Przystawka z paluszkami surimi. Przepis palce lizać

SURIMI
SURIMI
5 września 2018
Fot. iStock/MilaK
 

Macie ochotę na niebanalny przepis z VIČI paluszkami surimi? Możecie zaskoczyć swoich przyjaciół wyjątkową i smaczną przystawką.

Przystawka z VIČI paluszki surimi

Składniki:

VIČI paluszki surimi 150 g

dwa pomidory

1 łyżeczka sosu tabasco

2/3 łyżki majonezu

krakersy

cebula dymka

pietruszka lub koper

2/3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Kroimy drobno VIČI paluszki surimi, pomidory, szczypior, pietruszkę (lub koper), wyciskami czosnek, dodajemy majonez z sosem tabasco i wszystko razem mieszamy. Całość układamy na krakerach i… gotowe. Prawda, że proste? A jakie pyszne. Sami zobaczcie (wersja z ostrymi papryczkami, jeśli ktoś lubi):

UWAGA KONKURS

Kochani, proponujemy wam dalszą zabawę z przepisami. Tym razem – skoro surimi, to danie z ryby, chcielibyśmy, abyście przesłali nam wasze ulubione przepisy z… rybą lub VIČI paluszkami surimi.  Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

NAGRODY

Mamy dla was kolejne trzy wyjątkowe nagrody – tym razem to ufundowany przez VIČI:

3x bon o wartości 250 złotych do sklepu BENTOMANIA  (www.bentomania.pl)

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 27.08. 2018 – 27.09.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI


Twoje dziecko nie lubi ryb, które powinny się znajdować w jego codziennej diecie? Mamy dla was alternatywę

SURIMI
SURIMI
18 września 2018
Fot. iStock/miki-tiger
 

Wiadomo, że białko jest niezbędne dla organizmu naszego dziecka – wspomaga wzrost į rozwój, jest strukturalnym składnikiem wszystkich komórek ciała. Jego niedobór może sprawić problemy przy wzroście į tworzeniu się układu mięśniowo-szkieletowego, doprowadzić do dysplazji, zaburzeń metaboliczny, ponieważ białko jest strukturalnym elementem enzymów. Ponadto niedobór białka staje się przyczyną chorób krwi (niedokrwistość), cierpi nasza odporność, dzieci wolniej się rozwijają, zaczynają chodzić w późniejszym wieku, później też mówią, są słabsze w porównaniu z rówieśnikami. Dlatego tak ważne jest, by na co dzień pamiętać o wzbogacaniu diety naszego dziecka w białko. Idealnym jego źródłem są ryby.

Warto zapamiętać, że białko to główny materiał budulcowy naszego organizmu, dlatego jego rola jest tak ważna w żywieniu dzieci. Białko zaspokaja około 15% potrzeb energetycznych dzieci. Jego dzienne u dzieci w wieku 1-3 lat wynosi około 1 g/kg, natomiast w wieku 3-7 lat – 3,5 g/kg masy ciała.

Co najmniej 50% białka w diecie dziecka powinno stanowić białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja). Ta grupa produktów musi być obecna w diecie dziecka, dlatego zaleca się jeść ryby 1-3 razy w tygodniu. Ryby i owoce morza to nie tylko źródło białka i energii, ale także wielu ważnych minerałów i witamin, między innymi fosforu, który bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej. Ryby zawierają także żelazo, cynk, jod, miedź, witaminy B2, B12, A, PP, D.

Co zaskakujące, niewiele osób wie, że białko znajdujące się w rybach i produktach rybnych, jest o wiele bardziej wartościowe, niż to znajdujące się w mięsie. Białko z ryb jest łatwiej wchłaniane – wchłaniamy aż 98% białka z produktów rybnych, a z czerwonego mięsa zaledwie 89%.

Ponadto ryby są trawione pół razy szybciej niż mięso, dzięki omega-kwasom przyspieszają procesy metaboliczne, co jest szczególnie ważne w erze globalnej otyłości u dzieci. Zastępując paszteciki mięsne w diecie dziecka na dania z ryb, zapobiegamy jego nadwadze.

Białko z produktów mlecznych jest z pewnością ważnym elementem codziennej diety dzieci. Warto jednak pamiętać, że białko pochodzące z produktów mlecznych jest nie tylko mniej strawne niż białko z ryb, ale w mleku ilość tak ważnych aminokwasów, jak tryptofan i arginina, jest mniejsza niż w rybach.

