowu konwencjonalnego, jak i ekologicznego oraz wszystkich typów pośrednich, mają swoje wady zalety.

Znaczenie pieczątek

Jaja wyprodukowane w Polsce są znakowane w sposób ściśle określony przez Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (10 lipca 2007 r.). Jaja muszą być oznaczane pieczątkami zawierającymi następujące informacje: sposób chowu, kraj pochodzenia, kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności oraz numer konkretnej fermy. Dzięki temu w przypadku jakichkolwiek problemów (np. zakażenia jaj „Salmonellą”) odpowiednie służby są w stanie bez trudu dotrzeć do producenta i usunąć ze sklepów całą zainfekowaną partię. Na opakowaniu jaj powinna także znaleźć się ich data przydatności do spożycia. Z obowiązku znakowania zwolnieni są tylko niektórzy  mali producenci.

Dla konsumenta najważniejsząpoza datą ważności informacją jest numer oznaczający system chowu kur. Numerem „0” oznaczone są jaja z chowu ekologicznego, „1” – z chowu na wolnym wybiegu, „2” – z chowu ściółkowego, „3” – z chowu klatkowego. Wszystkie typy produkcji mają kilka cech wspólnych. W każdym przypadku jest to chów kontrolowany, objęty nadzorem weterynaryjnym. Jaja oznaczone są opisanymi wyżej pieczątkami.Ich termin przydatności do spożycia wynosi 28 dni od zapakowania, a czas transportu z kurnika i pakowania nie może być dłuższy niż trzy dni. Zabronione jest stosowanie w żywieniu kur niosek paszy zawierającej antybiotyki. Leki mogą być stosowane tylkow wypadku choroby stada. Wówczas jednak jaja nie trafiają do sprzedaży. Po podaniu  antybiotyku musi być zastosowana odpowiednio długa karencja.

Trójki

Jaja oznaczone numerem trzy pochodzą z chowu klatkowego. Zgodnie z prawem obowiązującym w UE kury nieśne utrzymywane są w klatkach wzbogaconych, w których mogą wykazywać charakterystyczne dla gatunku  zachowaniatakie jak: grzebanie, siedzenie w gnieździe lub na grzędzie, ścieranie pazurów czy kapanie się w piasku. Stosowanie urządzeń starego typu, niespełniających tych wymagań jest w Polsce prawnie zabronione od stycznia 2012 r.

W przypadku chowu klatkowego dopuszczalne jest stosowanie pasz zawierających surowce paszowe GMO. Producenci jednak czasami z tej możliwości rezygnują i stosują pasze o podwyższonej jakości. W fermach tego typu mogą też być wytwarzane jaja funkcjonalne o zwiększonej zawartości pożądanych składników odżywczych. W obu przypadkach producent bardzo chętnie informuje o tym na opakowaniu.

Zaletą jaj produkowanych w systemie intensywnym jest ich wysoka jakość pod względem sanitarnym. Znacznie rzadziej w porównaniu z innymi typami chowu ma tu miejsce zakażenie„Salmonellą”. Zniesione przez kurę jajo od razu trafia na taśmę, którą jest transportowane do pomieszczeń chłodniczych o odpowiednim standardzie sanitarnym.

Kolejną zaletą „3” jest ich niższa cena niż jaj z innych systemów chowu. Chów klatkowy to bez wątpienia system najbardziej ekonomiczny. Cena jaj będzie wyższa, jeśli producent stosuje droższą paszę lub specjalne dodatki podnoszące walory odżywcze produktu.

Dwójki

Jaja oznaczone numerem dwa pochodzą od kur z chowu ściółkowego. W tym systemie ptaki mogą się swobodnie poruszać  wzamkniętych, pokrytych ściółką pomieszczeniach. W żywieniu dopuszczalne jest stosowanie pasz zawierających GMO, ale podobnie jak w wypadku „trójek”, kury mogą być karmione według systemu wybranego przez producenta. Stan sanitarny „dwójek” jest nieco niższy niż „trójek”, ale nadal bardzo wysoki. W chowie ściółkowym więcej czasu upływa od zniesienia jaja do przetransportowania go do chłodni.Pod względem kosztów produkcji jest to system mniej ekonomiczny niż chów klatkowy ze względu na większy nakład pracy ludzkiej.

Jedynki

W systemie chowu oznaczonym numerem „1” kury nioski mają dostęp do wyścielonego ściółką pomieszczenia oraz do wybiegu na świeżym powietrzu, co przekłada się na nieco gorsze warunki sanitarne niż w systemach zamkniętych. Pełnoporcjowe mieszanki stosowane są w żywieniu kur niosek podobnie jak w systemie chowu klatkowego i ściółkowego. Chów wolnowybiegowy jest mniej efektywny ekonomicznie niż klatkowy czy ściółkowy, głównie ze względu na utrzymanie odpowiedniej jakości wybiegów i często trudnych warunków pogodowych.Przekłada się to na wyższą cenę jaj.

