Go to content

Zupa z paluszkami surimi. Trochę orientalnej nuty

Fot. iStock/ahirao_photo

Kochani, w odpowiedzi na Wasz konkurs podsyłam przepis na super zupę, którą zaskakuje czasem gości, ciekawą, inną niz wszystkie, orientalną.

Zupa z VIČI paluszki surimi

Składniki na 4 porcje:

  • 3 nóżki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 100 g VIČI paluszki surimi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • chilli
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • szczypior z dymki
  • 50 g cienkiego makaronu ryżowego

Wykonanie:

Z nóżek, warzyw, ziela i listków gotujemy wywar z 1,5l wody, na małym gazie. Następnie wszystko wyciągamy, żeby wywar został czysty.Użyjemy ok 750 ml. Do ciepłego wrzucamy pokrojone VIČI paluszki surimi– ok. 80 g i zmniejszamy ogień do minimum, a po chwili wyłączamy go całkowicie. Zupę doprawiamy octem ryżowym, cukrem, sosem sojowym, chilli i ewentualnie solą. Odlewamy pół szklanki płynu z naszej zupy i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną tak,by nie było grudek. Przelewamy całość do garnka. Ponownie podgrzewamy, ale tak, by nie dopuścić do gwałtownego gotowania – chodzi tylko o jej zagęszczenie. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i odstawiamy na 3-4 minuty. Odcedzamy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do miseczek przekładamy: porcję makaronu ryżowego, kawałki marchewki wyciągniętej uprzednio z wywaru, po 2 plasterki pora i pozostałe kawałki VIČI paluszki surimi. Zalewamy zupą i posypujemy posiekanym szczypiorem dymki. Warto podać osobno sos sojowy, aby każdy w razie potrzeby mógł sobie odpowiednio doprawić swoją porcję. Smacznego!

Autorka przepisu: Marta