Bardzo ważne jest, aby dieta dziecka była zrównoważona i pełna. Tylko wtedy dziecko będzie mogło w pełni się rozwijać, dlatego też powinniśmy zapewnić naszemu dziecko różnorodne menu, na które składają się produkty rybne, dzięki czemu dziecko otrzymuje nie tylko codzienną normę białkową, ale także komplet aminokwasów niezbędnych dla zdrowego rozwoju.

Ale co, jeśli dziecko nie chce jeść ryb? Nie lubi ich smaku i zapachu?

Jest doskonała opcja – VIČI paluszki surimi. Wykonane z surimi – farszu z białych ryb, są bogate w białko į aminokwasy. Pamiętajcie jednak, by przy zakupie paluszków surimi zwrócić uwagę na skład į polegać na sprawdzonej marce, która kieruje się europejskimi standardami przy wytwarzaniu tego produktu.


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI


Kalejdoskop smaków. Co mają wspólnego paluszki surimi z krabem?

SURIMI
SURIMI
29 sierpnia 2018
Fot. iStock/MilaK

Japonia to kraj, w którym ludzie żyją najdłużej. Gdzie tkwi sekret? Być może w tym, że każdego dnia Japończycy jedzą ryby i owoce morza. Wiele wieków temu japońscy rybacy zaczęli mielić białe mięso ryb u przygotowywać z nich surimi, które jednak bardziej znane są na świecie jako paluszki krabowe.

Dlaczego ten produkt tak się nazywa? Cała tajemnica tkwi w wyglądzie samego kraba, a dokładnie w jego kolorze – jest czerwony, a jego mięso białe. Surimi swoim kolorem na myśl przwodzą kraba – stąd ich myląca nazwa. Jednak uwaga – w niektórych surimi znajduje się faktycznie naturalne krabie mięso, wystarczy dobrze poszukać na sklepowych półkach czy w lodówkach.

Jak wybrać najlepsze surimi?

Ważne jest, aby znać podstawowe cechy decydujące o jakości tego produktu. Paluszek surimi powinien być elastyczny i nie pękać, mieć naturalny biały kolor. Elastyczna struktura jest otrzymywana z mielonej ryby (surimi).

Poszukaj paluszków krabowych, w których opisie składu surimi wynosi 35% albo i więcej. Zwróć także uwagę na zawartość białka, która odzwierciedla jakość mielonego surimi, powinna ona wynosić co najmniej 7% (7g na 100g produktu).

Czym tak naprawdę jest surimi?

Surimi to skoncentrowane białko rybne, doskonale wchłaniane przez człowieka. Najwyższej jakości surimi jest produkowany z gadoidów ryb oceanicznych: mintaja, morszczuka. W produkcji surimi filety rybne nie są poddawane obróbce termicznej, dzięki czemu przechowywane są w nich wszystkie witaminy, w które bogate są w owoce morza.

Czy paluszki surimi są dobre dla naszego zdrowia?

Oczywiście. Surimi to użyteczny produkt białkowy, a przecież białko jest podstawą naszego organizmu. Paluszki surimi można jeść codzienne. Mają one wiele kulinarnych zastosowań, są idealne do sałatek, kanapek, a nawet zupy czy chleba (zobaczcie przepisy na naszym blogu SURIMI). Włącz paluszki VIČI paluszki surimi do swojej diety, do diety swojej rodziny, bo mogą je jeść także dzieci.

Jakie paluszki warto kupować?

Punktem odniesienia dla jakości są producenci z Japonii, Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych. Dlatego polecamy paluszki firmy VICI, która oferuje nam szeroką gamę produktów z surimi, nawet te zawierające krabowe mięso.

Paluszki surimi, ale UWAGA – dobrej jakości, którą warto sprawdzić w opisie na opakowaniu możemy spokojnie włączyć do naszej codziennej, rodzinnej diety. To naprawdę smaczna i zdrowa żywność.


UWAGA KONKURS

Kochani, proponujemy wam dalszą zabawę z przepisami. Tym razem – skoro VIČI paluszki surimi, to danie z ryby, chcielibyśmy, abyście przesłali nam wasze ulubione przepisy z… rybą. a także z VIČI paluszkami surimi.  Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

NAGRODY

Mamy dla was kolejne trzy wyjątkowe nagrody – tym razem to ufundowana przez VIČI:

3x bon o wartości 250 złotych do sklepu BENTOMANIA  (www.bentomania.pl)

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 27.08. 2018 – 27.09.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI