Go to content

Mam tylko chwilę… Najlepsze przepisy na włoskie smaki od zaraz

Mam tylko chwilę... Najlepsze przepisy na włoskie smaki od zaraz
Fot. iStock / Xsandra

– Nie mam czasu na gotowanie! Oszalałeś, wrócę o 19-tej… – rozlega się w słuchawce. – Kup pieczywo, zrobimy jakieś kanapki na szybko – po tych słowach zazwyczaj można usłyszeć już stary, dobry sygnał telefoniczny… A czy naprawdę „szybko” zawsze musi oznaczać byle jak, byle co? Czy nie kochamy siebie na tyle, by żyć przysłowiową „bułką z bananem i zupą w pięć minut”?Szybko, smacznie – ba! nawet wytwornie – i to w 10, 15, 20 minut… Można, jeśli tylko przypomnimy sobie na chwilę, że jedzenie to coś więcej niż konieczność.

Sprawdźcie koniecznie włoskie smaki – na szybko, dla amatorów. Bo za cenę kilku dodatkowych minut bułkę z mielonką, możecie zamienić w…

Bruschetta z pomidorami oliwą z oliwek – Bruschetta con pomodoro e olio extra vergine d’oliva

Mam tylko chwilę... Najlepsze przepisy na włoskie smaki od zaraz

Składniki:

Przygotowanie:

Chleb skropiony oliwą opiec w piekarniku. Pomidory obrane ze skórki pokroić w kostkę, dodać sól, pokrojoną bazylię i oliwę, wymieszać. Opieczone grzanki natrzeć lekko czosnkiem, wyłożyć na nie pokrojone pomidory.

Bruschetta z serem ricotta i miodem truflowym – Bruschetta con ricotta e miele al tartufo

Mam tylko chwilę... Najlepsze przepisy na włoskie smaki od zaraz

Składniki:

Przygotowanie:

Chleb skropiony oliwą opiec w piekarniku. Na opieczone grzanki wyłożyć ricottę i polać odrobiną miodu truflowego.

Możemy też zamiast miodu dodać oliwę truflową lub ocet balsamiczny truflowy.

Bruschettę możemy też podawać z kremem z suszonych pomidorów Inaudi, kreme z karczochów i tuńczyka Inaudi, krojonymi karczochami w oliwie z Sardynii Sa Marigosa.

Aby danie zyskało jeszcze bardziej wykwintny charakter – możesz dodać pokrojone w cienkie plastry gruszki, a całość udekorować orzechami włoskimi.

Włoska deska przekąsek – Il tagliere di antipasti all’italiana

Mam tylko chwilę... Najlepsze przepisy na włoskie smaki od zaraz

Składniki:

  • Parmezan sezonowany, np. 12 i 24 miesiące
  • Sery owcze pecorini
  • Salame
  • Prosciutto di Parma
  • Konfitury do serów, np. zielone pomidory, paprykowe, miód truflowy, „Kawior Belzebuba” (miód z dodatkiem pikantnych papryczek)
  • Oliwki, suszone pomidory i serca karczochów
  • Pieczywo: grissini i taralli (włoskie precelki)
Mam tylko chwilę... Najlepsze przepisy na włoskie smaki od zaraz

Fot. Materiały prasowe

Przygotowanie:

Rozłożyć na desce pokrojony w kostkę parmezan i inne sery, podawać je z konfiturami i miodami; salame pokroić, rozłożyć szynkę, oliwki, suszone pomidory i serca karczochów. Serwować wszystko z włoskim pieczywem chrupkim.

Makaron Morelli Linguine Cytryna & Pieprz z tuńczykiem – Linguine Limone&Pepe con tonno

Mam tylko chwilę... Najlepsze przepisy na włoskie smaki od zaraz

Składniki dla 2 osób:

 Przygotowanie:

Podsmażyć lekko zgniecione ząbki czosnku na oliwie.
Dodać pokrojony drobno seler naciowy i świeżego tuńczyka, podsmażać i podlać białym winem. Następnie dodać tuńczyka z puszki i pokrojone pomidorki.

Ugotować makaron w dużej ilości solonej wody. Wrzucić do sosu, wymieszać i podawać.

Linguine Cytryna& Pieprz, jak i inne z tej serii: Linguine Czosnek&Bazylia, Linguine oliwkowe, Linguine Peperoncino świetnie smakują także po prostu z odrobiną dobrej oliwy z oliwek (mogą być także nasze smakowe Angelini – z peperoncino, cytryną, mandarynkami, rozmarynem) i posypane tartym parmezanem.

Makaron tagliatelle jajeczne z białą truflą – Tagliatelle al tartufo bianco

Mam tylko chwilę... Najlepsze przepisy na włoskie smaki od zaraz

Składniki:

Przygotowanie:

Roztopić w patelni masło, dodać krem truflowy Tartufata, śmietanę, wymieszać dobrze i podgrzać.
W międzyczasie ugotować makaron al dente  w dużej ilości solonej wody, następnie odcedzić, wrzucić do patelni z kremem i wymieszać. Można podawać posypany parmezanem.

 

Fenkuł zapiekany z parmezanem – Finocchio al parmigiano reggiano

Mam tylko chwilę... Najlepsze przepisy na włoskie smaki od zaraz

Składniki dla 2 osób:

  • 2 średnie fenkuły
  • 30 g parmezanu, sezonowany 15 miesięcy
  • sól i pieprz
  • kawałek masła

Przygotowanie:

Zdjąć z fenkułów zewnętrzną, najtwardszą warstwę, umyć, przeciąć na pół i ugotować w osolonej wodzie. Włożyć ugotowane połówki fenkuła do żaroodpornego półmiska, posypać świeżo startym parmezanem, pieprzem do smaku i roztopionym masłem. Zapiekać w piekarniku do momentu zarumieniania parmezanu. Podawać gorące.

Bakłażan faszerowany warzywami, krewetkami i parmezanem – Melanzana ripiena con verdure, gamberi e parmigiano reggiano

Mam tylko chwilę... Najlepsze przepisy na włoskie smaki od zaraz

Składniki dla 2 osób:

  • 1 duży lub 2 mniejsze bakłażany
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 gr pieczarek
  • 2 pomidory
  • 150 g krewetek
  • oliwa extra vergin
  • sól i pieprz
  • 30 g parmezanu sezonowanego 15 miesięcy

Przygotowanie:

Przekroić wzdłuż bakłażana, wyjąć z niego miąższ. Wrzucić do osolonego wrzątku połówki bakłażana, następnie wyjąć, odsączyć, włożyć do żaroodpornego naczynia i podpiec al dente w piekarniku w średniej temperaturze. Miąższ z bakłażana podsmażyć lekko na oliwie.

Podsmażyć osobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryki też pokrojone w kostkę, dodać następnie pokrojone w paski pieczarki, kawałki pomidorów. Dodać podsmażony uprzednio miąższ bakłażana, a na koniec krewetki i chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

Wypełnić połówki bakłażanów powstałym farszem, posypać obficie startym parmezanem. Zapiec na chwilę w piekarniku i podawać.

Wszystkie składniki niezbędne by delektować się włoskim smakiem, znajdziesz w delikatesachapi food logo

sklep.kuchnia-wloska.com.pl

Mam tylko chwilę... Najlepsze przepisy na włoskie smaki od zaraz

Fot. Materiały prasowe