Poznaj 10 ciekawostek o hotelach designerskich w Polsce

Redakcja
Redakcja
22 lipca 2018
Następny

Już ponad 10 lat minęło od otwarcia pierwszego hotelu designerskiego w Polsce. Dzisiaj takich obiektów jest już ponad 100, a ich właściciele cały czas starają się rozwijać swoje hotele i podążać za najnowszymi trendami. Co jeszcze zmienia się w hotelach designerskich?

W najnowszym raporcie przedstawiciele sieci HRS wzięli pod lupę hotele designerskie w Polsce, które wyróżniają się zarówno niestandardowym wystrojem, jak i profesjonalną obsługą. Jakich ciekawostek można się z niego dowiedzieć? Jak do tematu hoteli designerskich podchodzą goście hotelowi, a jak hotelarze? Zobacz zestawienie 10 faktów o tego typu obiektach.

Ciekawostka 1. Pierwszy hotel designerski powstał w 2007 r.

W 2007 r. w Krakowie otwarto Andel’s Hotel Cracow uznany za pierwszy hotel designerski w kraju. Na początku swojej działalności zdobył kilka odznaczeń – w 2008 r. zajął pierwsze miejsce w konkursie Hotel z pomysłem, natomiast w 2009 i 2010 r. został laureatem Expedia Insiders’ Select.

Ciekawostka 2. W Polsce działa ponad 130 hoteli designerskich

Goście hotelowi odpowiadający w ankiecie HRS wskazali, że w Polsce powstało 135 hoteli, które można określić jako designerskie. Pod uwagę brali obiekty, które wyróżniają się niecodziennym wyborem kolorów i mebli, klimatycznym oświetleniem, intrygującymi dekoracjami, niebanalnym wystrojem, niestandardowymi rozwiązaniami w łazience i atrakcyjną ofertą kulinarną.

Ciekawostka 3. Lokalizacja hoteli designerskich ma znaczenie

Niemal połowa hoteli designerskich działających w Polsce powstała w centrum większych miast. Pozostałe są zlokalizowane na obrzeżach dużych aglomeracji lub całkowicie poza terenami miejskimi. Usytuowanie tego typu obiektów nie jest przypadkowe, co potwierdzają wyniki ankiety. Aż 42% gości hotelowych nadal uważa, że lokalizacja miejsca noclegowego jest dużo ważniejsza niż jego design.

Ciekawostka 4. Hotele designerskie też ulegają modzie

Z raportu HRS wynika, że do najchętniej odwiedzanych hoteli designerskich należą obiekty, które wyróżnia określona stylistyka, zgodna z obowiązującą modą. Wśród aktualnych trendów można wyróżnić:

  • hotele lifestylowe – polecane zwłaszcza na podróże służbowe dla pracowników;
  • hotele butikowe – dla miłośników starych kamienic, mebli z minionych epok i wnętrz o niepowtarzalnym charakterze;
  • hotele smart – które przyciągają fanów nowoczesnych technologii i rozwiązań;
  • hotele eko – dla tych, którzy uwielbiają otaczać się naturą i dbać o środowisko.

strona 1 z 2
druga część artykułu na następnej stronie

Owsianka na wodzie ze zmiksowanymi malinami, orzechami i bananami

Redakcja
Redakcja
22 lipca 2018
Owsianka na wodzie
Fot. Materiały prasowe
 

Owsianka to idealny posiłek na śniadanie – zdrowe, energetyczne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Wzbogacona owocami i orzechami będzie stanowić przepyszną dawkę energii na resztę dnia.

Składniki: 

⁃          5 łyżek płatków owsianych

⁃          1 szklanka wody Mama i ja

⁃          200 g malin

⁃          łyżka orzechów, np. laskowych

⁃          1 dojrzały banan

⁃          dowolne owoce do ozdoby

⁃          szczypta soli

Wykonanie: 

  1. Płatki wsyp do małego naczynia. Zalej szklanką wody Mama i ja, dodaj sól i gotuj ok. 3 minuty cały czas mieszając, do momentu wchłonięcia wody i uzyskania miękkich płatków.
  2. Orzechy posiekaj, a maliny i banana rozgnieć widelcem. Całość dodaj do płatków i wymieszaj.
  3. Owsiankę przełóż do miseczki i dodaj wybrane owoce do ozdoby.

Gotowe!

 

Owsianka na wodzie

Fot. Materiały prasowe


Brzuszek rocznego dziecka – taki malutki, a ma takie wielkie potrzeby!

