Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: ZIEMNIACZANE RÓŻE

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
ZIEMNIACZANE RÓŻE Darii Ładochy
ZIEMNIACZANE RÓŻE Darii Ładochy – ZIEMNIACZANE RÓŻE Darii Ładochy
 

Ziemniaczane róże Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!

ZIEMNIACZANE RÓŻE

Składniki:

  • 5 dużych mączystych ziemniaków
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta wędzonej papryki sól do smaku
  • jajko

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki – najlepiej przy pomocy mandoliny.

Na desce ułożyć rząd ziemniaczanych plastrów „na zakładkę”. Posmarować roztrzepanym jajkiem,  posolić i oprószyć posiekanym drobno rozmarynem. Kokilki do zapiekania natłuścić masłem lub oliwa z oliwek. Ziemniaki zwinąć w rulon, odciąć jedną część by łatwiej było ustawić powstałą „różę” w kokilce do zapiekania. Ziemniaczane róże oprószyć jeszcze wędzoną papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 22o stopni na ok. dwadzieścia minut.

DIP DO RÓŻ:

  • małe opakowanie jogurtu greckiego
  • garść liści bazylii
  • gałązka świeżej mięty
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki zblendować. Podawać do ziemniaczanym róż.

ZIEMNIACZANE RÓŻE Darii Ładochy

ZIEMNIACZANE RÓŻE Darii Ładochy


Przepis pochodzi z programu  Darii Ładochy: Patenciary, odc.1


Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: KOLOROWA TARTA Z WARZYWAMI

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy
Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy – Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy
 

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 50 ml zimnej wody
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 g tartej mozzarelli
  • szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • mielony pieprz do smaku
  • 1 długo bakłażan
  • 2 kolorowe cukinie
  • 2 marchewki (dobrze, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości)

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Kiedy po ok 15 minutach puści sok, wytrzeć z nadmiaru soli pozbywając się jednocześnie goryczy. Cukinie pokroić w podłużne plastry, z marchewki szeroka obieraczką wyciąć szerokie wstążki.

Przygotować farsz. W misce połączyć śmietanę, jajko, ser, pieprz i gałkę muszkatołową.

Farsz wylać na podpieczony i lekko przestudzony spód. Ułożyć plastry warzyw, tworząc kolorową mandalę. Zapiec w piekarniku jeszcze przez ok. pół godziny.

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Przepis pochodzi z programu  Darii Ładochy: Patenciary, odc.1

 


Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Fajne patenty na szybkie i efektowne dania

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Fajne patenty na szybkie i efektowne dania
Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Fajne patenty na szybkie i efektowne dania – Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Fajne patenty na szybkie i efektowne dania

Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Fajne patenty na szybkie i efektowne dania. Pierwszy odcinek programu obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!

Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1

ZIEMNIACZANE RÓŻE

ZIEMNIACZANE RÓŻE Darii Ładochy

ZIEMNIACZANE RÓŻE Darii Ładochy

Składniki:

  • 5 dużych mączystych ziemniaków
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta wędzonej papryki sól do smaku
  • jajko

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki – najlepiej przy pomocy mandoliny.

Na desce ułożyć rząd ziemniaczanych plastrów „na zakładkę”. Posmarować roztrzepanym jajkiem,  posolić i oprószyć posiekanym drobno rozmarynem. Kokilki do zapiekania natłuścić masłem lub oliwa z oliwek. Ziemniaki zwinąć w rulon, odciąć jedną część by łatwiej było ustawić powstałą „różę” w kokilce do zapiekania. Ziemniaczane róże oprószczyć jeszcze wędzoną papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 22o stopni na ok. dwadzieścia minut.

DIP DO RÓŻ:

  • małe opakowanie jogurtu greckiego
  • garść liści bazylii
  • gałązka świeżej mięty
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki zblendować. Podawać do ziemniaczanym róż.

KOLOROWA TARTA Z WARZYWAMI

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 50 ml zimnej wody
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 g tartej mozzarelli
  • szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • mielony pieprz do smaku
  • 1 długo bakłażan
  • 2 kolorowe cukinie
  • 2 marchewki (dobrze, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości)

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Kiedy po ok 15 minutach puści sok, wytrzeć z nadmiaru soli pozbywając się jednocześnie goryczy. Cukinie pokroić w podłużne plastry, z marchewki szeroka obieraczką wyciąć szerokie wstążki.

Przygotować farsz. W misce połączyć śmietanę, jajko, ser, pieprz i gałkę muszkatołową.

Farsz wylać na podpieczony i lekko przestudzony spód. Ułożyć plastry warzyw, tworząc kolorową mandalę. Zapiec w piekarniku jeszcze przez ok. pół godziny.

