Pokaż mi swój tatuaż, a powiem ci, jaka jesteś. Oto, co można wyczytać ze wzoru i miejsca rysunku na skórze

Redakcja
Redakcja
25 października 2017
Fot. iStock/kaisersosa67
Następny

Niegdyś tatuaże kojarzyły się z przestępczym światkiem i więzienną celą, a teraz są powodem do podziwu, wręcz dumy właścicieli. To nie tylko specyficzna, trwała ozdoba ciała, traktowana na równi z biżuterią, ale i często symbol, pamiątka ważnych dla nas wydarzeń. Powodów do zrobienia tatuażu może być wiele i są one wyłącznie sprawą osoby nimi zainteresowanej.

Co jakiś czas pojawia się nowa moda na popularne wzory i miejsce ich umieszczenia. Kilka lat temu furorę robiły tribale, a dziś „rządzi” znak nieskończoności. Podobnie jest z miejscem na ciele, na którym powstają tatuaże. Od ramienia, po kark, żebra i szyję. Psychologowie pokusili się nawet o pewien rys cech osób, które wybierają konkretne miejsca na wzory:

  • szyja — to miejsce wybierają osoby odważne, które nie przejmują się konwenansami i wcale nie mają zamiaru kryć się ze swoimi tatuażami,
  • dekolt — wg dr Reef Karima tatuaż umieszczony blisko serca jest nośnikiem szczególnie ważnych dla tej osoby treści. To miejsce często wybierają osoby kierujące się sercem, o niebanalnym podejściem do życia,
  • tors — czyli plecy, boki, brzuch to doskonała lokalizacja na pierwszy w życiu tatuaż, którym nie chcemy się chwalić całemu światu. Wg Personality Research Form Manual kobiety, które umieszczają tutaj tatuaże, są niezależne i konkretne,
  • biodra — miejsce doskonałe dla osoby świadomej swej seksualności. Wg psychologa Michaela Mantella kobieta z takim tatuażem przejawia entuzjastyczne podejście do erotyki,
  • uda — im tatuaż jest wyżej i bardziej niewidoczny, pełni rolę erotycznego wabika. Niektórzy porównują ich obecność do noszenia pięknej, seksownej bielizny przez świadomą siebie kobietę,
  • kostki u stóp i dłoni — idealne miejsce na maleńkie, niezobowiązujące i pamiątkowe tatuaże. Zazwyczaj ich właściciele nie przywiązują do ich znaczenia większej uwagi, to ma być po prostu oryginalny ozdobnik, niczym subtelne wspomnienie z wakacji.

Jeśli jesteście ciekawi znaczenia najpopularniejszych obecnie 10 symboli wykorzystywanych w tatuażu, zajrzyjcie dalej:

źródło: www.menshealth.pl, pomyslnatatuaz.plwww.tattooers.net, tuszpodskora.blogspot.com

 

„Co ja takiego zrobiłam?”, czyli w jaki sposób przyciągasz do siebie toksycznego faceta

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
25 października 2017
Następny

Chyba wszyscy możemy stwierdzić, że w pewnym momencie w naszym życiu daliśmy się wplątać (lub przynajmniej było blisko) w dziwny, „nierówny” związek. Relację, w której nami manipulowano, w której czuliśmy się niekomfortowo, ale nie zauważyliśmy tego od razu. Czy wiecie, jakie nasze zachowania przyciągają emocjonalne wampiry i toksycznych partnerów?

Nie zawsze łatwo zdać sobie sprawę z własnych będów, nie zawsze łatwo przyznać, że się sobie samemu napytało biedy. Warto jednak w końcu zdać sobie sprawę z tego, że nic się nie dzieje bez przyczyny i nikt nas do wchodzenia w związek nie zmusza…


Na podstawie: powerofpositivity.com

 

Świętujemy Światowy Dzień Makaronu

Redakcja
Redakcja
25 października 2017
Fot. iStock / yulkapopkova
Fot. iStock / yulkapopkova
 

25. października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. Makaron – produkt, bez którego wielu nie wyobraża sobie życia. Idealny wiosną, latem, jesienią i zimą. Zachwyca różnorodnością kształtów, a wykorzystywany jest do dań głównych, sałatek oraz także zup. Można z niego wyczarować zarówno proste, jak i wykwintne danie. O tym skąd wzięła się jego popularność opowiadają eksperci PizzaPortal.pl.

