Go to content

Wegańskie brownie z dodatkiem fasoli

Wegańskie brownie z dodatkiem fasoli
Fot. iStock / nata_vkusidey

Wegańskie i mocno czekoladowe ciacho? Oczywiście! Wypróbuj koniecznie przepis na wegańskie brownie z fasolą! Niebo w gębie.

Przepis na wegańskie brownie z dodatkiem fasoli

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej opłukanej fasoli
  • 1/4 szklanki mleka orzechowego
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • dwie garści orzechów laskowych Bakalland

Brownie zawdzięcza swoją nazwę ciemnobrązowemu kolorowi, wynikającemu z użycia dużej ilości kakao. Wszystkim miłośnikom tego amerykańskiego ciasta zdradzamy przepis na jego zdrowszą wersję.

Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). W tym czasie smarujemy keksówkę oliwą i wysypujemy mąką. Fasolę z puszki płuczemy i blendujemy. Do powstałej masy dodajemy mleko orzechowe i kokosowe (samą śmietankę) i jeszcze raz blendujemy na gładką masę. Całość łączymy z pozostałymi składnikami, na koniec dodając orzechy, jeszcze raz mieszając. Przekładamy do keksówki i pieczemy 30 minut.

Szybko, zdrowo i smacznie, czyli tak jak lubimy.


Artykuł powstał we współpracy z Delecta