Go to content

Impreza ze znajomymi? Wykorzystaj przepisy, które sprawią, że na długo zapamiętacie to spotkanie

Fot. iStock/ViewApart

Letnie, ciepłe wieczory to idealny czas na spotkania ze znajomymi. Stwórz niesamowitą atmosferę i pyszne menu, a Twoje przyjęcie będzie dobrze i długo wspominane. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Przyjazna atmosfera

Postaw na dekoracje, które sprawią, że po zmroku Twój ogród stanie się pięknym, klimatycznym zakątkiem. Zawieś na gałęziach drzew lampiony zasilane na baterie. Na stołach możesz dodatkowo postawić świeczki lub przykleić do ich krawędzi kolorowe światełka. Pamiętaj, aby zapewnić gościom miejsca do siedzenia oraz stoły, na których zaprezentujesz swoje przysmaki. Warto zadbać także o kącik zabaw dla dzieci, czyli przestrzeń, na której będą mogły pograć w piłkę, pobawić się w berka lub poszaleć na huśtawce. Grill powinien znaleźć się w niedalekiej odległości od stołów – tak, aby mistrz rusztu nie został całkowicie odcięty od reszty towarzystwa.

Menu, które zdobędzie podniebienia gości

Zaskocz swoich znajomych oryginalnym menu. Przygotuj przekąski, które będą wzbogacone nietypowymi dodatkami, takimi jak grzanki lub lekkie, ekspandowane ziarna zbóż. Na letnich przyjęciach królują dania z grilla i sałatki. Zaproponuj gościom nietypowe szaszłyki, a obok tradycyjnych mięs postaw też wegetariańskie smakołyki, które zainteresują zwolenników urozmaiconej kuchni. Możesz też zaproponować gościom zdrowy, orzeźwiający deser.

„Latem warto postawić na lekkie posiłki z wartościowymi dodatkami, takimi jak zboża ekspandowane oraz świeże warzywa i owoce. Świetnym pomysłem na przekąskę może być jogurt naturalny ze zbożami i owocami. Jogurt jest cennym źródłem wapnia i korzystnie wpływa na naszą florę bakteryjną. Zboża ekspandowane to z kolei białko, błonnik i minerały. Natomiast owoce, zwłaszcza te sezonowe, dostarczają witaminy, błonnik i antyoksydanty” – opowiada Olga Pietraszewska, autorka bloga Make Happy Day.

Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na dania, które pokochają Twoi goście. Poznajcie propozycje na letnie przekąski, idealne na spotkanie ze znajomymi:

PRZEPISY:

Owsiany burger z konfiturą z czerwonej cebuli

Mat. prasowe

Mat. prasowe

Składniki:

60 g ekspandowanego owsa Soligrano BIO

bułka

100 g ciecierzycy

5 g świeżego czosnku

1 pęczek natki pietruszki

200 g czerwonej cebuli

50 g białej cebuli

100g konfitury z czarnej porzeczki

20g masła

50 ml oleju rzepakowego

Przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, kmin rzymski, kolendra

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.
  2. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i przesmażamy w rondelku na maśle ze szczyptą soli, aż do przeszklenia.
  3. Do rondelka z przesmażoną cebulką, dajemy konfiturę i dusimy aż do miękkości, na wolnym ogniu.
  4. Namoczoną ciecierzycę rozdrabniamy mikserem lub blenderem wraz z owsem ekspandowanym, czosnkiem, natką pietruszki, białą cebulą i przyprawami: szczyptą soli, pieprzu, mielonego imbiru kolendry oraz kminu rzymskiego – Masę odstawiamy na 20 minut do lodówki.
  5. Z ostygłeś masy formujemy burgery i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Zaleca się, aby kotlet był grubości 1 cm, smażony do uzyskania złocistej barwy.
  6. Po smażeniu zdejmujemy kotleta z patelni i odsączamy za pomocą ręcznika papierowego, z nadmiaru tłuszczu.
  7. Rozkrawamy bułkę na pół i wkładamy obie części do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Bułkę należy rozkroić i włożyć na 3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po wyjęciu, nakładamy kotlet na dolną część bułki, na niego nakładamy konfiturę z cebulą i nakrywamy drugą częścią bułki. Voila!

Sałatka z ciecierzycą, rukolą i serem feta

Mat. prasowe

Mat. prasowe

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

2 garści rukoli

1 opakowanie sera feta lub sera sałatkowego

1 dojrzały pomidor

3 posiekane orzechy włoskie

na sos:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody

1 ząbek czosnku

łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

łyżeczka musztardy

łyżeczka miodu

pieprz

Przygotowanie:

1. Do niewielkiego słoika wlewamy oliwę z oliwek, wodę, ocet winny, dodajemy posiekany czosnek, miód, musztardę i pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy tak, aby składniki połączyły się tworząc gęsty sos

2. Na talerzu lub w misce kładziemy opłukaną rukolę, pokrojony w kostkę ser feta i pomidor, odsączoną ciecierzycę. Całość polewamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami. Sałatkę najlepiej przyrządzić tuż przed podaniem.

Lekki deser czyli jogurt z owocami i ziarnami zbóż ekspandowanych

Mat. prasowe

Mat. prasowe

Składniki:

4 łyżki orkiszu ekspandowanego Soligrano BIO

1 łyżka ekspandowanych jagieł Soligrano BIO

5 łyżek jogurtu naturalnego

świeże owoce sezonowe np. śliwki lub maliny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki można od razu ze sobą wymieszać, albo ułożyć w słoiku, szklance lub misce warstwami.

Czekoladki z oleju kokosowego

Nebeskaa

Mat. prasowe

Mat. prasowe

Składniki:

2 łyżki oleju kokosowego

1,5 łyżki naturalnego kakao

1-2 łyżeczki miodu

1 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:

Wszystko rozpuścić w garnuszku, przelać do silikonowej foremki, posypać ulubionymi dodatkami (np. ekspandowanymi jagłami Soligrano lub wiórkami kokosowymi) i włożyć do zamrażarki. Po około godzinie powinny już być gotowe.