Są takie miejsca… – Skandynawia jest bardziej zielona… Niesamowite domy z „zielonymi” dachami

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
25 czerwca 2016
Fotomontaż: Screen iframe500px -
 

Skandynawowie bardzo poważnie traktują swoje zielone dachy, ba – mają nawet specjalny konkurs na najlepszy projekt dachu porośniętgo trawą i roślinami, organizowany przez Scandinavian Green Roof!

Ale taki dach to nie tylko piękno czy fanaberia. Jak wszystko w Skandywii jest wyjątkowo praktyczny (i oszczędny).

Zielony dach:
– absorbuje wodę deszczową
– chłodzi latem, obniżając koszty kilmatyzacji
– ogrzewa zimą, jako dodatkowa izolacja
– jest wiecznie żywy, na lata

Zobaczcie, te najpiękniejsze!

Najbardziej niezwykłe i bajkowe skandynawskie dachy

Red & Green by Andrea Izzotti on 500px.com

Red & Green by Andrea Izzotti on 500px.com

 

A Norwegian Cabin by Noam Gordon on 500px.com

A Norwegian Cabin by Noam Gordon on 500px.com

Husavík by Kári við Rættará on 500px.com

Husavík by Kári við Rættará on 500px.com

 

The Old Viking-Graveyard @ Iceland by Lillian Molstad Andresen on 500px.com

The Old Viking-Graveyard @ Iceland by Lillian Molstad Andresen on 500px.com

Solitude by _Neo_World_ on 500px.com

Solitude by _Neo_World_ on 500px.com

 

Grassy roofs by Håkan Johansson on 500px.com

Grassy roofs by Håkan Johansson on 500px.com

Cottage by the Sea by Marco Götze on 500px.com

Cottage by the Sea by Marco Götze on 500px.com

 

Highlands Outpost by Marco Götze on 500px.com

Highlands Outpost by Marco Götze on 500px.com

Sheeps near a norwegian house at the lake shore by Timofey Lebedev on 500px.com

Sheeps near a norwegian house at the lake shore by Timofey Lebedev on 500px.com

Toy Railway Station by Adrian Popan on 500px.com

Toy Railway Station by Adrian Popan on 500px.com

Hostel with grassy roof in Norway by Timofey Lebedev on 500px.com

Hostel with grassy roof in Norway by Timofey Lebedev on 500px.com

 

Turf House by Lindsay Snow on 500px.com

Skalholt, Islandia, Turf House by Lindsay Snow on 500px.com

PS: Nie zapomnijcie, że zielonych dach najbliżej znajdziecie w Warszawie 😉 – na dachu BUW czeka cały ogród


Źródło: Boredpanda


50 lekcji o życiu i ludziach, których nikt ci nie udzieli, po prostu sam kiedyś je zrozumiesz

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
25 czerwca 2016
Fot. iStock / gpointstudio
 

Jak wiele wiesz o ludziach? Jak wiele wiesz o życiu? To zależy  oczywiście od tego, ile lekcji udało ci się od tego życia odebrać, jakich ludzi na swojej drodze spotkałeś i czego się nauczyłeś. Zdałeś już swoje najważniejsze egzaminy? Kochałeś, cierpiałeś, podjąłeś pracę, podróżowałeś, zaznałeś szczęścia bez granic. Czy to znaczy, że wiesz już wszystko i umiesz żyć?

50 lekcji o życiu i ludziach:

1. Twój życiowy partner powinien być jednocześnie twoim najlepszym przyjacielem.

2. Nie przerywaj nauki, nie rezygnuj ze studiów. Jeśli to zrobisz, możesz dużo stracić i, mimo szczerych zamiarów, nigdy więcej nie wrócić do tego, co przerwałeś.

3. Wybaczaj, nie chowaj długo urazy.

4. Podejmuj się różnych inicjatyw nie tylko dla pieniędzy.

5. Czas mija dużo szybciej niż myślisz, a w miarę jak dojrzewasz i starzejesz się, jeszcze przyspiesza. Nie odkładaj spraw zasadniczych na potem.

6. Pewnych rzeczy nie da się nauczyć, musisz ich doświadczyć, by je zrozumieć.

7. Bogactwo jest relatywnie nieważne. Ważne jest, czy umiesz z niego korzystać.

8. Nigdy nie okłamuj samego siebie.

9. Przeszłość jest czymś, z czego możesz się uczyć, ale nie czymś, czym możesz żyć.

10. Bogactwo należy mierzyć poziomem osiągniętego szczęścia, a nie wykazywać

sprawozdaniem finansowym.

