Go to content

Drożdżowa śnieżynka Marcinka. Pomysły na spektakularne desery

Delecta - śnieżynka marcinka
Delecta - śnieżynka marcinka

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen magii. Sklepowe półki uginają się od ozdób i dekoracji przywołujących wspomnienia z dzieciństwa: bombki w kształcie koni na biegunach, figurki w kształcie dziadka do orzechów, kule z zamkniętymi w środku płatkami śniegu. A gdyby tak samemu przygotować spektakularne ozdoby, które dodatkowo, można zjeść?

Drożdżowa śnieżynka Marcinka

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • Opakowanie drożdży Delecty
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli

Masa:

  • 250 g maku Bakalland
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g masy marcepanowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%

Dekoracja:

  • 3 łyżki cukru pudru

Nic nie może równać się ze smakiem poznańskiego rogala św. Marcina. No chyba, że śnieżynka Marcinka. 🙂

Orzechy i migdały drobno siekamy, łączymy z makiem i zalewamy wodą około 1 cm ponad poziom bakalii. Odstawiamy na około 2 godziny.

Dwukrotnie mielimy masę w maszynce do mielenia. Masę łączymy ze śmietaną i przesianym cukrem pudrem, miksując do połączenia składników.

Dodajemy masę marcepanową i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Drożdże mieszamy z odrobiną letniego mleka, 1/2 łyżki cukru i łyżką mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

Masło topimy na patelni, studzimy.

Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy masło, później mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Dodajemy połowę przesianej mąki i drożdże. Stopniowo dosypując mąkę, zagniatamy ciasto. Po około 20-25 minut ciasto powinno być gładkie i lśniące.

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy duże koła. Na pierwszym rozsmarowujemy masę, pozostawiając około 1,5 cm od zewnątrz. Przykrywamy drugim i zlepiamy zewnętrzne krawędzie.

Ostrym nożem rozkrawamy ciasto na 16 części, pozostawiając środek cały. Każdy powstały pas ciasta delikatnie skręcamy 3 razy i zagniatamy po dwa, tworząc płatki. Przykrywamy ciasto ścierką i odstawiamy na około 30 minut. Ciasto smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy do uzyskania złotej skórki. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Śnieżynka Marcinka to pyszna i bardzo świąteczna wariacja na temat poznańskich rogali, którą na szczęście można jeść w każdym zakątku Polski.

Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl