Skuteczny sposób na ból głowy? Odpowiedź jest jedna – ocet jabłkowy

Redakcja
Redakcja
3 lutego 2018
Fot. iStock/Vertigo3d
 

Jasne, można wziąć tabletkę i po bólu, ale ile można się faszerować lekami? Czasami zastanawiamy się nad alternatywnymi sposobami radzenia sobie z różnymi dolegliwościami, więc dlaczego nie z bólem głowy?

Bóle głowy są powszechną uciążliwością dla większości z nas. Powszechnie też wiadomo o zaletach octu jabłkowego – od poprawy trawienia do bycia pomocnym w leczeniu bólów głowy. To czy ocet jabłkowy jest skuteczny w leczeniu bólów głowy nie zostało jeszcze udowodnione naukowo udowodnione, jednak przez wiele osób jest polecany.

Ocet jabłkowy może działać na podstawową przyczynę bólu głowy. Surowy, niefiltrowany może zawierać żelazo, potas i wapń. Zarówno te minerały, jak i kwasowość w occie jabłkowym mogą pośrednio pomóc w pozbyciu się bólu głowy, którego częstą przyczyną bywają problemy z trawieniem.

Ponadto jedno z badań wykazało, że ocet jabłkowy obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Ta korzyść może pomóc regulować skoki cukru, które czasami także powodują bóle głowy. Przy czym zaznaczamy, że osoby z cukrzycą przed użyciem soku jabłkowego powinny porozmawiać z lekarzem.

Jak działa ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy nie wpływa bezpośrednio na ból głowy w sposób, w jaki działa środek przeciwbólowy. Bóle głowy mogą mieć różne przyczyny, od alergii i problemów trawiennych po stres i wysokie ciśnienie krwi. Uważa się, że ocet jabłkowy działa na podstawową przyczynę bólu głowy.

Nie wiesz, jak wprowadzić ocet jabłkowy do diety? Wypróbuj jeden z proponowanych pomysłów.

Najbardziej podstawowy przepis

1 łyżeczka octu jabłkowego
350 ml wody

W razie potrzeby osoba może wypić tę mieszankę, żeby zmniejszyć przynajmniej ból głowy.

Istnieje wiele smaczniejszych sposobów.

Zimny ​​tonik jabłkowy

Zastąpienie połowy wody w podstawowej recepturze sokiem jabłkowym może zmniejszyć kwaśność napoju. Niektóre osoby mogą osłodzić ją miodem.

250 ml wody
250 ml soku jabłkowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Składniki wymieszać w dużej szklance.

Ciepły napój z miodem cayenne

Pieprz cayenne w tym napoju dodaje pikantnego kopa, a słodzi się go miodem.

250 ml ciepłej wody
1 czubata łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu jabłkowego
odrobina pieprzu z cayenne

Wymieszać wszystko i można wypić.

Ocet jabłkowy z pewnością nam nie zaszkodzi, więc dlaczego nie spróbować?


źródło: medicalnewstoday.com

 

 


Papryka – bogactwo witamin. Który kolor tego warzywa ma najwięcej właściwości dla zdrowia?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 lutego 2018
Fot. iStock/BraunS
Następny

Papryka jest jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw. Można ją wykorzystać na kanapki, do sałatek, zup, zapiekanek i w wielu innych, ciekawych przepisów. Lubimy ją ze względu na smak i zapach, a także kolory, które kojarzą się z dobrą, zdrową energią. Poszczególne odmiany papryk różnią się od siebie aromatem, intensywnością smaku, kształtem i kolorem. 

Ostre papryczki przyspieszają proces spalania tłuszczu, rozgrzewają i dostarczają organizmowi witamin i minerałów. Łagodniejsze odmiany dbają o wygląd skóry, paznokci i włosów, poprawiają wzrok, wzmacniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi, poprawiają kondycję układu nerwowego, kości i mięśni.

Każda świeża papryka obfituje w witaminy z grupy B i witaminę C, a także związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Jednak papryki w zależności od koloru, który czasem wynika po prostu ze stopnia dojrzałości tego warzywa, różnią się od siebie ilością cennych dla zdrowia i urody substancji.

źródło: zdrowie.gazeta.plbonavita.plportal.abczdrowie.pl

Co tam diety, po co się męczyć? Naukowcy odkryli jak w prosty sposób zgubić dwa kilogramy

Redakcja
Redakcja
3 lutego 2018
Fot. iStock/jacoblund

Liczymy kalorie, biegamy, pocimy się na siłowni, byleby tylko zgubić te kilka uciążliwych kilogramów, prawda? Wciąż jest mowa o zmianie trybu życia, sposobu żywienia, tymczasem okazuje się, że wystarczy jedna niewielka zmiana, żeby schudnąć, zwłaszcza gdy spędzamy wiele godzin za biurkiem. 

Otóż okazuje się, że zastąpienia sześciu godzin siedzenia na czas, kiedy stoimy pozwoliłoby nam zgubić 2,5 kilograma w ciągu roku! Tak sugerują naukowcy. Przestawienie się z siedzenia na stanie może pomóc spalić kalorie i ewentualnie schudnąć. A która z nas nie marzy o stracie właśnie dwóch kilogramów?

Badanie, opublikowane w European Journal of Preventive Cardiology, wykazało, że stojąc spala się o 0,15 kcal na minutę więcej niż siedząc, co w ciągu sześciu godzin zmienia się w 54 kcal. W badaniu przeanalizowano dane  1 184 osób biorących udział w 46 poprzednich badaniach. Uczestnicy mieli średnio 33 lata i średnią wagę 65 kg. Co może być niezbyt pocieszające – lepsze efekty odnotowano w przypadku mężczyzn niż kobiet.

 

Jednak utrata wago to nie wszystko, okazuje się, że stojąc nie tylko spalamy więcej kalorii, dodatkowa aktywność mięśniowa wiąże z niższym odsetkiem ataków serca, udarów i cukrzycy, więc korzyści z pozycji stojącej mogą wykraczać poza kontrolowanie wagi. Naukowcy podkreślają, że wyniki mogą być niedoszacowane, ponieważ stojąc często mamy skłonność do spontanicznych ruchów, takich jak zmiana ciężaru lub kołysanie się z nogi na nogę, wykonujemy małe kroki do przodu i do tyłu.

Cóż, jeden wynik jest pewniakiem – należy unikać siedzenia przez wiele godzin. Kto wie, może to być wstęp do jeszcze bardziej korzystnej aktywności.


źródło: miror.co.uk

 

 


Zobacz także

„Z brakiem trzeba się pogodzić, zaakceptować jak młodszego, denerwującego brata, przyzwyczaić do niego i oswoić z jego istnieniem”. List do mamy

Koła i kwadraty – must have sezonu SS18, czyli nowe inspiracje Anny Samków

Prześwietlamy czekoladowe zające. Czy wysoka cena gwarantuje dobrą jakość? Zdziwisz się!