Go to content

Pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych. Wasze przepisy wielkanocne

Pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych. Wasze przepisy wielkanocne
Fot. iStock / iuliia_n

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Coś na słodko:-) pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych:-) I naprawdę nie wymaga super zdolności:-)

Pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny 250 g ( lub masła)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 opakowania cukru waniliowego Delecta

Budyń:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe Delecta
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
  • Cukier ( jeśli są to budynie bez cukru)

Do wyboru: brzoskwinie, ananas z puszki, smażone jabłka lub inne. Mogą być również dżemy i przetwory.

Przygotowanie:

Do miseczki przesiać mąkę, cukry, proszek do pieczenia, dodać pokrojoną w kostkę margarynę ( dużo wcześniej wyciągnąć z lodówki) i zarobić jednolite ciasto, zawinąć szczelnie w folię lub włożyć do woreczka.

Ciasto na 30 minut wkładamy do zamrażarki. W tym czasie robimy budyń.

W szklance mleka rozrabiamy dwa budynie wraz z łyżką mąki ziemniaczanej( proszę o niej nie zapomnieć bo budyń może się później nie trzymać). Pozostałe mleko gotujemy i dodajemy cukier jeśli są to budynie bez cukru!

Do gotującego się mleka wlewamy budynie i mieszamy. Proste, budyń robimy jak piszę na opakowaniu tylko dodatkowo dajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.

Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę dajemy 3/4 ciasta. Ja robię to palcami, można rozwałkować. Na ciasto wykładamy gotowy budyń, może być gorący, nic się nie stanie. Następnie na budyniu układamy przygotowane owoce i ścieramy resztę ciasta robiąc kruszonkę.

Pieczemy w temp. 160 stopni przez 45 minut. Kroimy gdy ciasto będzie zimne. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:-)

 I kilka dodatkowych informacji:

  • Blacha na której piekę z tych proporcji to 25×38, czasem na większej.
  • Piekę w piekarniku góra-dół, środkowa półka.
  • Dotychczas do ciasta używałam brzoskwiń z puszki i ananasów, truskawek oraz własnych smażonych jabłek słoika.

Autor: Agnieszka

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka