Paluszki surimi na ciepło? Świetna przekąska na każdą imprezę

SURIMI
SURIMI
3 sierpnia 2018
Fot. iStock/DisobeyArt
 

Trwa konkurs na wasze przepisy z paluszkami krabowymi w tle. Dość oryginalny sposób ich podania przesłała do nas pani Ania. 

Jedliście kiedyś paluszki krabowe na ciepło? Nie? To czas najwyższy spróbować. Prosta przekąska, która zaskoczy waszych gości. Potrzebujemy jedynie:

  • paluszków krabowych
  • jajka
  • bułki tartej
  • oleju do smażenia
  • papryka ostra i piperz

Do rozbitego jajka dodajemy przyprawy. Paluszki krabowe obtaczamy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Jeszcze ciepłe i chrupiące podajemy na stół z dodatkiem dipu – w moim przypadku jest to zrobiony domowy sos czosnkowy. Palce lizać!

I co myślicie o tym przepisie? Warto wypróbować? A może macie swoje pomysły na paluszki krabowe w kuchni?

Lubicie surimi, często gości w waszej kuchni? A może nie boicie się eksperymentować w kuchni? Mamy dla was propozycję. Zapraszamy was do zabawy, która polegać będzie na przesyłaniu waszych ulubionych przepisów z użyciem paluszków krabowych. Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Zasady:

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 06.07. 2018 – 06.08.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.

Dla chętnych do udziału w zabawie czekają nagrody – trzy zestawy składające się z:

1x fartuszka

Vici apron

1 x deski do krojenia, która zostanie spersonalizowana dla laureata zabawy – wygrawerowane zostanie jego imię.

O8RDT40

 


Chłodnik buraczkowy z paluszkami surimi. Idealne danie na upały

SURIMI
SURIMI
6 sierpnia 2018
Fot. iStock/vkuslandia
 

Kolejny przepis z paluszkami krabowymi w tle w naszym konkursie. Od jutra wracają upały, więc może ktoś się skusi na taki mix?

Chłodnik z paluszkami surimi

To przepis dla tych, którzy kochają chłodniki i paluszki krabowe. Jedno wcale nie wyklucza drugiego, a wystarczy trochę wyobraźni i kreatywności, aby zmienić znany smak w… jeszcze lepszy.

Składniki:

4 średniej wielkości ugotowane buraki

2 ogórki zielone

pęczek rzodkiewek

3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego koperku

500 g jogurtu naturalnego

300 g maślanki

sól, pieprz do smaku

opakowanie paluszków krabowych

Wykonanie:

Buraczki, ogórki, rzodkiewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do tego wyciśnięte ząbki czosnku, jogurt, maślankę, koperek i dopraw do smaku. Przed podaniem na chłodnik połóż pokroje w cienkie paseczki paluszki krabowe. Całość smakuje wyśmienicie. Smacznego!


 

I co wy na to? Lubicie surimi, często gości w waszej kuchni? A może nie boicie się eksperymentować w kuchni? Mamy dla was propozycję. Zapraszamy was do zabawy, która polegać będzie na przesyłaniu waszych ulubionych przepisów z użyciem paluszków krabowych. Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Zasady:

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 06.07. 2018 – 06.08.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.

Dla chętnych do udziału w zabawie czekają nagrody – trzy zestawy składające się z:

1x fartuszka

Vici apron

1 x deski do krojenia, która zostanie spersonalizowana dla laureata zabawy – wygrawerowane zostanie jego imię.

O8RDT40

 

 

 


10 mitów na temat surimi. Nie dajcie się nabrać!

SURIMI
SURIMI
31 lipca 2018
Fot. iStock/lisaaMC

Wielu Europejczyków spożywa surimi nie do końca zdając sobie sprawę z tego, że wcale nie jest to mięso kraba. Na pytanie, czym to danie jest w rzeczywistości, wzrusza ramionami lub podaje nieprawdziwe informacje. Tymczasem tradycja tego produktu sięga ponad dziewięciu wieków. Od momentu, kiedy powstał w Japonii, jest wręcz owiany różnymi mitami i jednocześnie – coraz bardziej popularny.

