Paluszki surimi w cieście francuskim. Przepis

SURIMI
SURIMI
22 sierpnia 2018
Fot. iStock
 
Kolejny z przepisów nadesłany przez nasze czytelniczki.

VIČI paluszki surimi w cieście francuskim

Składniki: 
– rulon ciasta francuskiego mrożonego
– opakowanie mrożonych paluszków krabowych 250 gram
– 4 ogórki konserwowe
Sos:
– 3 łyżki musztardy sarepskiej
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– sól
– pieprz
-zioła transylwańskie
-ogórek korniszony
PRZYGOTOWANIE : 
Pokrój ciasto francuskie w kwadraty 6x6cm. Posmaruj na środku odrobiną sosu z wyżej wymienionych składników, ułóż paluszek krabowy, plasterek ogórka, sklej palcami dokładnie brzegi. Wszystkie zafarszowane ciastka francuskie posyp ziołami. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku zapiekać 15-20 min, do momentu zarumienienia. 
Przygotowanie ich jest banalnie łatwe, a smak jest banalnie prosty. Polecam.


Pyszna przekąska z paluszków surimi

SURIMI
SURIMI
22 sierpnia 2018
Fot. iStock/lisaaMC
 

Mój przepis z wykorzystaniem VIČI paluszki surimi jest niezwykle prosty, ale goście zawsze się zajadają!

Sałatka z VIČI paluszki surimi to przekąska, która stanowi stały element na wszelkich imprezach.

Potrzebujemy jedynie:

VIČI paluszki surimi,

jogurt naturalny,

ogórek i cytrynę

oczywiście sól i pieprz.

Paluszki kroimy w cieniutkie kawałeczki, wsypujemy do miski. Następnie obieramy zielony ogórek gruntowy, kroimy na 4 cząsteczki i dosypujemy do miski. Do całości dokładamy jogurt naturalny według uznania. Tak, aby połączyć wszystkie składniki, zazwyczaj dodaję dwie łyżki stołowe.

Cytrynę kroimy i wyciskamy kilka kropel do całości. Całość solimy i pieprzymy, a następnie mieszamy i… gotowe. 🙂

Sałatka jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu, ale bardzo świeża. Idealna na upalne dni, lekką kolację lub jako propozycja na imprezowy stół. 🙂


Co to właściwie jest surimi i skąd się wziął fenomen jego popularności

SURIMI
SURIMI
14 sierpnia 2018
Fot. iStock/OlyaSolodenko

Czy wiecie, co to właściwie jest surimi? W Japonii, gdzie ten produkt powstał, pojęcie znane jest od wieków. Oznacza  ono „uformowane ryby” i jest rozumiane jako danie imitujące owoce morza. „Sir Ree Mee” – powiedziałby Japończyk i dodałby „Kamaboko”. Jest to właśnie dokładna nazwa produktów wykonanych z surimi. Doskonałym przykładem takich produktów są paluszki uwielbiane przez wielu na całym świecie.

Dawno temu, kiedy nikomu nie śniło się nawet o lodówkach czy zamrażarkach, przechowywanie mięsa ryb było sporym wyzwaniem. Japończycy znaleźli własną drogę do rozwiązania tego problemu. Po złowieniu ryby oczyszczali ją, siekali, marynowali w soli, a po dodaniu skrobi i przypraw formowali rybią masę w małe bułeczki. Rolki te były pieczone lub gotowane. Tak narodził się sposób przechowywania ryb. Zasady są podobne w dzisiejszych czasach, ale nieco bardziej zaawansowane, dzięki nowym technologiom.

Do produkcji VIČI paluszki surimi używa się białego mięsa takich ryb jak mintaj, dorsz atlantycki, szczupak, oraz kilka innych, tropikalnych odmian.

Zwykle to właśnie świeżo złowione ryby są wykorzystywane do produkcji surimi o najwyższej jakości. Filet z ryb jest siekany i opłukiwany w zimnej wodzie, to bardzo ważne – mięso z filetów rybnych rozdrabnia się i kilkakrotnie przepłukuje świeżą wodą. Masa pozostała po spłukaniu nazywa się właśnie surimi. Surimi jest następnie gotowane na parze, pakowane w bloki i zamrażane w bardzo niskiej temperaturze.

Wykorzystując różne przyprawy i kształty, mieszając je z innymi składnikami, VIČI paluszki surimi można dodawać do różnych produktów. Dla dodania atrakcyjności można je formować w paluszki, pazury, ogony homarów, czy co nam przyjdzie do głowy. Według niezależnych ekspertów do spraw żywności z USA, paluszki surimi zawierają 65% białka, 8% tłuszczów i 27% węglowodanów. Tak więc, są źródłem magnezu, witaminy B12, fosforu i selenu. Co więcej, pałeczki surimi są niskokaloryczne – 100 g produktu ma około 100 kalorii.

Skąd się bierze fenomen popularności tego dania? Owoce morza nie są wszędzie łatwo dostępne i nie należą do najtańszych produktów. VIČI paluszki surimi jawi się jako smaczny i tańszy zamiennik, doceniany nie tylko w Japonii, ale również na przykład we Francji.

Jak wybrać najlepsze produkty surimi? Wysokiej jakości paluszki powinny zawierać około 40% mięsa. Przeczytaj dokładnie, co widnieje na opakowaniu jako pierwszy składnik – nie powinna być nim woda.

Jeśli zdecydujesz się kupić zamrożone surimi, zwróć uwagę na to, jak wygląda ten produkt – nie może być „pomarszczony”  ani przesuszony. Jeśli tak właśnie jest, oznacza to, że produkt został rozmrożony i ponownie zamrożony.

Życzymy smacznego. A miłośników VIČI paluszki surimi zapraszamy na naszego bloga i skorzystanie z pysznych przepisów. Wystarczy kliknąć TUTAJ.


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI