100 lat mody w dwie minuty. Do jakich czasów chciałybyście się cofnąć?

Redakcja
Redakcja
19 marca 2017
Fot. Screen/You Tube
 

100 lat męskiej i żeńskiej mody w dwie i pół minuty. Jeśli jeszcze nie widzieliście, obejrzyjcie koniecznie. Zobaczcie, jakie inspiracje czerpiemy z różnych dekad ubiegłego wieku. Okazuje się na przykład, że hipsterskie gołe kostki modne były kilkadziesiąt lat wcześniej… Tylko kto  o tym pamięta.

Niektóre trendy pamiętamy jeszcze doskonale – chociażby we wcielaniach naszych rodziców lub nas samych. Jakbyście mogły wybierać, trendy modowe których lat byście wybrały?


Jarmuż? Tylko jak do diabła go jeść? A może ukisić

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
19 marca 2017
Fot. iStock/stephanie phillips
 

Zakochaliśmy się w jarmużu, mam wrażenie, że to warzywo przez wiele lat zapomniane, a przecież znane już w starożytności, wróciło na salony i… na nasze stoły. Obecnie jarmuż możemy dostać właściwie w każdym sklepie, nawet w markecie i wcale nie trzeba szukać go w dobrze zaopatrzonych warzywniakach.

Jarmuż to jedna z najbardziej zdrowych i odżywczych warzyw. I choć pewnie nie ma osoby, która o jarmużu nie słyszała, to zawsze pojawia się pytanie: „Jak do diabła to jeść”. No właśnie. Niby podobne do kapusty, ale jednak inne. Gotować? Kroić? Jak przygotować, by smakowało już przy pierwszym posiłku? A my mamy dla was pewnie zaskakującą propozycję – kiszony jarmuż!

Pyszny, zdrowy i do tego tak nieoczywisty, że aż miło zobaczyć zdumienie na twarzach gości, którym podacie kiszony jarmuż. Dzięki takiej obróbce jarmuż możemy jeść nie tylko zimą.

Jak go przyrządzić? Są dwa sposoby.

Jarmuż w maślance i z gorczycą

Co potrzebujesz:

4-litrowy słój

500 g jarmużu

3 l maślanki

5 łyżek gorczycy

2 główki czosnki

100 g soli

Co zrobić:

Zmiksuj maślankę z czosnkiem i solą. Upchnij liście jarmużu w słoiku, dodaj ziarna gorczycy, następnie zalej maślanką. Podobno jarmuż kiszony, jak też inne kiszonki, najlepszy jest po dwóch miesiącach.

Jarmuż w jogurcie z jałowcem i olejem

Co potrzebujesz:

4-litrowy słoik

500 g jarmużu

2 kg jogurtu

1 l wody

2 łyżki jałowca

2 główki czosnku

100 g soli

100 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno

Jak przygotować? Dokładnie tak samo, jak przepis wyżej. Przy czym po zalaniu jarmużu jogurtem zalać go na koniec olejem. Odstawić, obserwować, a później zjeść ze smakiem. Ale jak zjeść? Z czym?

Można na przykład przyrządzić zupę z fermentowanego jarmuży w maślance. Potrzeba 300 g jarmużu fermentowanego, 500 ml maślanki, 4 jajka ugotowane w koszulce. Miksujemy jarmuż z maślanką, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie przelewamy do rondla i gotujemy do momentu wrzenia. Przepis można modyfikować dowolnie, dodać ulubione dodatki – ziemniaki, boczek – kto co lubi.

Gdzie jeszcze można wykorzystać liście jarmużu? A chociażby przy robieniu naszych popularnych gołąbków – nadać im nowoczesny, inny smak. Liście kiszonej białej kapusty są bardzo delikatne i nie nadają się do zawijania, dlatego warto właśnie przy tej potrawie użyć naszego kiszonego jarmużu. Nadzienie do gołąbków – to już dowolna nasza interpretacja. Można zrobić farsz z mięsem mielonym, można zrobić gołąbki bezmięsne.

Pozostaje tylko życzyć smacznego i udanej przygody z jarmużem w nowej odsłonie.

A jeśli zaintrygowały was przepisy na kiszonki sięgnijcie koniecznie po książkę Aleksandra Barona „Kiszonki i fermentacje”, gdzie znajdziecie inspiracje, porady na kiszenie i fermentację nie tylko jarmużu, ale też dynię, pietruszkę, pomidory czy chociażby rabarbar!