Najbardziej rozpowszechnione mity na temat pochodzenia surimi, jego składników, kalorii i innych aspektów tego produktu

1. Jest to nowoczesny, przetworzony produkt typu fast food

Geneza tej metody przygotowania ryb sięga okresu Kamakura w Japonii, w początkach poprzedniego tysiąclecia. Oczywiście w XXI wieku używamy nowoczesnego sprzętu i surimi nie wytwarza się już ręcznie, ale sam produkt niewiele się zmienił. Fakt, że jest to produkt naturalny odnotowano również w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

2. Jest to niezdrowy produkt zawierający chemiczne środki konserwujące

Japończycy słyną ze zdrowej diety od czasów starożytnych. Nie bez powodu długość życia ludzi w Japonii jest najdłuższa na świecie. Niezdrowy produkt nie znalazłby swojego miejsca w tym społeczeństwie, nie mówiąc już o przetrwaniu przez całe tysiąclecie. Podstawowe zasady przygotowania surimi pozostają niezmienione od lat. Zresztą podobnie jak konserwanty – wysokie i niskie temperatury, a sam produkt nadal składa się z tych samych naturalnych składników – biała ryba, białka jaj, skrobia i woda.

3. Surimi nie zawiera dużej ilości rybiego mięsa

Wysokiej jakości paluszki z owoców morza zawierają od 30 do 50% ryb. Warto jednak zauważyć, że jest to czyste białko ryb, uzyskane w procesie produkcyjnym. Przygotowanie 1 kg surimi wymaga użycia ok 3-4 kg ryb.

4. Surimi składa się z ryb hodowlanych

Prawda jest taka, że ​​zarówno kiedyś, jak i teraz, surimi było produkowane na bazie ryb złowionych w morzu. Należą do nich głównie mintaj i morszczuk.

5. Jest to bogaty w kalorie produkt pełen niezdrowego cholesterolu

Wręcz przeciwnie – ten produkt nie jest kaloryczny i nie zawiera cholesterolu. Proces produkcji surimi wyodrębnia zarówno ości ryby, jak i jej tłuszcz. 100 gram surimi to około 90-100 kalorii.

6. Surimi nie zawiera dużo białka

100 g surimi zawiera około 9 g białka – podstawowego budulca dla naszego organizmu. Poza tym produkt końcowy ma w sobie około 30-40% wody. Pozostałe elementy to skrobia (5-10%) i białka jaja (do 10%), olej roślinny (3-3,5%), cukier (około 3%), sól oraz ekstrakty z kraba i papryki (0,5-1,5%).

7. To nie jest najlepsze źródło witamin i minerałów

Właściwie, kiedy jesz paluszki krabowe, dostarczasz organizmowi te same składniki odżywcze, które dostarczasz mu jedząc ryby – nie tylko dużo odżywczego białka, ale także magnez, witaminę B12, fosfor i selen.

8. Niektóre produkty surimi są odpowiednie dla wegatarian

Wykonany zgodnie z tradycyjną, japońską metodą, surimi to produkt rybny, a więc doskonale nadaje się dla wegetarian. Wybiera go również coraz więcej wegetarian, którzy nie jedzą mięsa.

9. Wszystkie surimi smakują prawie tak samo

Paluszki krabowe można przygotować na mnóstwo sposobów, na przykład, jako fantazyjne przekąski niewielkich rozmiarów. Może być stosowany jako dodatek (na ciepło lub na zimno) do sałatek, naleśników lub wszelkiego rodzaju gulaszów.

10. Produkty surimi wymagają dodatkowego przygotowania

W rzeczywistości jedną z największych zalet tego dania jest to, surimi są gotowe do spożycia. Gdy są prawidłowo przechowywane, pozostają świeże przez okres do dwóch miesięcy. Dlatego jest to idealny wybór na każdą okazję – na szybki lunch, fantazyjną kolację, piknik lub przekąskę.


 

I co wy na to? Lubicie surimi, często gości w waszej kuchni? A może nie boicie się eksperymentować w kuchni? Mamy dla was propozycję. Zapraszamy was do zabawy, która polegać będzie na przesyłaniu waszych ulubionych przepisów z użyciem paluszków krabowych. Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Zasady:

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 06.07. 2018 – 06.08.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.

Dla chętnych do udziału w zabawie czekają nagrody – trzy zestawy składające się z:

1x fartuszka

Vici apron

1 x deski do krojenia, która zostanie spersonalizowana dla laureata zabawy – wygrawerowane zostanie jego imię.

O8RDT40