11 produktów spożywczych, które po upływie terminu ważności wcale nie muszą zaszkodzić

Redakcja
Redakcja
23 maja 2018
Fot. iStock/Highwaystarz-Photography
Następny

Pewnie każdemu z nas zdarzyło się zrobić zbyt duże zakupy, z myślą by niczego nie zabrakło. Po czasie okazywało się, że nasze zapasy nieruszone, a termin przydatności do spożycia już minął. A wtedy otwieramy kosz na śmieci i wyrzucamy to, co wydaje się nam już z pewnością zepsute.

Nie ma w tym podejściu nic niezwykłego, bo kto o zdrowych zmysłach miałby ochotę zjadać rzeczy po terminie przydatności, żeby pracować uparcie co najmniej na rozstrój żołądka i jelit. Ale jest i druga strona medalu, bo w ten sposób marnujemy niewyobrażalne ilości jedzenia i przy okazji pieniądze.

Według statystyk, Polacy wyrzucają do śmieci rocznie 9 milionów ton jedzenia. To są niewiarygodne liczby, które dają nam 5 miejsce pod tym względem w całej Europie.

Zanim wyrzucisz, sprawdź etykietę

Warto wiedzieć, że określenie „należy spożyć do” oznacza tyle, że producent wskazuje termin przydatności do spożycia i nie należy z tym dyskutować. Po upływie tego czasu żywność traci swoje walory odżywcze i smakowe. Poza tym ryzyko zatrucia jest poważne. Natomiast drugie określenie, czyli „ należy spożyć przed końcem oznacza datę minimalnej trwałości, więc w tym przypadku jeśli produkt przechowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, może być on dobry do spożycia jeszcze jakiś czas (kilka tygodni lub miesięcy) po upływie wskazanego terminu. To szczególnie dotyczy suchego prowiantu takiego, jak makaron, herbaty, sól czy cukier. Takich produktów jest znacznie więcej i zawsze warto przed wyrzuceniem czegoś, co jest o dwa tygodnie przeterminowane, najzwyczajniej w świecie otworzyć paczkę i sprawdzić, czy produkt faktycznie nie nadaje się do użycia.

11 produktów spożywczych, które po upływie terminu ważności wcale nie muszą zaszkodzić

1. Czekolada

Zjedzenie czekolady jakiś czas po upływie daty przydatności, nie powinno się odbić na naszym zdrowiu, ponieważ cukier ma działanie konserwujące. Ewentualnie czekolada może zmienić kolor z powodu wytrącenia się tłuszczu i pokryć się białym nalotem. Inną kwestią jest także zmiana smaku czekolady, bo oczywiście najlepsza jest świeża. Podobnie sytuacja wygląda z miodem.

2. Chleb

O ile wyrabiany jest na dobrym, prawdziwym zakwasie, a nie na sztucznych dodatkach, postoi zdecydowanie dłużej, niż kilka dni. Warto owinąć go lnianą ściereczką i dopiero włożyć do chlebaka.

3. Keczup

Może być w lodówce po terminie nawet kilka miesięcy i nadal będzie się nadawał do spożycia.

4. Twarde sery

Twarde sery starzeją się dłużej w porównaniu do miękkich i można je zjeść jakiś czas po upływie daty przydatności.

 

strona 1 z 2
druga część artykułu na następnej stronie

Twój styl chodzenia może o tobie sporo powiedzieć. Jesteś ciekawa?

Redakcja
Redakcja
23 maja 2018
Fot. iStock/Poike
Fot. iStock/Poike
 

Chodzenie jest rzeczą tak zwyczajną i naturalną, że zazwyczaj się nad nim nie zastanawiamy. Tymczasem sposób, w jaki chodzimy może powiedzieć kilka rzeczy o naszej osobowości oraz zdrowiu.  Sposób poruszania się w pewien sposób nas charakteryzuje i bywa, że znajomych rozpoznajemy właśnie po sposobie chodzenia i bezbłędnie potrafimy odgadnąć, kto przed nami idzie, nie wiedząc twarzy.

Sposób, w jaki stawiamy kroki wynika z ogólnego zdrowia, z możliwych schorzeń układu kostnego, układu nerwowego czy kondycji stawów. Więcej o tym mogą powiedzieć zarówno fizjoterapeuci, jak i psychologowie.

Jedni chodzą w sposób spokojny zrównoważony, a ktoś inny wręcz biegnie przeskakując na jednej nodze przez pojawiające się przeszkody. Sposobowi poruszania się przyjrzeli się specjaliści, aby udzielić odpowiedzi na pytanie, dlaczego różni ludzie prezentują różne style chodzenia czy faktycznie zależy to od osobowości.

Im szybszy chód, tym bardziej wyrazista osobowość 

Badacze z Uniwersytetu w Montpellier i Uniwersytetu Stanowego Florydy porównali dane na temat tempa poruszania się badanych osób z ich charakterystyką psychologiczną. Do współpracy zaproszono osoby neurotyczne (rozchwiane emocjonalnie), ekstrawertyków, ludzi otwartych na doświadczenie, osoby ugodowe oraz sumienne.