 


Nie trać czasu na ludzi, którzy na to nie zasługują. Buduj swój świat z pozytywnych relacji

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
19 marca 2017
Fot. iStock/martin-dm

Dużo już powstało artykułów o tym, że mamy tylko jedno życie i nie powinniśmy go sobie zbytnio komplikować. Ale łatwo powiedzieć, trudniej zacząć działać. Jedną z najtrudniejszych rzeczy dotyczących naszych relacji z innymi, jest nauka odsuwania od siebie ludzi, którzy nie zasługują na nas: na nasz czas, uczucie, dobre emocje, myśli. Pewnie każdy z was ma w swoim otoczeniu osoby, które nie zasługują na to, by być częścią waszego życia i udowodniły to niejednokrotnie. I mimo, że wina jest po ich stronie, nie macie odwagi by przestać się z nimi kontaktować.

Dzieje się tak z różnych powodów. Czasem to brak asertywności, czasem lęk przed wyrządzeniem komuś krzywdy, innym razem względy rodzinne (przecież bardzo często zdarza się, że takie osoby to członkowie naszej najbliższej rodziny). Niektórzy ludzie są „emocjonalnie” męczący, inni chcą się przyjaźnić dla korzyści, jeszcze inni konsekwentnie zawodzą nasze zaufanie. Nie musisz tego znosić. Nie musisz też zgadzać się na obecność w twoim życiu osób które traktują cię jak „opcję”, które same w pewnym momencie, odejdą.

W miłości obowiązuje ta sama zasada: nie trać czasu na egoistów, nastawionych jedynie na branie, manipulujących, by osiągnąć swój cel: wygodne życie u twojego boku (lub w ich ocenie – z tobą u swojego boku). Znasz tę historię na pamięć, przezywali ją twoi znajomi, przeżywałaś i ty. Czemu więc pozwalasz, by to trwało? Przecież ten związek jest przewidywalny do bólu. Doskonale wiesz, jak się skończy i o co tu naprawdę chodzi. Jasne, można próbować, można naprawiać, przecież ludzie się zmieniając. Ale do ilu razy sztuka? Ile szans możesz jeszcze dać, ryzykując kolejne zranienia?

W twoim świecie są też fantastyczni ludzie. Bezinteresowni, życzliwi, pozytywni. Zarażający dobrą energią. Sprawiający, że zaczynasz patrzeć na życie inaczej, że masz ochotę się rozwijać. Na pewno masz obok, gdzieś niedaleko, tych, którzy są dla ciebie wtedy, kiedy ich potrzebujesz. Tych, którzy świętują razem z tobą twoje sukcesy i płaczą z tobą, kiedy przeżywasz trudne momenty. To świadomość, że są, nadaje sens, kiedy wydaje ci się, że już go nie ma. Może tylko nie potrafisz ich zauważyć, docenić tak, jak trzeba?

Pozbywanie się tych, którzy na ciebie nie zasługują nie będzie łatwe, ani bezbolesne (czasem przecież ciągle jeszcze kochasz…). Musisz więc rozumieć, że;

To zajmie trochę czasu

To trochę tak, jak pozbywanie się toksycznych pierwiastków z organizmu. Możesz przeżywać powroty, słuchać obietnic bez pokrycia, że tym razem będzie inaczej. Utrzymuj dystans i pamiętaj, że robisz to dla lepszego życia.

Nie możesz się wstydzić i nie musisz uzasadniać swojej decyzji

To jest twoje życie i ktoś, kto nie dba o ciebie nie ma prawa w nim dalej istnieć. Możesz powiedzieć trochę o tym, jak się czujesz i dlaczego uważasz, że powinniście się rozstać, ale niepotrzebne tu obszerne wyjaśnienia. Jeśli to zrozumie, to świetnie. Jeśli nie, odpuść dalsze tłumaczenia.

Warto zaufać swojemu instynktowi

Nikt nie zna cię lepiej niż ty sam. Jeśli ktoś ma wyjątkowo zły wpływ na twoje samopoczucie, wiesz to, czujesz podskórnie. Nie cierp w milczeniu. Zasługujesz na więcej. Zasługujesz na pozytywne, życzliwe otoczenie.

Nie chcesz przecież spędzić życia otoczony przez ludzi, którzy nie czynią cię szczęśliwym. To nie jest dobre życie, to nie będzie dobre samopoczucie.Masz wybór, jeden z najważniejszych, jakich możesz dokonać, bo dotyczący twojego zdrowia psychicznego.  Nie bój się odcinać od ludzi, którzy na ciebie nie zasługują.


Zobacz także

Mercure Fashion Night by Dorota Goldpoit

10 modowych wpadek, które możesz zaliczyć tej wiosny

Kobieca szafa bez dna? Nawet ona ma granice, na które żadna z nas nie musi się oglądać