Go to content

„Siostry od kuchni” polecają: Halibut cytrynowo-koperkowy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty

Fot. Siostry od kuchni

Czas przygotowania: 50 min.

Z podanych składników przygotujesz 2 porcje. Do przygotowania dania potrzebujesz: piekarnika, blachy, folii aluminiowej.

Składniki:

  • filet z halibuta (300g)
  • 5-6 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 jabłko
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki koperku krojonego
  • 1 łyżka pietruszki
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju/oliwy
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Przygotowanie:

Ziemniaki:

  1. Piekarnik ustawiamy na 220 st.C (tryb góra-dół).
  2. Ziemniaki myjemy (najłatwiej czystą myjką do naczyń 😉 ). Następnie kroimy w pionowe szóstki i wrzucamy do miski. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, trochę pieprzu, 1 łyżkę koperku i 2 łyżki oleju. Rozgniatamy nożem 2 ząbki czosnku i dorzucamy do ziemniaków (czosnku nie obieramy i nie przepuszczamy przez praskę. Ma być jedynie zgnieciony). Mieszamy całość tak, aby wszystkie przyprawy pokryły ziemniaki.
  3. Na dużej blasze rozkładamy folię aluminiową, na którą wysypujemy wszystkie ziemniaki. Rozkładamy je na powierzchni całej folii i przykrywamy drugim kawałkiem folii aluminiowej. Blachę z ziemniakami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 min.
Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

Halibut:

  1. Halibuta myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na dwa kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz kładziemy po plastrze cytryny.
  2. Każdy kawałek halibuta kładziemy na osobnym kawałku folii aluminiowej (kawałek folii musi być na tyle duży , aby w całości dało się w każdy z nich zawinąć rybę).
  3. W rondelku na wolnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką koperku oraz rozgniecionymi nożem dwoma ząbkami czosnku. Mieszamy całość i wyłączamy po ok. 0,5 min.  Masło koperkowe wylewamy na oba kawałki ryby i zawijamy sakiewkę z folii.
  4. Po 25 minutach pieczenia ziemniaków dokładamy sakiewki z rybą na drugą część blachy i całość pieczemy przez kolejne 25 minut. 10 minut przed wyciągnięciem całości z piekarnika możemy odkryć ziemniaki z folii aluminiowej żeby delikatnie zarumieniły się.

Surówka:

  1. Kapustę kiszoną kroimy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do kapusty.
  2. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu po łyżce pietruszki i oleju. Całość mieszamy.
Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.