Paluszki surimi z ryżem curry. Zachwycą każdego

SURIMI
SURIMI
22 sierpnia 2018
Fot. iStock/milanfoto
 

Kolejny z przepisów na paluszki surimi od naszych czytelniczek.

Paluszki surimi z ryżem curry 

Najpierw gotujemy woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie, a paluszki krabowe kroimy na kawałki po około 2 cm szerokości. W kostkę siekamy również czosnek (5 ząbków) oraz czerwoną cebulkę.

Na patelni podsmażamy cebulę oraz czosnek do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy paluszki surimi i wszystko razem smażymy 5 minut.

Dodajemy sól i pieprz wedle upodobania oraz ryż z dużą ilością curry.

Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy papryką, bazylią oraz oregano.

Kiedy wszystko ze sobą się pięknie połączył, dusimy lekko na patelni przez 2/3 minutki i nakładamy nasze pyszne danie na talerze!

Smacznego 🙂


UWAGA KONKURS

Kochani, proponujemy wam dalszą zabawę z przepisami. Tym razem – skoro surimi, to danie z ryby, chcielibyśmy, abyście przesłali nam wasze ulubione przepisy z… rybą.  Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

NAGRODY

Mamy dla was kolejne trzy wyjątkowe nagrody – tym razem to:

3x bon o wartości 250 złotych do sklepu BENTOMANIA  (www.bentomania.pl)

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Zasady:

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 27.08. 2018 – 27.09.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.


Pyszna przekąska z paluszków surimi

SURIMI
SURIMI
22 sierpnia 2018
Fot. iStock/lisaaMC

Mój przepis z wykorzystaniem paluszków surimi jest niezwykle prosty, ale goście zawsze się zajadają!

Sałatka surimi to przekąska, która stanowi stały element na wszelkich imprezach.

Potrzebujemy jedynie:

paluszki surimi,

jogurt naturalny,

ogórek i cytrynę

oczywiście sól i pieprz.

Paluszki kroimy w cieniutkie kawałeczki, wsypujemy do miski. Następnie obieramy zielony ogórek gruntowy, kroimy na 4 cząsteczki i dosypujemy do miski. Do całości dokładamy jogurt naturalny według uznania. Tak, aby połączyć wszystkie składniki, zazwyczaj dodaję dwie łyżki stołowe.

Cytrynę kroimy i wyciskamy kilka kropel do całości. Całość solimy i pieprzymy, a następnie mieszamy i… gotowe. 🙂

Sałatka jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu, ale bardzo świeża. Idealna na upalne dni, lekką kolację lub jako propozycja na imprezowy stół. 🙂