Redakcja
Redakcja
22 lipca 2018
Fot. iStock

Czy wiesz, że dziecko po 1. roku życia ma nawet do 6 razy większe zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze niż Ty?[1]

Gdy maluch kończy roczek, jego chęć do poznawania świata jest coraz większa i większa, a tempo jego wzrostu i rozwoju nadal są bardzo intensywne. Dziecko w tym czasie zdobywa wiele nowych umiejętności – uczy się chodzić, mówić czy chwytać przedmioty. Jest bardziej aktywne i odbiera więcej różnorodnych bodźców, którym poświęca więcej uwagi – dla tak młodego człowieka to nie lada wyczyn. To dlatego jego organizm potrzebuje nawet do 6 razy więcej pewnych składników odżywczych niż dorosły – np. 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia oraz żelaza (na kilogram masy ciała). Jak to wszystko zmieścić w tak małym brzuszku? Z pomocą przychodzi Bebiko Junior 3 – ekspert od małych brzuszków. Już dwa kubki tego mleka modyfikowanego dziennie pomagają uzupełnić dietę małego dziecka w składniki ważne dla jego prawidłowego rozwoju.

  • Dziecko po 1. roku życia nadal intensywnie się rozwija – jest to też okres, kiedy nabywa wiele nowych umiejętności.
  • To dlatego w tym czasie młody organizm – mimo swoich niewielkich rozmiarów – potrzebuje nawet do 6 razy więcej niektórych składników odżywczych niż dorosły (na kilogram masy ciała)!
  • Bebiko Junior 3 NutriFlor+[2] pomaga uzupełnić dietę małego dziecka w składniki istotne dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu.
  • Już dwa kubki tego mleka dziennie dostarczają maluszkowi 70% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo, 80% zalecanej dziennej dawki witaminy D i 90% zalecanego dziennego zapotrzebowania na jod2,[3].

1000 okazji do poznawania świata

Pierwsze 12 miesięcy życia to dla młodego organizmu ogrom zmian – m.in. niemowlę zwiększa wtedy trzykrotnie swoją masę ciała. Po 1. urodzinach nie zwalnia tempa. Przeciętnie każdego roku (między 1. a 3. r.ż.) dziecko wzrasta aż o 10 cm![4] W tym okresie zdobywa również wiele nowych umiejętności – uczy się stabilnie siadać, próbuje coraz więcej pokarmów innych niż mleko mamy, a także zaczyna mówić czy stawiać pierwsze kroki. Mimo że tak wiele już potrafi, to ciągle z zapałem i radością chce poznawać otaczający go świat. Ten wulkan energii nadal ma jednak specjalne potrzeby żywieniowe, zupełnie inne niż jego rodzice. Każdego dnia potrzebuje dostarczenia mu wraz z dietą odpowiedniej ilości składników odżywczych ważnych dla rozwijającego się organizmu. Roczne dziecko potrzebuje ich nawet do 6 razy więcej niż dorosły![5]

Czy wiesz, że…

roczne dziecko ma aż 5 x mniejszy żołądek od osoby dorosłej?

Chociaż jego organizm intensywnie się rozwija, należy pamiętać, że codzienny jadłospis powinien być dopasowany do wyjątkowych potrzeb żywieniowych i wieku. Dbając o odpowiednią dietę rocznego dziecka, rodzice dbają również o jego brzuszek – dzięki temu dziecko chętnie się bawi, smacznie śpi i ma apetyt.

Wielkie potrzeby małego brzuszka

By prawidłowo się rozwijać i uczyć się nowych umiejętności, małe dziecko potrzebuje odpowiednio zbilansowanej diety. Choć jego brzuszek jest malutki, potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej żelaza oraz wapnia (na kilogram masy ciała) niż osoba dorosła[6] – taki niewielki, a tak wiele potrzebuje! Skomponowanie jadłospisu zawierającego te ważne składniki w odpowiednich ilościach i proporcjach może okazać się wielkim wyzwaniem dla rodziców. Bo jak tyle zmieścić w tak małym brzuszku?

Czy wiesz, że…

żołądek dziecka ma wielkość jego zaciśniętej piąstki?

Mimo niewielkiej wielkości mały brzuszek potrzebuje do 6 razy więcej składników pokarmowych (w przeliczeniu na kilogram masy ciała) niż rodzic, w tym witaminy D [7].

Aby odpowiedzieć na wielkie potrzeby małych brzuszków po 1. roku życia, powstało Bebiko Junior 3 NutriFlor+ – mleko modyfikowane, które zawiera m.in. witaminę D i wapń na mocne kości, aby dziecko mogło pewnie stawiać pierwsze kroki, żelazo i jod dla nowych umiejętności poznawczych, witaminę A i C dla odporności i kwas alfa-linolenowy z grupy omega 3 dla prawidłowego rozwoju mózgu*.

Już dwa kubki Bebiko Junior 3 NutriFlor+[8] dziennie pomagają uzupełnić dietę rocznego malucha w składniki ważne dla jego prawidłowego rozwoju, ponieważ dostarczają:

  • 70% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo,
  • 80% zalecanej dziennej dawki witaminy D,
  • 90% zalecanego dziennego zapotrzebowania na jod[9].

