Krem z grzybów leśnych zapiekany z serem żółtym

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
23 września 2017
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 300 g świeżych podgrzybków
  • 100 g świeżych kurek
  • 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 100 g sera Gouda MSM Mońki
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku
Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Wykonanie:

Kurki i podgrzybki oczyścić, pokroić w średnie kawałki i podsmażyć na oleju razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać mleko, serek topiony i całość zagotować. Następnie zmiksować i doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzami i solą. Przelać do miseczek żaroodpornych, posypać startym na tarce serem żółtym i zapiec od góry w piekarniku. Udekorować listkami natki pietruszki.

Smacznego!

Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.


Jak bez mierzenia sprawdzić, czy buty na obcasie są wygodne?

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
23 września 2017
buty na obcasie
Fot. iStock / Alija

Jak wysoki może być obcas, żeby but nadawał się do chodzenia, a nie siedzenia? Ile centymetrów wysokości maksymalnie może mieć szpilka? Znacie te pytania? Ileż razy trafiałyśmy na buty tylko z pozoru nadające się do noszenia… są i takie, które nawet na niebotycznych obcasach okazują się „szóstką w totka” – skąd ta różnica?

Wysokie obcasy nie mogą być wygodne – z takim twierdzeniem można się bardzo często spotkać, prawda o obcasach (ba! nawet szpilkach) leży jednak zupełnie gdzie indziej.

Wszystko zależy od tego, czy buty są dobrze skonstruowane.

Jak poznać, które buty na wysokich obcasach będą wygodne? Na szczęście to bardzo proste. Wystarczy porównać nie wysokość obcasów, ale odległość od obcasa do do podeszwy!

buty na obcasie

Kolaż / iStock

Im mniejsza odległość między obcasem a punktem podparcia, tym większy nacisk odczują twoje stopy – i buty mogą zafundować ci nieprzyjemne uczucie pieczenia, bólu i ucisku.

To świetny trik podczas zakupów internetowych, gdy nie mamy możliwości przymierzenia butów, a jedynie porównujemy zdjęcia. Wybieraj modele, które mają największą odległość od obcasa do podeszwy. Nawet pół centymetra, to odczuwalna w komforcie noszenia obuwia różnica.

Widzicie różnicę?

buty na obcasie

Fot. iStock

buty na obcasie

Fot. iStock


Na podstawie: ofeminin.pl


Kulinarne grzybobranie. Z czym najlepiej łączyć grzyby?

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
23 września 2017
Fot. iStock/Rike_
Fot. iStock/Rike_

Początki jesieni to zarazem wymarzony czas dla wielbicieli grzybowych specjałów. Pojawiające się coraz częściej w lasach borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki, gąski i kurki to zaledwie początek długiej listy gatunków jadalnych. Z czym łączyć prawdziwki? Jak przyprawiać kurki? Jakie są najpopularniejsze sposoby przyrządzania grzybów? Okazuje się, że rozpoczynając kulinarną przygodę z daniami bazującymi na grzybach można odkryć wiele inspirujących i apetycznych zestawień.

Grzyby stanowią zupełnie odrębne względem roślin królestwo. Właściwości niektórych egzotycznych gatunków, na przykład występujących w Azji twardników japońskich (shiitake), opisane zostały już kilka tysięcy lat temu. Mało kto wie, że sezon na grzyby trwa w zasadzie cały rok. Niemniej dopiero wraz z nastaniem sprzyjających, jesiennych warunków, zaczynają pojawiać się one w większych ilościach. Chłodne i deszczowe letnie dni, jakich nie tak dawno doświadczyliśmy również w tym roku, to prawdziwe błogosławieństwo dla grzybiarzy. To właśnie załamanie pogody w przededniu jesieni sprawia, że zarówno same zbiory, jak i późniejsze  kulinarne dokonania będą w tym roku bardziej owocne.

Masło maślane

Dania przygotowane z grzybów przede wszystkim nie powinny stronić od masła. Jest to bez wątpienia najlepszy tłuszcz, który podkreśli ich aromat i wzbogaci smak potraw. To właśnie na maśle przyrządzamy prawdziwki i kurki. Doskonałym dodatkiem do tego szybkiego i przepysznego dania jest także podsmażona na złoto cebulka, sól, pieprz i odrobina świeżego koperku. Przygotowane w ten sposób grzyby to także baza dla innych prostych i apetycznych dań, takich jak omlet, jajecznica czy risotto.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Zupa nad zupy

Bez grzybów świat zup nie byłby taki sam. Aromatyczne kremy z borowików to absolutny kanon jesiennego menu. Ciekawym sposobem na urozmaicenie gamy smakowej zupy grzybowej jest dodanie odrobiny sosu sojowego. Warto także wykorzystać więcej niż jeden gatunek, dzięki czemu efekt końcowy zachwyci bogatą kompozycją smaków. – Zupy grzybowe najlepiej smakują pod postacią kremu. Idealnie aksamitną konsystencję uzyskamy dodając w trakcie miksowania kilka łyżek serka topionego. Ponadto tuż przez podaniem możemy posypać zupę startym serem żółtym i zapiec kilka minut w piekarniku, na wzór tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Sprawdź przepis na: Krem z grzybów leśnych zapiekany z serem żółtym

Kraina sosem i śmietanką płynąca

Innym obowiązkowym dodatkiem do grzybowych specjałów jest śmietanka kremówka. To za jej sprawą powstają delikatne sosy, które serwować można praktycznie z każdym daniem obiadowym. Zarówno tradycyjne dania obiadowe, jak i makarony polane odrobiną wykwintnego, grzybowego sosu odsłaniają swoje nieznane dotąd oblicze. Kremowy sos to także sposób na szybką zapiekankę, która doskonale smakuje z różnymi gatunkami serów i świeżymi ziołami.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Szczypta dla smaku

Nawet najpyszniejszy dodatek kulinarny wymaga przypraw, by odkryć pełnię swojego smaku. Grzyby nie obejdą się przede wszystkim bez soli i czarnego pieprzu. Dodając przyprawy nie można przesadzić. Zbyt dużo odmiennych aromatów może przytłumić naturalny smak grzybów. Umiejętne przyprawianie to także sposób na włączenie grzybów do menu osób o wrażliwszym żołądku. Rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, jałowiec sprawiają, że grzyby stają się bardziej lekkostrawne, a jednocześnie cechują się intensywniejszym smakiem. Gotowe dania grzybowe można również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

Więcej kulinarnych inspiracji znaleźć można na www.msm-monki.pl.


Zobacz także

Fot. Siostry od kuchni

„Siostry od kuchni” polecają: Szparagi z jajkiem sadzonym,grillowanym boczkiem i puree z młodych ziemniaków

Fot. Pixabay / jill111 /

Wege znaczy smacznie. Przewodnik początkującego weganina

Kasia Błażejewska-Stuhr

Katarzyna Błażejewska-Stuhr: „Najgorsze co można zrobić, to się wycofać po niepowodzeniu”