11. Nie żyj dla innych, żyj dla siebie.

12. Naucz się radzić sobie z krytyką.

13. Doceniaj ludzi, którzy są dla ciebie życzliwi. Nie zajmuj się tymi, którzy nie są.

14. Ciesz się szczęściem innych.

15. Pielęgnuj swoją wrażliwość.

16.Każdego dnia znajduj sobie jakieś, choćby najmniejsze wyzwanie.

17. Jakość jest ważniejsza niż ilość. Naprawdę.

18. Nie przywiązuj się za bardzo do rzeczy materialnych.

19. Słuchaj ludzi o różnych przekonaniach i poglądach, wyrabiaj sobie własną opinię.

20. Zjednać do siebie ludzi możesz tak naprawdę tylko prowadząc „dobre” życie.

21. Nie ma na świecie osoby, która byłaby świetna w każdej dziedzinie życia.

22. To żaden wstyd powiedzieć „nie wiem”, „nie radzę sobie”, „potrzebuję pomocy”.

23. Panuj nad namiętnością. Zapominaj się na krótkie chwile i w sposób kontrolowany.

24. Nie bądź odludkiem, zrób coś czasem z innymi, zadziałaj w grupie.

25. Nie spiesz się bez potrzeby i nie pospieszaj innych.

26. Nie można zadowolić wszystkich.

27. Popełniaj błędy.

28. Nie lekceważ sygnałów, które wysyła ci twoje ciało, tak komunikuje się z tobą twój organizm.

29. Przestań tyle myśleć i zacznij działać.

30. Nie musisz chodzić na kurs, by zatańczyć z tym, kogo kochasz.

31. Najczęściej doceniamy to, co mamy dobrego dopiero wtedy, gdy to stracimy. Bądź mądrzejszy.

32. Przezwyciężaj swoją dumę i – przepraszaj.

33. Ludzie nie są tak naprawdę sami w ich samotności, wystarczy tylko chcieć zauważyć tego, kto stoi obok i czeka na twój znak.

34. Miłość nie jest „wszystkim”, ale jeśli nie jest w żadnej formie obecna w twoim życiu, będzie ono puste.

35. Życie jest milion razy łatwiejsze, gdy koncentrujesz się na tym co w ludziach jest dobre, a nie złe.

36. Trawa jest bardziej zielona, ​​gdy ją regularnie podlewasz. Miłość i przyjaźń również trzeba pielęgnować.

37. Pieniądze to nie jest cel, to jedynie środek.

38. Nikt nie powinien naprawiać za ciebie twoich błędów. Musisz sam rozwiązać swoje własne problemy. Inni ludzie mogą jedynie cię wspierać.

39. Możesz być wybitny, ale jeśli nie potrafisz zrobić ze swojego talentu pożytku, niewiele on znaczy.

40. Ludzie są twoją największą inwestycją. Czasem ryzykowną.

41. Powtarzaj to, czego się nauczyłeś.

42. Uczciwość jest najlepszą ideologią na życie.

43. Ludzie to twoja największa inwestycja.

44. Determinacja i motywacja są kluczem do każdego sukcesu.

45. Nigdy nie zapominaj, że jesteś człowiekiem.

46. Nawet jeśli osiągasz szczyty, pielęgnuj w sobie pokorę wobec nieprzewidywalności losu.

47. Jesteś jedyną osobą, które ma moc kontrolowania własnego poziomu szczęścia.

48. Inspiracją może być wszystko, to czy ją odnajdziesz zależy od ciebie.

49. Kiedy rozmawiasz, również SŁUCHAJ.

50.Bądź obecny tu i teraz. Jesteś szczęściarzem. Twoje życie jest darem.


Źródło: livehack.org


Czterdziestka czy 20-latka? Sekrety Japonek, dzięki którym wyglądają, jakby czas stanął w miejscu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 czerwca 2016
Fot. iStock / Rich Legg

Japonki słyną ze swej subtelnej urody, drobnej postury ciała i długiego życia w dobrym zdrowiu. Ich wygląd od lat zachwyca kobiety z Zachodu, które niewątpliwie zazdroszczą im wrodzonych predyspozycji. Warto przyjrzeć się, skąd bierze się ich zdrowie i uroda, oraz  fakt, że czas z Azjatkami obchodzi się łagodniej niż z innymi kobietami.