ARANCINI

ARANCINI - Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1

Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1 / Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 300 g ugotowanego ryżu arborrio
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 1 spora cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej + więcej do panierowania
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 150 g mini kuleczek mozzarelli
  • mąką
  • olej do głębokiego  smażenia

Przygotowanie:

Ryż ugotować z solą –  powinien być lekko kleisty. Cebule pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę i tez pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule i dodać pomidory. Posolić i popieprzyć do smaku. Zredukować aż powstanie gęsty, pachnąc sos.

W misce wymieszać ryż, parmezan, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartek i pieprz. Dokładnie wyrobić masę. Uformować kulkę i do środka włożyć sos pomidorowy i kulkę mozzarelli i zagnieść masę ryżową tworząc arancini. Kulki obtoczyć w mące, jajku bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

DOMOWA LEMONIADA

Domowa Lemoniada Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Domowa Lemoniada Darii Ładochy – Patenciary, odc.1

Składniki:

2 ogórki

1 l wody gazowanej

kilka gałązek świeżej mięty

1 łyżka miodu

sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny

Przygotowanie:

Ogórki zmiksować i przecedzić przez sitko wprost do dzbanka z wodą gazowaną. Dodać miód i sok z cytryny.

MAKARONOWE GNIAZDKA

Makaronowe gniazdka Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Makaronowe gniazdka Darii Ładochy – Patenciary, odc.1

Składniki:

300 g ugotowanego makaronu spaghetti

150 ml passaty pomidorowej lub ulubionego, domowego sosu pomidorowego

oliwa z oliwek

kolorowe pomidorki

100 g tartego sera

Przygotowanie:

Ugotowany makaron wymieszać z sosem i nawijając na widelec ułożyć w foremkach do muffinów tworząc kształt gniazdek

Pomidorki przekroić na połówki, ułożyć w gniazdkach razem z serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 – 15 minut.

Makaronowe gniazdka Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Makaronowe gniazdka Darii Ładochy – Patenciary, odc.1

PIECZONE AWOKADO

Pieczone awokado Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Pieczone awokado Darii Ładochy – Patenciary, odc.1

 

Składniki:

2 dojrzałe awokado

sok z połowy cytryny

50g suszonych pomidorów

4 żółtka

sól, pieprz do smaku

30 g świeżo otartego parmezanu

drobny szczypiorek do podania

Przygotowanie:

Awokado przekroić wydrążyć pestkę, skropić sokiem z cytryny. W zagłębienie po pestce włożyć posiekane pomidory i żółtko. Całość posolić, popieprzyć i posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Pieczone awokado Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Pieczone awokado Darii Ładochy – Patenciary, odc.1

CZEKOLADOWE KULE

Czekoladowe kule Darii Ładochy - Patenciary, odc.1 - Oh!me

Czekoladowe kule Darii Ładochy – Patenciary, odc.1 – Oh!me

Składniki:

300 g mlecznej czekolady dobrej jakości

3 balony

200 g malin

2 łyżki miodu

ulubione lody

Przygotowanie:

Czekoladę pokruszyć i wrzucić do miski o grubym dnie. Miskę ustawić na garnku z gorąca wodą i rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (uwaga! miska nie może dotykać powierzchni wody!).

Rozpuszczoną czekoladę nieco przestudzić i gdy będzie nadal płynna i ciepła (ale nie gorąca), zanurzyć w niej napompowane baloniki. Czekoladowe balony ustawić w wysokich szklankach i wstawić do lodówki na ok 1 – 2h.

Maliny wrzucić do garnka, dodać miód i skarmelizować.  Jak sos się nieco zredukuje przecedzić przez sito. Baloniki delikatnie przekuć i wyjąć pozostawiając czekoladowe półkule.  Przykryć nimi lody i polać gorącym sosem.

Czekoladowe kule Darii Ładochy - Patenciary, odc.1 - Oh!me

Czekoladowe kule Darii Ładochy – Patenciary, odc.1 – Oh!me

Czekoladowe kule Darii Ładochy - Patenciary, odc.1 - Oh!me

Czekoladowe kule Darii Ładochy – Patenciary, odc.1 – Oh!me

Czekoladowe kule Darii Ładochy - Patenciary, odc.1 - Oh!me

Czekoladowe kule Darii Ładochy – Patenciary, odc.1 – Oh!me

Przepisy pochodzą z programu  Darii Ładochy: Patenciary, odc.1


Zobacz także

Chleb bezglutenowy na diecie eliminacyjnej

Chleb bezglutenowy na diecie eliminacyjnej

Tych produktów lepiej nie jeść na pusty żołądek. Sprawdź dlaczego

świeżo wyciskane soki

Świeżo wyciskane soki – przekonaj się o ich zaletach