Dieta rocznego dziecka – wskazówki dla rodziców

Chociaż dieta dziecka po 1. roku życia jest już bardzo różnorodna, powinna znacząco różnić się od diety mamy czy taty. Roczne dziecko to nie mały dorosły i potrzebuje np. większych ilości składników odżywczych (takich jak witamina D[10], wapń czy żelazo[11]). Choć od kilku miesięcy maluch poznaje nowe smaki warzyw, owoców, produktów zbożowych czy delikatnego mięsa, to ważnym elementem jego menu nadal powinno być mleko i produkty mleczne, w tym mleko modyfikowane. W układaniu diety małego dziecka pomocny może okazać się opracowany przez ekspertów IMiD Modelowy talerz żywieniowy, który przedstawia udział grup produktów pokazanych w ilościach porcji w menu dziecka po 1. roku życia.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

* Bebiko Junior 3 NutriFlor+, jak wszystkie inne mleka modyfikowane dla małych dzieci po 12. miesiącu życia na rynku polskim, zawiera wapń, żelazo, jod oraz witaminy C i D.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Bebiko Junior NutriFlor+ to produkty stworzone od serca dla brzuszka, które wspierają prawidłowy wzrost i rozwój dziecka po 1. roku życia. Marka Bebiko 2 posiada w swoim mleka następne i mleka typu Junior, które w pełni dostosowane do potrzeb żywieniowych rozwijającego się dziecka w różnym wieku. Bebiko Junior to mleka po 1. roku życia, po 2. roku życia, a także dla przedszkolaka. Więcej informacji o ofercie produktów Bebiko Junior 3 znaleźć można na stronie bebiklub.pl.

NUTRICIA Polska to lider rynku żywności dla dzieci i niemowląt w Polsce. Specjalizuje się w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz dla osób dorosłych wymagających specjalistycznego żywienia. NUTRICIA Polska dostarcza produkty żywnościowe dla dzieci we wszystkich kategoriach, m.in. mleka następne, takie jak Bebiko 2 NutriFlor+, Bebiko PRO+ 2, Bebilon 2 z Pronutra+, Bebilon Profutura 2 i mleka modyfikowane typu Junior: Bebiko Junior 3 NutriFlor+, Bebiko PRO+ 3, Bebilon Junior 3 z Pronutra+ oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (m.in.: Bebiko Comfort 2 Nutriflor+, Bebilon Pepti 2 DHA), a także pełną gamę produktów uzupełniających dla niemowląt i małych dzieci (marka BoboVita).

NUTRICIA Polska jest częścią grupy spółek DANONE – światowego lidera na rynku żywności, któremu we wszystkich działaniach przyświeca dbanie o zdrowie. W Polsce DANONE działa w 4 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywność dla niemowląt i małych dzieci (NUTRICIA) oraz żywność medyczna (NUTRICIA Medyczna). Wszystkie spółki DANONE łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz realizacja misji, zgodnie z którą poprzez żywność niesiemy zdrowie tak wielu ludziom, jak to możliwe. Przez nasze produkty, projekty i programy zachęcamy do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych na co dzień oraz przyczyniamy się do zrównoważonego rozwoju planety. W 12 lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 000 osób, rozwijających się zawodowo w bezpiecznym i przyjaznym środowisku pracy.


 

[1] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

[2] Bebiko Junior 3 NutriFlor+, jak wszystkie inne mleka modyfikowane dla małych dzieci po 12. miesiącu życia na rynku polskim, zawiera wapń, żelazo, jod oraz witaminę D.

[3] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

[4] Smorczewska-Czupryńska B., Ustymowicz-Farbiszewska J., Rygorczuk B., Maksymowicz-Jaroszuk J., Karczewski J., Wartość energetyczna i zawartość podstawowych składników odżywczych w dietach 2 i 3-letnich dzieci uczęszczających do żłobków w Białymstoku, Bromat. Chem. Toksykol. – XLIV, 2011, 3, str. 380-384.

[5] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

[6] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

[7] Tamże.

[8] Bebiko Junior 3 NutriFlor+, jak wszystkie inne mleka modyfikowane dla małych dzieci po 12. miesiącu życia na rynku polskim, zawiera wapń, żelazo, jod oraz witaminę D.

[9] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

[10] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20101801214&min=1.

[11] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Jarosz M. (red.): Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2012.

Artykuł powstał we współpracy z marką Bebiko Junior


Zobacz także

Ostatni dzwonek na zabiegi laserowe. Na czym polegają i jak je stosować?

Co się dzieje z twoim ciałem po wypiciu filiżanki kawy

Kobieta prawo do aborcji daje sama sobie. Nie potrzebuje doradców, nakazów i zakazów