Go to content

Croquembouche. Pomysły na spektakularne desery

Delecta - croquembouche
Delecta - croquembouche / Fot. Materiały prasowe

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen magii. Sklepowe półki uginają się od ozdób i dekoracji przywołujących wspomnienia z dzieciństwa: bombki w kształcie koni na biegunach, figurki w kształcie dziadka do orzechów, kule z zamkniętymi w środku płatkami śniegu. A gdyby tak samemu przygotować spektakularne ozdoby, które dodatkowo, można zjeść?

Croquembouche

Składniki:

  • 4 jaja
  • 120 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 szklanka wody
  • 1 opakowanie Kremu do ciast smak śmietankowy Delecta
  • 1 opakowanie Kremu do ciast czekoladowy Delecta
  • 600 ml mleka
  • 250 g krówek
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Croquembouche to francuski wypiek, który z powodzeniem może pełnić funkcję deseru głównego podczas jednego ze świątecznych dni. Chociaż jego wykonanie nie należy do najprostszych, efekt końcowy jest tego wart.

Na początku przygotowujemy ciasto poprzez zagotowanie wody z margaryną. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Po wystudzeniu do masy wbijamy kolejno jaja. Dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Całość miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut. Następnie nastawiamy piekarnik na 215˚C.

Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę do pieczenia (wyłożoną pergaminem) okrągłe porcje ciasta (o średnicy zbliżonej do monety 5 zł). Całość natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut do uzyskania złocistego koloru. W tym czasie łamiemy krówki na drobne cząstki.

Dodajemy 2 łyżki śmietanki i ogrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukierków. 1 łyżkę śmietanki zostawiamy na później.

Gdy masa będzie zbyt szybko zastygała, dodając śmietankę ponownie ją rozcieńczymy. Czas na krem. Do wysokiego naczynia wlewamy 300 ml dobrze schłodzonego mleka i wsypujemy zawartość opakowania z kremem o smaku śmietankowym.

Miksujemy przez 3 minuty. Gotowym kremem nadziewamy za pomocą szprycy połowę wystudzonych ptysiów.

Drugą połowę ptysiów przygotowujemy analogicznie z wykorzystaniem kremu czekoladowego.

Pora na finalne złożenie ciasta. W tym celu należy przygotować płaską paterę.

Napełnione kremami ptysie układamy naprzemiennie – jeden z kremem jasnym, drugi z kremem ciemnym tworząc rozetę.

Poszczególne ptysie sklejamy ze sobą za pomocą masy zrobionej z krówek i śmietany. Około 1 – 2 łyżek masy zostawiamy do dekoracji. Czynność powtarzamy, aż do momentu utworzenia ptysiowej piramidki, którą na sam koniec udekorujemy strużkami masy z krówek.

Croquembouche , który swoim kształtem przypomina choinkę z pewnością zachwyci domowników, jak i przybyłych gości.

Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl