Słodka jesień: pomysły na proste i efektowne desery

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2017
Słodka jesień
Fot. iStock / Nikolay_Donetsk
 

Kiedy wieczory stają się dłuższe, za oknem szaro i zimno, a samopoczucie spada, pora na przygotowanie słodkości, które rozgrzeją każdy zmysł, szczególnie jesienią.

Uginające się pod ciężarem jesiennych smakołyków stragany są inspiracją do stworzenia prawdziwych kulinarnych cudów. Miód, sezonowe owoce i aromatyczne korzenne przyprawy to niektóre z naturalnych skarbów, po które chętnie sięgamy podczas obniżonych temperatur.

Gruszki w cieście

Pieczone, soczyste gruszki to prawdziwy hit jesiennego sezonu. Nadziane orzechami włoskimi i rodzynkami dodadzą witamin i poprawią koncentrację. Prawdziwie elegancką kompozycję pozwoli uzyskać otoczenie owoców ciastem francuskim. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Dyniowy mus

Dynia może być nie tylko ozdobą, która ozdobi nasz jesienny parapet. Przygotowana na słodko z dodatkiem czekolady rozgoni wszystkie smutki. Pokrojoną na mniejsze części dynię zapiekamy w piekarniku, następnie miksujemy blenderem. Dodajemy deserową czekoladę, banana, odrobinę cynamonu i mielonego imbiru.

Karmel i jabłka

Prosty deser jabłkowo-karmelowy jest idealnym smakołykiem na jesienne wieczory. Do pokrojonych w kostkę owoców dodajemy cynamon, cukier i odrobinę masła. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, aż zmiękną jabłka. Kiedy deser ostygnie, dodajemy karmel, bitą śmietanę oraz granolę.

Nastrojowe donuty

Słodka jesień

Fot. iStock / bhofack2

Drożdżowe i mięciutkie donuty z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Do klasycznego ciasta z użyciem drożdży, mleka, masła, mąki i jajek, dodajemy kojący ekstrakt z wanilii, a także kakao. Po usmażeniu, ciasto ozdabiamy płynną czekoladą i obsypujemy je posiekanymi orzechami.

Niebo pod kruszonką

Prosty i smaczny deser można zrobić już w kilkanaście minut. Sezonowe przysmaki przydadzą się do przygotowania crumble, czyli zapiekanych pod kruszonką owoców. Klasyczny przepis na kruszonkę z wykorzystaniem mąki i cukru wzbogacimy, dodając migdały. Umyte, z usuniętymi pestkami śliwki posypujemy cukrem i cynamonem. Po ułożeniu w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika o temperaturze ok 190 stopni. – Doskonałym dodatkiem do tego deseru będą lody – szczególnie waniliowe lub śmietankowe, które uzupełnią smak dorzuconych do kruszonki migdałów. Lody nadadzą ciastu charakteru, a także wzmocnią organizm na jesień – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. – Regularne spożywanie lodów przyczynia się do hartowania organizmu, dzięki czemu stajemy się bardziej odporni na zmiany temperatur – dodaje.


źródło: infowire.pl


5 ciekawostek o słodyczach dla dzieci

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2017
Fot. iStock / sdominick
Fot. iStock / sdominick
 

Łakocie to ogromna pokusa nie tylko dla najmłodszych. Według badań GUS przeciętny Polak zjada 4,6 kg wyrobów cukierniczych rocznie, a polski rynek słodyczy jest obecnie wart około 13 mld zł. Czego jeszcze nie wiemy o tych wyrobach?

Święta, urodziny czy spotkania rodzinne – wszystkie te chwile kojarzą się z ciastami i słodkimi wyrobami umilającymi czas. Właśnie przyzwyczajenie jest głównym powodem sięgania po słodycze. Mleko matki, które spożywało dziecko, też miało słodki smak. Podobnie jak wody płodowe, w których przebywało maleństwo do dnia narodzin.

Wyczulony smak

Przygotowując maluchom posiłek, wielu dorosłych odruchowo dosładza herbatę czy kaszkę. Warto jednak pamiętać, że dziecko ma bardziej wyczulone kubki smakowe niż dorośli. Często zdarza się, że przygotowany z naturalnie słodkich owoców dżem będzie dla niego wystarczająco dobry i nie trzeba dosypywać do niego cukru. Z tego względu lepiej dwa razy przemyśleć, do jakiego jadłospisu chcemy przyzwyczaić dziecko. Jeśli zdecydujemy się na słodzik, warto użyć mniejszej dawki niż dla dorosłej osoby.

Górskie pyszności

W północno-wschodniej części Włoch znajduje się pasmo górskie, które w pogodne dni można zobaczyć z oddalonej od nich o około 100 km Wenecji. Mowa o Dolomitach. Najwyższy szczyt tych gór, który wynosi 3342 m n.p.m., to Marmolada. Dla głodnych wiedzy dzieci może to być ciekawostka, która rozbudzi apetyt nie tylko na słodkie bułeczki zawierające przysmak o takiej samej nazwie.

Wskazane kakao

Każdy wie, że słodycze poprawiają humor, są wspaniałym deserem. Choć dzieci go uwielbiają, nie można przesadzać z ilością podawanego im cukru. Przed zakupem warto sprawdzić skład i obecność masy kakaowej. Najzdrowsza jest czekolada gorzka, która posiada dużą zawartość kakao, przeciwutleniaczy i magnezu. Wskazany jest wybór produktów ze starannie wyselekcjonowanych składników o wysokiej zawartości kakao lub belgijskiej czekolady.

Czekolada jako waluta

Czekolada, a konkretnie ziarna kakaowca, były na tyle cennym towarem w średniowieczu, że Aztekowie używali ich jako środka płatności w kontaktach z Majami. Podobno za jedno duże ziarno można było kupić… pomidora.

Dwa razy mniej kalorii

Okazuje się, że nawet osoby przebywające na diecie nie muszą sobie całkiem odmawiać słodkich przyjemności. Wystarczy, że kaloryczne batony zastąpią lodami. Śmietankowe zawierają dwa razy mniej kalorii niż biszkoptowa babka czy czekolada. – Organizm szybko je trawi, dzięki czemu zimne przysmaki długo w nim nie zalegają. Jedną porcję lodów spalimy, kosząc trawę przez około 20 minut czy jeżdżąc na rowerze przez kwadrans – dodaje Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral.


 

źródło: infowire.pl


Dlaczego mężczyzna boi się stałego związku. Nie zawsze chodzi o brak dojrzałości

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
3 listopada 2017
Fot. istock/skynesher
Fot. istock/skynesher
 

„On jest niedojrzały!” – mówimy zazwyczaj o mężczyźnie, który odczuwa obawy przed zaangażowaniem się „na stałe”. Stały związek nie jest jednak decyzją, którą powinno się podejmować „od tak”. Jeśli jedna ze stron ma wątpliwości co do przyszłości i trwałości relacji, nie wolno wywierać na niej presji, bo to obróci się przeciwko nam.

Jednak ktoś, kto w przeszłości miał już problemy z zaangażowaniem, powinienem porozmawiać o tym szczerze ze swoją partnerką. Igranie z emocjami i uczuciami drugiej strony jest po prostu niemoralne. O ile partnerzy nie umówią się inaczej, taki „konflikt interesów” nie wróży szczęścia tej miłości.  Jeśli chcesz zrozumieć, dlaczego twój ukochany obawia się mocniej zaangażować w związek, przeczytaj o kilku najczęstszych powodach takiego zachowania. Nie zawsze chodzi o brak dojrzałości, czasem problem leży zupełnie gdzie indziej…

Dlaczego mężczyzna boi się zaangażować

Brak zaufania 

Można kochać, ale mieć problem z zaufaniem. Dzieje się tak najczęściej wtedy, kiedy „ciągną się” za nami złe doświadczenia z przeszłości. Lęk przed ponownym zranieniem nie ma „płci”, odczuwają go i mężczyźni, i kobiety. Jednak paniom łatwiej mówić o swoich emocjach, łatwiej również je zidentyfikować. Mężczyzna bojąc się, częściej instynktownie ucieka przed sytuacją, zamiast się z nią skonfrontować. I uczucie, jakim cię darzy nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli uważasz, że warto – zdobądź się na cierpliwość. Być może twój partner potrzebuje jeszcze trochę więcej czasu, by zrozumieć, że może ci zaufać.

Niezakończona emocjonalnie relacja z przeszłości

A może to nadal teraźniejszość? … Jeśli wiesz, że w jego życiu był ktoś, kto znaczył dla niego naprawdę wiele, być może on nie chce wiązać się na stałe, bo czuje, że nie byłby w tym uczciwy. Nie poradził sobie jeszcze z tamtym uczuciem, nie zakończył tamtego etapu. „Coś” do ciebie czuje, ale nie chce się angażować, bo boi się, że cię zrani. I tu również potrzebny jest czas i … święty spokój. Tobie również. W miarę możliwości – zdystansuj się, wyjedz na weekend, daj mu zastanowić się nad waszą relacją, a przede wszystkim – nad swoimi uczuciami. Nic na siłę. Nie chcesz przecież by nad waszym związkiem krążył duch „byłej”.

Inne priorytety / zobowiązania

Nie obrażaj się. Jeśli twój partner ma zobowiązania wobec byłej żony, bo ma z nią dzieci na pewno ci to powiedział… Nie? To znaczy, że nie jest wobec ciebie uczciwy i powinnaś dać sobie z nim spokój. Wiążąc się z kimś, kto ma skomplikowaną sytuację rodzinną, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie zawsze będzie łatwo, że ta przeszłość już zawsze będzie gościła w naszym wspólnym życiu, jeśli myślimy na serio o byciu razem. Być może, on nie jest gotowy na kolejny stał związek, bo nie poradził sobie jeszcze ze zorganizowaniem nowej rzeczywistości. Absorbuje go chęć utrzymania jak najlepszych relacji z dziećmi.

Zbyt duża presja

Potrafimy ją wytworzyć. Nasza zakochana wyobraźnia zbyt szybko tworzy wspaniałe scenariusze… Ten, kto ma już za sobą jakieś związkowe doświadczenie, wie, jak szybko może prysnąć ta mydlana bańka, jaką jest pierwsze zauroczenie.  Twój partner może bać się, że wszystko dzieje się zbyt szybko – twoje plany na przyszłość również. Zależy mu na tobie, ale musi być pewny swoich uczuć, tego, że chce się zaangażować. To jest uczicwe rozwiązanie. Dokąd się spieszysz? Warto wyhamować, nie narzucać tempa – również dla własnego komfortu i „bezpieczeństwa”. Widzisz, że twój partner zaczyna reagować nerwowo na twoje wizje tworzenia wspólnego domu? Zatrzymaj się, ciesz tym, co udało się wam zbudować już teraz. Pomyśl, dlaczego się w nim zakochałaś? I pamiętaj, że najpiękniejsza miłość rozwija się naturalnie, w swoim tempie, jeśli oboje tego chcecie.

Podstawą udanego związku jest komunikacja. Warto mówić otwarcie o swoich potrzebach, obawach i oczekiwaniach. Tam, gdzie jest prawdziwe uczucie, lęki zostaną przezwyciężone.


Zobacz także

Fot.Siostry od kuchni

„Siostry od kuchni” polecają: Kremowe risotto ze szparagami

Najbardziej niebezpieczne diety odchudzające. Unikaj ich jak ognia!

Najbardziej niebezpieczne diety odchudzające. Unikaj ich jak ognia!

Fot. iStock / Cottonfioc

Miniogródek na balkonie. Nawet w bloku możesz mieć zioła, owoce i warzywa z własnej uprawy!