Badanie pokazało, że u osób zdrowych, zazwyczaj dynamiczny, zdecydowany krok łączy się z niższą neurotycznością, wyższym poziomem ekstrawersji, większą otwartością i sumiennością. Natomiast wolniejszy chód wiązał się z większym natężeniem cech przeciwnych (np. ekstrawertyk jest szybszy od introwertyka o 6 sekund).

Naukowcy przypuszczają, że ta różnica w dynamice chodu może wynikać z większej pewności siebie i umiejętności wychodzenia światu naprzeciw. Natomiast neurotycy i introwertycy bywają wolniejsi w ruchu, na co może wpływać brak pewności siebie, chęć nierzucania się w oczy, różne inne obawy.

Bez względu na przeprowadzone badania, należy pamiętać, że energiczne ruchy nie muszą być zależne wyłącznie od posiadanego typu osobowości, ale przede wszystkim od stanu zdrowia. Ta reguła na nic się zdaje w przypadku ekstrawertyka, jeśli cierpi on np. na chorobę stawów, która uniemożliwia mu swobodne poruszanie się.

źródło:  www.hellozdrowie.pl

 


Palisz papierosy? Zadbaj, by te 4 rodzaje produktów znalazły się w twojej codziennej diecie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
23 maja 2018
Fot. iStock/hedgehog94
Fot. iStock/hedgehog94

Palacze nie tylko trują swój organizm dymem papierosowym i szkodliwymi substancjami, które są w nim zawarte, ale również szkodzą sobie sięgając po mniej wartościowe posiłki. Faktycznie osoby nałogowo palące papierosy narzucają sobie niezdrową, ubogą w składniki odżywcze, za to wysokokaloryczną dietę. Tym problemem zajęli się badacze.

Takie postępowanie działa na ich niekorzyść, bo zrównoważona zdrowa dieta może niwelować szkodliwe skutki palenia papierosów.

Badania mówią wszystko

Naukowcy przeprowadzili 24-godzinny eksperyment, w którym wzięły udział 5293 osoby: palacze nałogowi, „okazjonalni”, byli palacze oraz niepalący. Najmniej, bo 1,79 kalorii na gram jedzenia, spożyli w ciągu doby ochotnicy niepalący, a najwięcej, czyli 2,02 kcal/g – regularni palacze, choć ich porcje były najmniejsze, ale niezwykle kaloryczne.

W Wielkiej Brytanii poproszono do badania ponad 2 tys. palaczy. Testy wykazały, że w ich jadłospisie brakuje witaminy C, E, beta-karotenu i błonnika, za to częściej pojawiają się na stole fast foody.

Wiadomo, że dym nikotynowy szkodzi na wiele sposobów — zatruwa ciało , niszczy płuca, odbiera tlen organizmowi, zwiększa ryzyko pojawienia się chorób serca, osteoporozy, nowotworów. Problemy wybitnie pogłębia małowartościowa dieta.

4 rodzaje produktów, które powinny znaleźć się w diecie nałogowego palacza

1. Warzywa i owoce

  • zawierające witaminę C — to doskonała odtrutka dla organizmu, w którym krążą toksyczne substancje. Sięgaj jak najczęściej po paprykę, pomidory, kiwi, natkę pietruszki, cytrusy,
  • beta-karoten — zapobiega infekcjom i wzmacnia układ odpornościowy. Kryje się on w papryce, marchwi, dyni, morelach, szpinaku czy jarmużu,
  • warzywa krzyżowe — takie jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, jarmuż, niszczą wolne rodniki i działają przeciwnowotworowo.

Badania pokazały, że Szwedzi, którzy jedzą przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, są o 40% mniej narażeni na obturacyjną chorobę płuc POChP, niż ci, którzy spożywają jedynie 2 porcje warzyw i owoców dziennie.

2. Zdrowe tłuszcze

Osoby nałogowo palące powinny sięgać po zdrowe tłuszcze, które są bogate w witaminę E, która chroni serce i pomaga zachować młodość. Znajdziesz je w pestkach, olejach roślinnych, oliwie z oliwek.

3. Tłuste ryby morskie

Wiadomo, że tłuste ryby, które są znakomitym źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy D3, więc pomagają z zachować płuca w jak najlepszym zdrowiu. Badania pokazują, że ci, którzy palą, ale mają właściwe stężenie witaminy D3, zachowują dłużej zdrowie płuc od tych, którzy cierpią na deficyt tej witaminy.

4. Mleko i przetwory mleczne

Palacze cierpią na niedobór wapnia, a to prowadzi do zmniejszenia gęstości kości i osteoporozy. Aby temu zapobiec, należy sięgać po mleko, kefir, żółty ser, jogurt . To pomoże zadbać o zdrowe i mocne kości.

źródło: www.hellozdrowie.pl


Zobacz także

Fot. iStock / Cottonfioc

Miniogródek na balkonie. Nawet w bloku możesz mieć zioła, owoce i warzywa z własnej uprawy!

Tarta z malinami na spodzie oreo

Siostry od kuchni polecają: Tarta z malinami i figami na spodzie Oreo

Miętusek

Miętusek – ciasto z miętą i agrestem