Smukła kibić i buzia młodej dziewczyny. Czas poznać sekrety Japonek

1. Ryby i soja rządzą w kuchni Japonek

W kuchni Japonki należy szukać tych pięciu składników: ryb, soi, ryżu, warzyw i owoców. Nie ma mowy o jedzeniu „byle jakim”, fast foodach, i z tego powodu jedynie 3 % Japończyków cierpi na otyłość, zaobserwowano również mniejszą zachorowalność na nowotwory i statystycznie dłuższe i zdrowsze życie. Klasyczny japoński domowy posiłek to grillowana ryba, ryż, duszone warzywa, zupa miso, plastry owoców na deser i filiżanka zielonej herbaty. W skrócie – miska ryżu, miska zupy i trzy przystawki. Japonki jedzą duże ilości ryb, ryżu i warzyw pod każdą postacią. Mięso rzadko stanowi dnie główne i jada się go o wiele mniej, niż na Zachodzie.

2. Nie grzeszą obżarstwem

Japonki nie jedzą aż do momentu poczucia sytości. Jedzą małe porcje, przynajmniej o 1/3 mniejsze od przeciętnego posiłku Amerykanina. Posiłki serwowane są na talerzach, w miseczkach i naczyniach małych rozmiarach. W japońskich szkołach nie ma czegoś takiego jak automaty z jedzeniem, dzięki czemu od najmłodszych lat dzieci nabywają trwałe i zdrowe nawyki żywieniowe. Powszechnie obowiązują następujące zasady:

  • nie nakłada się jedzenia po brzeg talerzy
  • porcje musza być małe
  • składniki są podawane w osobnym naczyniu
  • potrawy pięknie i naturalnie się prezentują
  • jedzenie lekko się doprawia
  • jedzenie musi być świeże
 Fot. Pixabay / annhien / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / annhien / CC0 Public Domain

3. Bez udziału ostrych przypraw i tłuszczu

Japonki delikatnie przyprawiają swoje potrawy i przyrządzają je w lekkostrawny sposób. Potrawy dzięki duszeniu i grillowaniu na patelni, czy krótkiego gotowania lub smażenia w wysokiej temperaturze, zachowują walory smakowe i zdrowotne. Nie serwują ciężkich sosów na śmietanie, omijają zwierzęcy tłuszcz, masło. Zamiast tego korzystają z oleju rzepakowego albo dashi, będącego bulionem sporządzanym z ryb i warzyw morskich.

4. Chleb na marginesie

Każdy wie, że mieszkańcy Dalekiego Wschodu, przede wszystkim spożywają ryż. Owszem, pieczywo także spożywają na lunch, pod postacią zdrowych kanapek, ale mimo to, nadal traktowane jest ono tylko jako dodatek do jadłospisu. W dodatku wybór pada nie na białe pieczywo, ale wypieki bardziej wartościowe. Podczas większości domowych posiłków, serwowana jest średniej wielkości porcja ryżu, u nas z kolei jest to chleb, którym nawet zagryzamy zupy.

5. Śniadania to podstawa

W Japonii funkcjonuje zupełnie inny typ śniadań, do których przez lata nawykł Zachód. My, najczęściej łapiemy coś w pośpiechu lub wychodzimy z domu o pustym żołądku, a w Japonii jest inaczej – śniadanie obfituje w różnorodne produkty, ponieważ jest najważniejszym posiłkiem dnia. Najczęściej Japonki przygotowują na śniadanie zieloną herbatę, miskę ryżu ugotowanego na parze, zupę miso z tofu i cebulą szczypiorową, małe arkusze wodorostu nori, a niekiedy małego omletu albo kawałka grillowanego łososia. Dzięki takiemu doborowi produktów, nie grozi im ani nadmiar tłuszczyku w talii, oraz brak energii, który musiałyby doładować niezdrowymi batonikami czy fast foodem.

 Fot. Pixabay / jyleen21 / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / jyleen21 / CC0 Public Domain

6. Czekolada bez cenzury

Japonki, pomimo swojego głębokiego przekonania odnośnie słuszności prowadzonego stylu życia, wcale nie rezygnują z pysznych słodkości. Uwielbiają czekoladę, częstują się pączkami, których nie brakuje w japońskich cukierniach. Poza tym, wyjątkowo smakują im słodycze zrobione z czerwonej fasoli, ryżowe krakersy oraz częstują się lodami i ciastkami. Jedyne, co wyróżnia Japończyków, to że desery jedzą w niewielkich porcjach, zjadając jedynie 25 % słodyczy, w porównaniu do Amerykanów!


źródło: kobieta.gazeta.pl

 


Zobacz także

Zwykła woda z cytryną pomoże ci uporać się z tymi dolegliwościami

Tato, jeżeli masz córkę, musisz to wiedzieć! Czego nauczyli się polscy ojcowie od swoich córek

Myślisz sobie: „Do diabła, dlaczego innym się udaje, a ja cały czas stoję w miejscu?”. Czas to zmienić!