Go to content

Coconut bowl, apetyczny przepis na lato z czekoladowo-kokosową granolą

coconut bowl
Fot. Instagram / hayleydoon

Lato trwa w najlepsze. Poszukując inspiracji na pyszne i kolorowe przekąski, warto sięgać po świeże owoce w każdej postaci. Teraz jest najlepszy czas na mieszanie smaków i ciekawe sposoby ich podania. Jedną z godnych uwagi propozycji jest coconut bowl, czyli pomysł na pożywne śniadanie ze smoothie w skorupie kokosa. 

Coconut bowl, łatwiej być nie może!

Aby wykonać to proste i smaczne cudeńko, potrzebujesz: 1 kokos → 1 mango → 1/2 szklanki płatków owsianych → 1/2 szklanki wiórków kokosowych → 3/4 szklanki miękkich daktyli → 2 łyżki oleju kokosowego → łyżka kakao  

Wykonanie:  Kokosa rozłup na pół (uderz kilka razy tępą stroną noża wokół jego osi, a następnie ostrą stroną po linii przechodzącej przez jego środek). →  Obierz mango ze skórki, wyrzuć pestkę i zblenduj na papkę. → Następnie zblenduj płatki owsiane, wiórki kokosowe i daktyle. →  W oddzielnym naczyniu wymieszaj olej kokosowy z kakao, aby powstała polewa i połącz ją z granolą. → Papkę z mango przełóż do miseczki i dodaj pozostałe składniki. Gotowe! Pamiętaj, że składniki możesz śmiało dobierać zgodnie z chęcią i ulubionymi smakami. Pomysłów na coconut bowl jest wiele!


źródło: www.elle.pl, Instagram