Ekologiczne zerówki

Jaja oznaczone jako „0” pochodzą z chowu ekologicznego. Ptaki mają zapewnione takie same warunki jak w wypadku chowu wolnowybiegowego. Zasadnicza różnica tkwi w rodzaju stosowanych pasz – w tym systemie pasze muszą być ekologiczne. Jeśli stado zachoruje i zastosowany zostanie antybiotyk, Wówczas wydłuża się okres karencji i takie jaja nie mogą być sprzedawane z oznakowaniem zawierającym „0”

Prowadzenie chowu ekologicznego zgodnie ze wszystkimi wytycznymi żywieniowymi , sanitarnymi i weterynaryjnymi generuje wysokie koszty w porównaniu z pozostałymi metodami. Wyższa cena jajazwiązana jest  również z sezonowością produkcji w tym systemie oraz niewielką liczbą gospodarstw ekologicznych utrzymujących kury nioski w stosunku do wciąż rosnącego popytu.

Pseudoeko z niespodzianką

Rosnący popyt na jaja ekologiczne i ich wysokie ceny powodują, że na rynku coraz więcej jest „zerówek” bez certyfikatu i pieczątek. Decydując się na taki zakup, trzeba mieć świadomość, że pochodzenie i jakość jaj jest nieznana. Pół biedy, jeśli są to świeże jaja klatkowe lub ściółkowe, którym wyczyszczono  pieczątkę. Wtedy konsument zostaje oszukany tylko finansowo. Sprzedawcom pseudoekologicznych jaj zdarzają się jednak znacznie gorsze przewinienia. Najpoważniejsze z nich to sprzedawanie produktu, który nigdy nie powinien trafić na rynek. Mogą to być jaja z rozwijającym się zarodkiem, krwiste, zamarznięte (trzymane w temperaturze poniżej -2 st. C), z pleśnią pod skorupą, zepsute przez drobnoustroje, zakażone „Salmonellą”lub „Listerią”, wreszcie – nieświeże. Kupowanie jaj od nieznanego producenta, którego ferma nie jest objęta nadzorem weterynaryjnym, przypomina grę na loterii. Czasem można wygrać i nabyć produkt bardzo dobrej jakości. Trzeba się jednak liczyć z możliwością zakupu jaja nienadającego się do jedzenia

System chowu a skład jaja

Z badań naukowych wynika, że nie ma różnicy w składzie jaj wynikającej z zastosowanego konkretnego systemu chowu. Znaczenie ma tu tylko i wyłącznie pasza, którą dostają nioski.

Kupując jaja, przede wszystkim należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy bardziej zależy nam na jak najlepszej jakości jaj pod względem sanitarnym, komforcie życia kur czy zastosowanym systemie żywienia. Zawsze warto jednakzwrócić uwagę na to, by jeść jaja ze sprawdzonego i zaufanego źródła.


Konsultacja merytoryczna: dr hab. Monika Michalczuk, Zakład Hodowli Drobiu, Wydział Nauk o Zwierzętach SGGW

Opracowała: Anna Ziółkowska, Biuro Promocji SGGW

źródło: infowire.pl


Nie znosisz świątecznej paniki? Są potrawy, które możesz przygotować wcześniej

Redakcja
Redakcja
15 grudnia 2017
Fot. iStock / GMVozd

Święta Bożego Narodzenia powinny kojarzyć nam się z radosnym czasem spędzonym z rodziną. Niestety, zwykle są poprzedzone nerwowymi przygotowaniami, które potrafią skutecznie zepsuć świąteczną atmosferę. A może w tym roku ugotuj część potraw z wyprzedzeniem i zyskaj cenne chwile dla bliskich?

Piernik dojrzewający

Najlepsze pierniki dojrzewają długo. Ich przygotowanie należy rozpocząć nawet 6 tygodni przed świętami. Surowe ciasto trzeba przechowywać w ceramicznym naczyniu, pod przykryciem, w zimnym miejscu. Na 3-4 dni przed świętami wypieka się piernikowe blaty, które później przekłada się powidłami i polewa czekoladą.

Jeśli barszcz, to tylko na zakwasie

– Zakwas buraczany jest niezbędny do wigilijnego barszczu, ale niestety często przypominamy sobie o nim tuż przed Bożym Narodzeniem – gdy jest już za późno, by go nastawić – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – A przecież zakwas możemy zrobić już w listopadzie i przechowywać w zimnym miejscu do świąt – dodaje redaktor naczelna.

Przygotowanie zakwasu zajmuje około 20 minut. Powinien fermentować co najmniej 5 dni. Przecedzony i zlany do butelek może być przechowywany nawet przez kilka miesięcy. Doskonale sprawdzi się nie tylko do barszczu, ale również jako dodatek do sosu winegret, koktajlu warzywnego i chłodnika.

Sprawdzony przepis na zakwas znajdziesz w grudniowym wydaniu miesięcznika „Kuchnia”.

Pierogi i uszka możesz zamrozić

Pierogi z kapustą oraz uszka z grzybami obowiązkowo goszczą na świątecznym stole. Niestety, ich przygotowanie jest czasochłonne. Ugotuj je tydzień wcześniej i przechowuj w zamrażalniku aż do Bożego Narodzenia. Po rozmrożeniu podgrzej je we wrzącej wodzie lub podsmaż na oleju.


 

źródło: infowire.pl


Zobacz także

Maseczka, czyli kim naprawdę jestem

Jak zostać początkującym narciarzem

Jedno proste zajęcie może pomóc w walce z depresją i nałogami! Czemu by nie spróbować?