Go to content

Jednodniowy post. 10 zalet dla zdrowia i urody, które cię do niego przekonają

Fot. iStock/elenaleonova

Głodówka nie brzmi dobrze. Nie ma co się oszukiwać, nikt nie lubi być głodnym, jednak wbrew pozorom, zawsze pełny żołądek nam nie służy. Poza tym, że ciągle jedząc dostarczamy układowi pokarmowemu nieustającej pracy, dzieją się inne, nie zawsze dobre dla zdrowia rzeczy.

Sięgamy po jedzenie czasem zbyt często, nie czekając na sygnał głodu. Jedząc, a w zasadzie wrzucając coś na ząb przez cały czas, dostarczamy dodatkowej ilości kalorii, co mści się na sylwetce. Stajemy się też ociężali, a po posiłku chętnie przysiadamy w fotelu lub nawet ucinamy drzemkę. Natomiast wprowadzona od czasu do czasu jednodniowa głodówka, może przynieść więcej dobrych rzeczy dla organizmu, niż można by na początku sądzić.

Jednodniowy post wbrew pozorom nie jest wielkim wyrzeczeniem

Choć brak jedzenia kojarzy się wyłącznie z dyskomfortem i złym samopoczuciem, poświęcenie jednego dnia na post może być dobrym pomysłem. Zasady takiego postu są proste — raz w tygodniu, np. w sobotę, należy zjeść obfite śniadanie, jako jedyny posiłek do śniadania dnia następnego. Tym sposobem organizm odpocznie od jedzenia przez 24 godziny. Podczas postu należy pić wodę i ewentualnie herbatki ziołowe.

10 zalet postu jednodniowego

1. Przyspieszenie metabolizmu

Przerwa w dostarczeniu jedzenia do układu trawiennego sprawia, że pobudzany jest metabolizm do lepszego spalania zgromadzonych wcześniej kalorii. Post może wyregulować trawienie i wspierać prawidłową pracę jelit, co również ma przełożenie na funkcje metaboliczne organizmu.

2. Pozwala odpocząć układowi trawiennemu

Jednodniowa głodówka doskonale wpływa na regenerację układu pokarmowego. Ma on czas przystopować intensywną na co dzień pracę i oczyścić się z zalegających w nim resztek.

3. Wpływa na odczuwanie prawdziwego głodu

Jedząc posiłek co 3-4 godziny, nie odczuwamy prawdziwej natury głodu. 24-godzinny post powoduje uregulowanie wydzielania hormonów wpływających na odczuwanie głodu. Wiadomo, że osoby otyłe nie otrzymują prawidłowych sygnałów z powodu nadmiernego przejedzenia. Głodówkę można potraktować jak reset dla przeciążonego organizmu.

4. Poprawia funkcjonowanie mózgu

Wyniki badań pokazują, że aktywność poszczególnych substancji chemicznych w mózgu, zaangażowanych w rozwój neuronów, znacznie wzrasta, gdy stosuje się „przerwy na głodówkę”. Post poprawia funkcjonowanie mózgu zwiększając wytwarzanie specjalnego białka, które aktywuje komórki macierzyste mózgu, przekształcając je na nowe neurony.  Białko chroni także mózg przed zmianami związanymi z chorobami Alzheimera i Parkinsona.

5. Wzmacnia układ odpornościowy

Dzięki głodówce organizm pozbywa się wolnych rodników i toksyn, reguluje stany zapalne w organizmie. W świecie zwierząt, gdy coś się dzieje z organizmem chorego, zwierzę unika jedzenia, a organizm skupia się na zwalczaniu infekcji, a nie na trawieniu. Ludzie zatracili ten pierwotny instynkt.

6. Wpływa na samoświadomość

Jednodniowa, regularnie powtarzana głodówka pozwala poczuć kontrolę nad umysłem i ciałem. Pozwala czuć się lepiej fizycznie, a także psychicznie, bo świadomość decydowania sprawia, że postrzegamy pewne same rzeczy w inny sposób.

7. Dobrze wpływa na cerę

Podczas postu nie dostarczamy organizmowi pożywienia, łatwiej oczyszcza się z on z toksyn, co wpływa również na kondycję skóry.

8. Poprawia funkcjonowanie narządów

Organizm zamiast na trawieniu, skupia energię na regeneracji komórek i regulacji funkcjonowania innych narządów ciała takich jak wątroba, nerki i inne.

9. Wydłuża życie

Jednodniowa głodówka sprawia, że metabolizm jest szybszy i sprawniejszy, a więc procesy starzenia nie zachodzą tak szybko. Gdy do tego nastąpią trwałe zmiany w stylu żywienia, szanse na długie i zdrowe życie znacznie wzrastają.

10. Podnosi wrażliwość na insulinę

Zbyt duża ilość insuliny przez zbyt długi okres czasu prowadzi do magazynowania tłuszczu, otyłości i oporności insulinowej, która jest wstępnym stadium cukrzycy. Jednodniowy post ma pozytywny wpływ na wrażliwość na insulinę, dzięki czemu organizm lepiej toleruje węglowodany. Po zakończeniu postu insulina skuteczniej podejmuje glukozę we krwi, trzustka ma czas na regenerację, bo nie następują wahania poziomu cukru we krwi.

Warto wyznaczyć sobie jeden stały dzień w tygodniu i w zależności od potrzeb i stanu zdrowia pościć co tydzień, raz na dwa tygodnie lub raz w miesiącu.


 

źródło: www.lifehack.orgalkalicznystylzycia.comzdrowiepowraca.pl