Kulinarne grzybobranie. Z czym najlepiej łączyć grzyby?

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
23 września 2017
Fot. iStock/Rike_
Fot. iStock/Rike_

Początki jesieni to zarazem wymarzony czas dla wielbicieli grzybowych specjałów. Pojawiające się coraz częściej w lasach borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki, gąski i kurki to zaledwie początek długiej listy gatunków jadalnych. Z czym łączyć prawdziwki? Jak przyprawiać kurki? Jakie są najpopularniejsze sposoby przyrządzania grzybów? Okazuje się, że rozpoczynając kulinarną przygodę z daniami bazującymi na grzybach można odkryć wiele inspirujących i apetycznych zestawień.

Grzyby stanowią zupełnie odrębne względem roślin królestwo. Właściwości niektórych egzotycznych gatunków, na przykład występujących w Azji twardników japońskich (shiitake), opisane zostały już kilka tysięcy lat temu. Mało kto wie, że sezon na grzyby trwa w zasadzie cały rok. Niemniej dopiero wraz z nastaniem sprzyjających, jesiennych warunków, zaczynają pojawiać się one w większych ilościach. Chłodne i deszczowe letnie dni, jakich nie tak dawno doświadczyliśmy również w tym roku, to prawdziwe błogosławieństwo dla grzybiarzy. To właśnie załamanie pogody w przededniu jesieni sprawia, że zarówno same zbiory, jak i późniejsze  kulinarne dokonania będą w tym roku bardziej owocne.

Masło maślane

Dania przygotowane z grzybów przede wszystkim nie powinny stronić od masła. Jest to bez wątpienia najlepszy tłuszcz, który podkreśli ich aromat i wzbogaci smak potraw. To właśnie na maśle przyrządzamy prawdziwki i kurki. Doskonałym dodatkiem do tego szybkiego i przepysznego dania jest także podsmażona na złoto cebulka, sól, pieprz i odrobina świeżego koperku. Przygotowane w ten sposób grzyby to także baza dla innych prostych i apetycznych dań, takich jak omlet, jajecznica czy risotto.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Zupa nad zupy

Bez grzybów świat zup nie byłby taki sam. Aromatyczne kremy z borowików to absolutny kanon jesiennego menu. Ciekawym sposobem na urozmaicenie gamy smakowej zupy grzybowej jest dodanie odrobiny sosu sojowego. Warto także wykorzystać więcej niż jeden gatunek, dzięki czemu efekt końcowy zachwyci bogatą kompozycją smaków. – Zupy grzybowe najlepiej smakują pod postacią kremu. Idealnie aksamitną konsystencję uzyskamy dodając w trakcie miksowania kilka łyżek serka topionego. Ponadto tuż przez podaniem możemy posypać zupę startym serem żółtym i zapiec kilka minut w piekarniku, na wzór tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Sprawdź przepis na: Krem z grzybów leśnych zapiekany z serem żółtym

Kraina sosem i śmietanką płynąca

Innym obowiązkowym dodatkiem do grzybowych specjałów jest śmietanka kremówka. To za jej sprawą powstają delikatne sosy, które serwować można praktycznie z każdym daniem obiadowym. Zarówno tradycyjne dania obiadowe, jak i makarony polane odrobiną wykwintnego, grzybowego sosu odsłaniają swoje nieznane dotąd oblicze. Kremowy sos to także sposób na szybką zapiekankę, która doskonale smakuje z różnymi gatunkami serów i świeżymi ziołami.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Szczypta dla smaku

Nawet najpyszniejszy dodatek kulinarny wymaga przypraw, by odkryć pełnię swojego smaku. Grzyby nie obejdą się przede wszystkim bez soli i czarnego pieprzu. Dodając przyprawy nie można przesadzić. Zbyt dużo odmiennych aromatów może przytłumić naturalny smak grzybów. Umiejętne przyprawianie to także sposób na włączenie grzybów do menu osób o wrażliwszym żołądku. Rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, jałowiec sprawiają, że grzyby stają się bardziej lekkostrawne, a jednocześnie cechują się intensywniejszym smakiem. Gotowe dania grzybowe można również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

Więcej kulinarnych inspiracji znaleźć można na www.msm-monki.pl.


Krem z grzybów leśnych zapiekany z serem żółtym

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
23 września 2017
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 300 g świeżych podgrzybków
  • 100 g świeżych kurek
  • 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 100 g sera Gouda MSM Mońki
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku
Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Wykonanie:

Kurki i podgrzybki oczyścić, pokroić w średnie kawałki i podsmażyć na oleju razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać mleko, serek topiony i całość zagotować. Następnie zmiksować i doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzami i solą. Przelać do miseczek żaroodpornych, posypać startym na tarce serem żółtym i zapiec od góry w piekarniku. Udekorować listkami natki pietruszki.

Smacznego!

Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.


Królowe dramatu. Co się dzieje w głowie twojej córki, kiedy dorasta

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
23 września 2017
Fot. iStock/Bubbers13
Fot. iStock/Bubbers13

Nastolatka to huragan, burza, wieczna chmura gradowa lub… ocean spokoju (ale jedynie na zewnątrz). Nie ma jednej reguły.  Emocje są tak potężne, że trudno je powtrzymać, trudno zrozumieć, trudno się w tym wszystkim odnaleźć. I rodzicom i samym dorastającym dziewczynom.

Jasne, hormony mają ogromny wpływ na nastrój twojej córki. Stresujące wydarzenia, takie jak zmiana szkoły, rozstanie z sympatią, kłótnie w rodzinie to tylko „zawleczki”, które pociągnięte w tym właśnie, delikatnym momencie, potrafią uruchomić emocjonalną bombę.

Co się dzieje w głowie kogoś, kto już za chwilę wejdzie w dorosłość?

Przede wszystkim, musisz sobie uświadomić, że żyjesz pod jednym dachem z kimś, kto kluczowy system wsparcia ma w grupie swoich rówieśników, tak samo „reaktywnych” i niestabilnych jak i on sam. Twoja córka codziennie pracuje ciężko na to, by okiełznać jakoś te potężne i nieprzewidywalne emocje, zarządzać całą tą intensywnością i … nie oszaleć, w grupie „takich samych” jak i ona. Potrzebuje twojej pomocy. Poprosi o nią bezpośrednio albo po prostu rozładuje na tobie twoje napięć.

Nastolatki często uczą swoich uczuć, odtrącając najbliższych – najczęściej rodziców.  Zamiast być niegrzeczna lub agresywna wobec rówieśników lub nauczycieli w szkole, twoja córka wylewa swoje żale i złość tam, gdzie czuje się bezpieczna. Tam, w tamtym środowisku, starała się trzymać emocje w ryzach. Ale w domu, „hamulce puszczają” i nic nie jest w stanie zatrzymać tego, co ma zostać wykrzyczane.

Co możesz zrobić?

Kiedy twoja córka skarży się na to jak bardzo niesprawiedliwe jest życie, jak durna szkoła, ja beznadziejni nauczyciele, przede wszystkim nie praw jej kazań, że „tak nie wolno, że autorytety, że obowiązki”… Nie chodzi tu wcale o treść tych skarg, ale próbę wyładowania stresu związanego z olbrzymim obciążeniem psychicznym. Zbyt często tym zapominamy, za mocno skupiając się na treściach, które są nam przekazywane przez nasze dzieci. Za mało je obserwujemy. Słuchaj swojego dziecka, ale nie naciskaj – i tak szybko zauważysz, że ono regularnie odrzuci każdą twoją sugestię.

Jeśli naprawdę chcesz pomóc swojej córce zarządzać jej niepokojem, pomóż jej zobaczyć różnicę między użalaniem się nad sobą, a próbą znalezienia upustu dla swoich emocji, między biernością, a działaniem. Taka umiejętność, nabyta w jednym z najtrudniejszych dla człowieka momencie rozwoju, zaprocentuje szybciej niż myślisz.


Na podstawie: beta.theglobeandmail.com

 


Zobacz także

Fot. iStock/stephanie phillips

Jarmuż? Tylko jak do diabła go jeść? A może ukisić

Fot. iStock /knape

Szukasz w jedzeniu „ujemnych kalorii”? Sprawdź, które produkty pomogą spalić tłuszczyk

Fot. Materiały prasowe

Batony BA! Zero dodatku cukru – świetny wybór dla osób aktywnych