Z badania przeprowadzonego przez Polską Izbę Makaronu wynika, że aż 47% Polaków je go kilka razy w tygodniu, a 2,62% nawet codziennie. Jest drugim najchętniej spożywanym dodatkiem do dań (13%). W 2013 roku w Polsce spożycie makaronu na osobę wynosiło 4,8 kg rocznie, a we Włoszech rekordową ilość – 25 kilogramów. Spożywany jest trzy razy częściej przez mężczyzn niż kobiety. Ten dodatek do dań na stałe zagościł w polskiej kuchni. Obecnie nie wyobrażamy sobie pomidorowej bez świderków, wigilijnego stołu bez łazanek z kapustą i grzybami, ani niedzielnego rosołu babci pozbawionego jajecznego makaronu. Na tyle wniknął on już do polskich przepisów, że nawet nie zauważamy jego wykorzystania i traktujemy go jako oczywistość.

Historia wielu ludów z makaronem w tle

Nie ma jednej uznanej teorii na to skąd wziął się makaron. Pierwsze zachowane ślady sięgają aż IV w. p.n.e. Odnalezione zostały na terenie Etrusków. Niektóre tropy prowadzą także do Chin, gdzie odkryto czarkę z makaronem o długości 50 centymetrów. Miłośnicy kuchni azjatyckiej, nie powinni być zdziwieni. Ilość makaronów występujących w tych krajach zaspokoi najbardziej wymagających smakoszy – każdy, kto chciałby w to święto spróbować makaronu takiego jak udon, soba czy hokkien, powinien sprawdzić ofertę PizzaPortal.pl. To tu kilkoma kliknięciami można zamówić jedzenie z dowolnej azjatyckiej kuchni.

Inna teoria wskazuje natomiast na to, że jego początków należy jednak szukać we Włoszech, a dokładniej w Rzymie, a z książki kucharskiej z V w. n.e. pochodzi przepis na lagana – płaty ciasta przekładane mięsnym farszem. Brzmi podobnie do naszej współczesnej lasagnii. Podobno Arabowie jako pierwsi zaczęli suszyć te produkty, ze względu na koczowniczy tryb życia, za to w 1154 roku arabski geograf i podróżnik Al-Idrisi donosił o fabrykach pasty w Palermo. Pierwsze wzmianki w literaturze na temat gotowania w wodzie pojawiają się natomiast w Palestynie.

Makaron daniem Włoch

Z badań przeprowadzonych przez instytut opinii publicznej SGW z Triestu wynika, że według aż 66 proc. ankietowanych podstawą włoskiej tożsamości narodowej jest właśnie makaron. Jego święto zostało ustanowione już w 1995 roku, przez 40 producentów, którzy chcieli pokazać jak bardzo jest on popularny na wszystkich kontynentach. Do dnia dzisiejszego oficjalnie ustalono aż 310 rodzajów makaronu oraz zapisano około 1300 nazw opisujących jego kształty. Żadnego fana włoskiej kuchni nie trzeba uczyć, co to penne, spaghetti czy linguini. W ramach świętowania w domu PizzaPortal.pl oferuje dania kuchni świata, które mogą czekać na Ciebie pod Twoimi drzwiami, jeśli tylko zamówisz je w drodze do domu. To od Ciebie zależy, jaki makaron wybierzesz!

Spożywane przez Włochów 25 kilogramów jest ilością największą na świecie. W przeliczeniu, mieszkańcy Italii w ciągu roku spożywają 600 milionów kilometrów spaghetti. To dla nich makaron jest rzeczą, która jednoczy ponad podziałami. Stworzyli ponad 1000 przepisów na makarony, a także organizują na ich temat sympozja i konferencje naukowe. Z wrodzonym zamiłowaniem nie tylko do jedzenia, ale także do mody i designu, producenci makaronów zatrudniają sławne osoby do tworzenia nowych kształtów „klusek” np. projektanta Forda Mustanga – Giorgetto Giugiaro czy światowej sławy designera Philippe’a Starcka.


Zobacz także

Fot. Screen/You Tube

Kochajcie się, nie stawiajcie murów. Znakomita reklama firmy Diesel!

Jak być silnym psychicznie? Tego można się nauczyć

Jak być silnym psychicznie? Tego można się nauczyć

Fot. iStock / PeopleImages

10 kroków do wzmocnienia swojej siły psychicznej