Zupa z paluszkami surimi. Trochę orientalnej nuty

SURIMI
SURIMI
9 sierpnia 2018
Fot. iStock/ahirao_photo
 

Kochani, w odpowiedzi na Wasz konkurs podsyłam przepis na super zupę, którą zaskakuje czasem gości, ciekawą, inną niz wszystkie, orientalną.

Zupa z VIČI paluszki surimi

Składniki na 4 porcje:

  • 3 nóżki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 100 g VIČI paluszki surimi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • chilli
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • szczypior z dymki
  • 50 g cienkiego makaronu ryżowego

Wykonanie:

Z nóżek, warzyw, ziela i listków gotujemy wywar z 1,5l wody, na małym gazie. Następnie wszystko wyciągamy, żeby wywar został czysty.Użyjemy ok 750 ml. Do ciepłego wrzucamy pokrojone VIČI paluszki surimi– ok. 80 g i zmniejszamy ogień do minimum, a po chwili wyłączamy go całkowicie. Zupę doprawiamy octem ryżowym, cukrem, sosem sojowym, chilli i ewentualnie solą. Odlewamy pół szklanki płynu z naszej zupy i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną tak,by nie było grudek. Przelewamy całość do garnka. Ponownie podgrzewamy, ale tak, by nie dopuścić do gwałtownego gotowania – chodzi tylko o jej zagęszczenie. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i odstawiamy na 3-4 minuty. Odcedzamy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do miseczek przekładamy: porcję makaronu ryżowego, kawałki marchewki wyciągniętej uprzednio z wywaru, po 2 plasterki pora i pozostałe kawałki VIČI paluszki surimi. Zalewamy zupą i posypujemy posiekanym szczypiorem dymki. Warto podać osobno sos sojowy, aby każdy w razie potrzeby mógł sobie odpowiednio doprawić swoją porcję. Smacznego!

Autorka przepisu: Marta


Chlebek surimi. Idealna opcja dla tradycyjnego chleba. Przepis warty wykorzystania

SURIMI
SURIMI
9 sierpnia 2018
Fot. iStock/shironosov
 

W moim przypadku paluszki krabowe ochoczo rozgościły się w chlebku Szczęście, którego pałaszowanie to dla mnie smakowita przyjemność.Mniam

 Chlebek surimi

Składniki:

– 300g VIČI paluszki surimi

– 8 jajek

– 4 łyżki serka homogenizowanego

– 160g koncentratu pomidorowego

– niecałe 0,5 szklanki mąki razowej lub pszennej (według uznania)

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– garść świeżej natki pietruszki drobno pokrojonej

– sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie:

1. Białka jajek ubić, lecz nie do końca na sztywną piankę.

2. Wymieszać żółtka jajek z serkiem, koncentratem, natką oraz VIČI paluszki surimi startymi na grubej tarce.

3. Dodać spienione białka i wymieszać.

4. Następnie dodawać po 1 łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.

5. Na koniec wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Wlać do formy silikonowej – nie trzeba jej natłuszczać, co w przypadku osób będących na diecie jest ważne.

7. Piec w temp. ok. 170C przez 30-40min.

Chlebek posiada szerokie zastosowanie w jego podawaniu bowiem jest pyszny sam w sobie zajadany zarówno na ciepło jak i na zimo lub jako baza do kanapek, zup, sałatek, przekąsek, przystawek czy w postaci chrupiących grzanek będąc pokrojony w kwadraty czy paski i podsmażony na patelni.

Mniam! MiłośćMniam

Polecam! Tym bardziej, iż chlebek SURIMI lubi się z osobami będącymi na diecie i bez diet.


Chłodnik buraczkowy z paluszkami surimi. Idealne danie na upały

SURIMI
SURIMI
6 sierpnia 2018
Fot. iStock/vkuslandia

Kolejny przepis z paluszkami krabowymi w tle w naszym konkursie. Od jutra wracają upały, więc może ktoś się skusi na taki mix?

Chłodnik z VIČI paluszki surimi

To przepis dla tych, którzy kochają chłodniki i VIČI paluszki surimi. Jedno wcale nie wyklucza drugiego, a wystarczy trochę wyobraźni i kreatywności, aby zmienić znany smak w… jeszcze lepszy.

Składniki:

4 średniej wielkości ugotowane buraki

2 ogórki zielone

pęczek rzodkiewek

3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego koperku

500 g jogurtu naturalnego

300 g maślanki

sól, pieprz do smaku

opakowanie VIČI paluszki surimi

Wykonanie:

Buraczki, ogórki, rzodkiewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do tego wyciśnięte ząbki czosnku, jogurt, maślankę, koperek i dopraw do smaku. Przed podaniem na chłodnik połóż pokroje w cienkie paseczki paluszki krabowe. Całość smakuje wyśmienicie. Smacznego!


 

I co wy na to? Lubicie surimi, często gości w waszej kuchni? A może nie boicie się eksperymentować w kuchni? Mamy dla was propozycję. Zapraszamy was do zabawy, która polegać będzie na przesyłaniu waszych ulubionych przepisów z użyciem paluszków krabowych. Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Zasady:

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 06.07. 2018 – 06.08.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.

Dla chętnych do udziału w zabawie czekają nagrody – trzy zestawy składające się z:

1x fartuszka

Vici apron

1 x deski do krojenia, która zostanie spersonalizowana dla laureata zabawy – wygrawerowane zostanie jego imię.

O8RDT40