Go to content

Twoje dziecko nie lubi ryb, które powinny się znajdować w jego codziennej diecie? Mamy dla was alternatywę

Fot. iStock/miki-tiger

Wiadomo, że białko jest niezbędne dla organizmu naszego dziecka – wspomaga wzrost į rozwój, jest strukturalnym składnikiem wszystkich komórek ciała. Jego niedobór może sprawić problemy przy wzroście į tworzeniu się układu mięśniowo-szkieletowego, doprowadzić do dysplazji, zaburzeń metaboliczny, ponieważ białko jest strukturalnym elementem enzymów. Ponadto niedobór białka staje się przyczyną chorób krwi (niedokrwistość), cierpi nasza odporność, dzieci wolniej się rozwijają, zaczynają chodzić w późniejszym wieku, później też mówią, są słabsze w porównaniu z rówieśnikami. Dlatego tak ważne jest, by na co dzień pamiętać o wzbogacaniu diety naszego dziecka w białko. Idealnym jego źródłem są ryby.

Warto zapamiętać, że białko to główny materiał budulcowy naszego organizmu, dlatego jego rola jest tak ważna w żywieniu dzieci. Białko zaspokaja około 15% potrzeb energetycznych dzieci. Jego dzienne u dzieci w wieku 1-3 lat wynosi około 1 g/kg, natomiast w wieku 3-7 lat – 3,5 g/kg masy ciała.

Co najmniej 50% białka w diecie dziecka powinno stanowić białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja). Ta grupa produktów musi być obecna w diecie dziecka, dlatego zaleca się jeść ryby 1-3 razy w tygodniu. Ryby i owoce morza to nie tylko źródło białka i energii, ale także wielu ważnych minerałów i witamin, między innymi fosforu, który bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej. Ryby zawierają także żelazo, cynk, jod, miedź, witaminy B2, B12, A, PP, D.

Co zaskakujące, niewiele osób wie, że białko znajdujące się w rybach i produktach rybnych, jest o wiele bardziej wartościowe, niż to znajdujące się w mięsie. Białko z ryb jest łatwiej wchłaniane – wchłaniamy aż 98% białka z produktów rybnych, a z czerwonego mięsa zaledwie 89%.

Ponadto ryby są trawione pół razy szybciej niż mięso, dzięki omega-kwasom przyspieszają procesy metaboliczne, co jest szczególnie ważne w erze globalnej otyłości u dzieci. Zastępując paszteciki mięsne w diecie dziecka na dania z ryb, zapobiegamy jego nadwadze.

Białko z produktów mlecznych jest z pewnością ważnym elementem codziennej diety dzieci. Warto jednak pamiętać, że białko pochodzące z produktów mlecznych jest nie tylko mniej strawne niż białko z ryb, ale w mleku ilość tak ważnych aminokwasów, jak tryptofan i arginina, jest mniejsza niż w rybach.

Bardzo ważne jest, aby dieta dziecka była zrównoważona i pełna. Tylko wtedy dziecko będzie mogło w pełni się rozwijać, dlatego też powinniśmy zapewnić naszemu dziecko różnorodne menu, na które składają się produkty rybne, dzięki czemu dziecko otrzymuje nie tylko codzienną normę białkową, ale także komplet aminokwasów niezbędnych dla zdrowego rozwoju.

Ale co, jeśli dziecko nie chce jeść ryb? Nie lubi ich smaku i zapachu?

Jest doskonała opcja – VIČI paluszki surimi. Wykonane z surimi – farszu z białych ryb, są bogate w białko į aminokwasy. Pamiętajcie jednak, by przy zakupie paluszków surimi zwrócić uwagę na skład į polegać na sprawdzonej marce, która kieruje się europejskimi standardami przy wytwarzaniu tego produktu.


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI