Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
10 listopada 2015
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
 

Żeby ryż z kurczakiem nie był nudny, można przygotować go w towarzystwie sosu słodko-kwaśnego. Trudno jest opisać smak tego dania, trzeba je po prostu spróbować!

Składniki:

– Piersi z kurczaka 2 szt.
– Marchewki 2 szt.
– Pomidor 3 szt.
– Cebula 1 szt.
– Ananas konserwowy 1 puszka
– Papryka czerwona 1 szt.
– Pieprz czarny mielony
– Papryka słodka mielona
– Sól
– Czosnek granulowany

SOS:
– Sos sojowy 2 łyżki
– Sok z puszki z ananasami 10 łyżek
– Ocet 1,5 łyżki
– Cukier 3 łyżki
– Ketchup łagodny 3 łyżki
– Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 1

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Solimy i pieprzymy je oraz podsmażamy na rumiano. Odkładamy je do małej miseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a paprykę w większe kawałki. Oba warzywa wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i podsmażamy. Odkładamy je do osobnej miski.

2. SOS: Do miski wlewamy sok z ananasa, sos sojowy i ocet. Dokładamy ketchup, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy energicznie trzepaczką, aby cukier się rozpuścił i nie było grudek z mąki.

3. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy marchewkę i pomidory do garnka i dusimy do momentu, aż marchewki będą półtwarde. Następnie dorzucamy podsmażoną cebulę, paprykę oraz piersi z kurczaka. Dusimy jeszcze ok. 5-7 minut. Ananasa kroimy w średniej wielkości kawałki. Pod koniec czasu duszenia wrzucamy go do garnka. Zalewamy całość wcześniej przygotowanym sosem oraz doprawiamy to pieprzem, papryką słodką, solą oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia sosu i zdejmujemy z ognia.


Krem karmelowy

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
14 listopada 2015
Krem karmelowy
 

Pokuszę się o stwierdzenie, że dość trudno spotkać osobę, która oparłaby się temu słodkiemu, złocistemu kremowi, który ma wiele zastosowań. Można go zjeść ze świeżym, chrupiącym i jeszcze ciepłym pieczywem lub z naleśnikami, lodami czy jako dodatek do słodkich deserów. Krem jest łatwy i szybki w wykonaniu, a co najważniejsze – można bardzo długo przechowywać go w lodówce . 

Składniki:

– Cukier 200 gram
– Margaryna 80 gram
– Śmietana 30% 120 gram

Sposób przygotowania:

1. Wsypujemy cukier do garnka i rozkładamy go równomiernie na dnie. Wstawiamy go na średni ogień i karmelizujemy, aż uzyska złoty kolor (trzeba uważać, żeby nie zrobił się brązowy). Od czasu do czasu mieszamy go poprzez potrząśnięcie garnkiem.

2. Gdy cały cukier się skarmelizuje, dodajemy margarynę i bardzo energicznie mieszamy, aby tłuszcz się rozpuścił. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do niego cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką sos znajdujący się w garnku.

3. Gotowy sos przelewamy do pojemnika, gdy chwilę przestygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, aby stężał.


Chałka drożdżowa

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
7 listopada 2015
Chałka

Patrząc na to zdjęcie, nadal czuję jej zapach i smak. Niesamowicie smakuje z kubkiem mleka. Można  ją zjeść na śniadanie w jesienny, ponury i zimny poranek, pokrojoną na kromki i posmarowaną ulubionym dżemem lub nutellą. Gwarantuję poprawę humoru na cały dzień! Mam w głowie milion pomysłów na zjedzenie jej! Ostrzegam tylko, że zjedzenie chałki silnie uzależnia. 

Składniki:

– Margaryna roztopiona 100 gram
– Mąka pszenna 500 gram
– Drożdże instant 1 opakowanie
– Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
– Cukier 160 gram
– Jajko 1 szt.
– Woda ciepła 250 ml
– Szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Wszystko mieszamy ze sobą.

2. Do sypkich składników, które znajdują się w misce, dodajemy jajko, ciepłą wodę, roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut.

3. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto i dzielimy je na trzy części. Każdą z tych części dzielimy jeszcze na trzy małe części, z których robimy wałeczki, a następnie pleciemy warkocze (ich końce podwijamy pod spód).

4. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i układamy chałki w odstępach (można posypać je kruszonką). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.