Go to content

Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami

Niezliczone są dobroczynne właściwości kaszy. Obniża cholesterol, działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i antyalergicznie. A specyficzny smak tej sałatce nadają podsmażone kabanosy. Zaletą jest to, że możemy ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Składniki:

– Ogórek kiszony 4 szt.
– Papryka czerwona 1/2 szt.
– Cebula 1 szt.
– Kabanosy 10 dag
– Słonecznik łuskany 3 łyżki
– Kasza jęczmienna 2 torebki
– Jogurt naturalny 3 łyżki
– Sól
– Pieprz czarny mielony
– Czosnek granulowany
– Papryka słodka mielona

Sposób przygotowania:

1. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Oba pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek i podsmażamy je, aż się zarumienią. Przekładamy warzywa do dużej miski.

2. Kabanosy kroimy w średniej grubości plasterki, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Przekładamy je do miski z pozostałymi warzywami. Słonecznik wrzucamy na suchą patelnię i prażymy go. Przekładamy słonecznik do miski z pozostałymi składnikami.

3. Ogórka kiszonego również kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko, aby obciekł z niego sok. Przesypujemy go do miski z resztą składników.

4. Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy ją i jeszcze ciepłą wrzucamy go miski z pokrojonymi składnikami.

5. Jogurt naturalny mieszamy ze szczyptą soli, czosnku granulowanego, pieprzu i papryki słodkiej mielonej. Zalewamy sałatkę sosem i dokładnie ją mieszamy.