Go to content

„Siostry od kuchni” polecają: Pieczony kurczak w sosie cytrynowo-tymiankowym z ziemniaczkami i szpinakiem

Fot. Siostry od kuchni

Kto szuka obiadowej? Zapraszamy.

Pieczony kurczak w sosie cytrynowo-tymiankowym z ziemniaczkami i szpinakiem

Czas wykonania: 65 min.

Z podanych składników przygotujesz porcję dla 3-4 osób.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka (bez podudzi)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 1 szklanka drobiowego bulionu (najlepiej domowego)
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 duże garści posiekanych świeżych liści szpinaku
  • kilka ziemniaków

Wykonanie:

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz papryką wędzoną. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i obsmażyć kurczaka z obu stron do zarumienienia. Kurczaka odłożyć na bok, usunąć tłuszcz z patelni.

Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na tej samej patelni rozpuścić pozostałą łyżkę masła, i zeszklić na nim cebulę i czosnek (ok. 1 minutę). Dodać bulion, śmietanę, parmezan, sok z cytryny oraz tymianek i zawartość patelni doprowadzić do wrzenia. Następnie wrzucić szpinak i gotować całość jeszcze ok. 2 minuty na niewielkim ogniu.

Jeśli macie młode ziemniaki – wystarczy je tylko umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki (czasem wystarczy je tylko przekroić na pół). Jeśli natomiast macie stare ziemniaki, należy je obrać ze skórki i również pokroić na średniej wielkości kawałki.

Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

Przygotować naczynie żaroodporne z przykryciem.

Sos przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy kurczaka, a pomiędzy kawałkami mięsa układamy ziemniaki. Naczynie przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 210 °C około 40-45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę z naczynia – dzięki temu kurczak zyska nieco chrupkości.

Podawać natychmiast. Smacznego!

Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.