Go to content

Trzy przepisy na szybkie i lekkie sałatki. Idealne!

Fot. iStock / Ridofranz

Zastanawiasz się, co zjeść w tym upale albo co przygotować na spotkanie ze znajomymi? Brakuje ci pomysłów na sałatki? Może skorzystasz z naszych sałatkowych podpowiedzi? 

Najprostsza sałatka

SKŁADNIKI
1 ogórek, pokrojony w kostkę
1 puszka czerwonej fasoli (przepłukana)
1 puszka kukurydzy
kilka pomidorków koktajlowych
pęczek świeżej kolendry, posiekanej
1 awokado, pokrojone w kostkę

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
sól i pieprz do smaku

1 limonka

Do miski wrzuć ogórka, czarną fasolę, kukurydzę, czerwoną paprykę, pomidory cherry i posiekaną kolendrę. Wyciśnij świeży sok z limonki na sałatkę i dobrze wymieszaj. Dodaj awokado, dopraw solą i pieprzem.

Sałatka caprese

SKŁADNIKI
2 ogórki
1 szklanka wiśni lub pomidorów winogronowych
1 awokado
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 szklanka świeżej mozzarelli (lubię używać małych kulek)
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka czosnku w proszku
Sól i pieprz do smaku

Umyć, osuszyć i pokroić w kostkę ogórki, pomidory przekroić na pół, w kostkę pokroić awokado. Wrzuć ogórki, pomidory i awokado do miski. Dodaj pokrojoną w plasterki bazylię i mozzarellę. Wlej olej, ocet, dodaj czosnek w proszku, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i gotowe.

Azjatycka sałatka z ogórka

SKŁADNIKI
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki octu winnego z ryżu
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
½ łyżeczki  mielonego imbiru
¼ łyżeczki sól morska
1 duży ogórek pokrojony w cieniutkie plastry
½ szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
½ szklanki świeżych liści kolendry
½ szklanki cienko pokrojonej rzodkwi (opcjonalnie)
1 łyżka białego sezamu

W dużej misce połącz olej, ocet, miód, sos sojowy, imbir i sól; wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj pozostałe składniki. I JUŻ – gotowe.

Smacznego!


źródło: Pop Sugar