Go to content

Kuloodporna kawa. Doda energii, poprawi humor i pomoże w odchudzaniu

Fot. iStock / ThitareeSarmkasat

Kawę pod różnymi postaciami znamy i kochamy przede wszystkim za walory smakowe i pobudzającą dawkę energii. Sięgamy po nią od samego rana, żeby odpowiednio szybko wejść na wyższe obroty. I to faktycznie skutkuje, bo rozkręca się nie tylko ciało, ale i umysł. kawa posiada również właściwości prozdrowotne, o których nie można zapominać. 

Jednym tchem można wymienić kilka z jej zalet dla zdrowia — obecne w niej polifenole zwalniają procesy starzenia, zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, zmniejszając zagrożenie miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Działają również przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz opóźniają rozkład witaminy C w organizmie. W dodatku kawa przyspiesza perystaltykę jelit, co ułatwia wypróżnienia. Istnieją również badania, dowodzące jej właściwości antynowotworowe.

Bulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa na śniadanie

Mimo wszystko dla większości kawoszy głównym argumentem do sięgnięcia po filiżankę kawy, jest moc płynąca z kofeiny. Jej zwolennicy chcąc wydobyć z niej jak najwięcej mocy, dołożyli do filiżanki kilka dodatków. Tak powstała bulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa, którą przygotowuje się dodając trochę klarowanego masła niesolonego i oleju kokosowego do zaparzonej, czarnej kawy. Miłośnicy tego napoju często dodają cynamon, który ma działanie antybakteryjne i przyspieszające metabolizm. Do tego napoju nie nadają się kawy rozpuszczalne oraz bezkofeinowe — najlepiej sięgnąć po kawę ziarnistą z rodzaju arabica. Gdy trudno jest rozmieszać tłuszcz łyżeczką, można zmiksować napój w blenderze.

Zalety kuloodpornej kawy

Tego rodzaju napój wypity na śniadanie zapewni długotrwałą energię, a dawka tłuszczu (w tym kwasów średniołańcuchowych) skutecznie zahamuje apetyt, co w połączeniu z dietą i wyeliminowaniem węglowodanów z posiłku, może nasilić proces redukcji tkanki tłuszczowej. Dodatek cukru, mleka lub dołożenie słodkiego ciasteczka do kawy, zepsuje efekt.

Olej kokosowy pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób, np. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, zawału serca oraz udaru mózgu. Masło zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K, dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają poprawiają pracę mózgu oraz wzroku. Ze względu na jej właściwości, najchętniej wybierają ten wariant kawy sportowcy i osoby pracujące umysłowo.

źródło: zdrowie.tvn.plpotreningu.plnazdrowie.pl