Go to content

Doskonały barszcz i sałatka ze śledzia, czyli wigilijne gotowanie z Gosią Ohme

wigilijne gotowanie z Gosią Ohme
Fot. Paulina Wyszyńska

Początek grudnia to moment, w którym prawie każdy zaczyna bardzo intensywnie myśleć o Świętach. A jak Święta to prezenty – planujemy je z prawdziwym pietyzmem, zupełnie jakby były najważniejszą miarą udanych Świąt. I nic w tym dziwnego, w końcu każdy z nas lubi przez ten jeden dzień w roku zamienić się czarodzieja. Ale czy zastanawialiście się już, co na te Święta ugotujecie i jak ugościcie te najważniejsze dla was osoby?

Bo Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to bez dwóch zdań czas bardzo wyjątkowy i jak żaden inny przepełniony zapachami i smakami, ale także… pięknem.

Doskonały barszcz i sałatka ze śledzia, czyli wigilijne gotowanie z Gosią Ohme

Fot. Paulina Wyszyńska

Piękno smakuje lepiej

Wigilia bez barszczu? To chyba zaraz po karpiu, najważniejszy symbol wigilijnego stołu . I choć sama potrawa wydaje się być prosta, tego dnia aż emanuje elegancją. Sami przyznajcie, że właśnie w Święta Bożego Narodzenia, jak nigdy zwracacie uwagę na te wszystkie detale i szczegóły, na dekorację, całą oprawę, która dopełnia kulinarne dzieła.

My dziś zachęcamy was do tego, by tradycji stało się zadość i tegoroczny wigilijny stół był i „smaczny”, i piękny.

Nawet, gdy wszystkie dekoracje w naszym domu są odzwierciedleniem tego, co w duszy gra najmłodszym z domowników lub gdy zwyczajnie lubimy kontrowersyjnie zaszaleć, wigilijne nakrycie stołu, jest najpiękniejsze, gdy postawimy na prostą i klasyczną elegancję.

Doskonały barszcz i sałatka ze śledzia, czyli wigilijne gotowanie z Gosią Ohme

Fot. Paulina Wyszyńska

My na naszym opłatkowym spotkaniu nie mogłyśmy zrobic inaczej, dlatego pachnące, kulinarne cuda spod ręki Gosi Ohme musiały podzielić się nieco chwałą z nakryciem stołu (nasz stół nakryłyśmy klasyczną porcelaną MariaPaula Ecru Złota Linia). Najlepszą biżuterią dla świątecznej zastawy będą oczywiście gustowne i eleganckie sztućce. Naprawdę nie trzeba wiele, by wyczarować świąteczny nastrój.

A jakie potrawy zaserwować, by dopełnić dzieła? Oczywiście wspomniany barszcz i coś bardziej nowoczesnego… Zapraszamy, specjalnie dla was dwa ulubione świąteczne przepisy Gosi Ohme.

Barszcz czerwony

Doskonały barszcz i sałatka ze śledzia, czyli wigilijne gotowanie z Gosią Ohme

Fot. Paulina Wyszyńska

Składniki:

2 kg buraków, ugotowanych

2,5 litra bulionu jarzynowego lub mięsnego

1 średnia cebula,

1 łyżka masła

1 listek laurowy, 3 – 4 ziela angielskie,

1 łyżka octu lub 2 łyżki octu balsamicznego

Pieprz, sól – do smaku

Przyda się: dobrej jakości patelnia do podsmażenia cebulki na niewielkiej ilości tłuszczu, my korzystałyśmy z naszych ulubionych garnków i patelni Valdinox

Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

Przygotowanie:

Ugotuj buraki (możesz ugotować je tradycyjnie w wodzie lub po umyciu zawinąć w folię i upiec w piekarniku). Cebulkę podsmaż na maśle.

Do gotującego się bulionu dorzuć ugotowane i obrane buraki – najlepiej pokroić je na duże kawałki lub grube plastry.

Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz wcześniej podsmażoną na maśle cebulkę, na około 5 minut przed końcem gotowania.

Tak przygotowany wywar zdejmij z ognia i odstaw na minimum 6 godzin. Najwygodniej jest go przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą noc.

Gdy barszcz już „odpocznie”, zagotuj go ponownie. Od tego momentu uważaj, nie powinnaś ponownie doprowadzić go do wrzenia.

Zdejmij z ognia i przecedź. Dopraw solą, pieprzem oraz octem.

Smacznego!

PS: Pamiętaj, że wyjątkowość świątecznych potraw skrywa się nie tylko za ich smakiem, ale też wyjątkowym, odświętnym wystrojem. Koniecznie nakryj pięknie do stołu.

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Sałatka śledziowa , czyli Śledź pod pierzynką

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Składniki:

250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych z zalewy)

1 łyżka soku z cytryny

1 mała cebula

2 łyżki musztardy francuskiej

4 łyżki oleju

świeżo zmielony pieprz

3 buraki

4 ziemniaki

4 ogórki kiszone

5 jajek

150 g sera żółtego

pęczek szczypiorku

Przyda się:

Przygotowanie:

Pokrój śledzie na kawałki i skrop sokiem z cytryny.

Dodaj drobno posiekaną cebulkę. Dodaj musztardę, olej, świeżo zmielony pieprz wymieszaj.

Przełóż do szklanej salaterki lub misy, na górę dodaj ok. 1/3 majonezu i równo rozsmaruj.

W oddzielnych garnkach ugotuj buraki (czas gotowania: ok. 1,5 godz.) ziemniaki (czas gotowania: ok. 1 godz.) w mundurkach. Ugotowane warzywa odcedź i ostudź.

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku sola i pieprzem. Ułóż je jako kolejną warstwę w salaterce.

Na górę dodaj pokrojone w kostkę ogórki. Posmaruj kolejną warstwą majonezu (jak poprzednio).

14971542_10154844879674750_879818421_o

Buraczki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ułóż jako kolejną warstwę i dodaj ostatnią warstwę majonezu.

Jajka ugotuj na twardo, również je drobno posiekaj i nasyp na górę sałatki. Na sam wierzch zetrzyj żółty ser i udekoruj szczypiorkiem.

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Dobrze dać sałatce czas na przegryzienie się wszystkich smaków, jeśli możesz przygotuj ją dzień wcześniej i przechowuj w lodówce, jeśli nie – postaraj się wygospodarować co najmniej godzinę przed podaniem.

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

PS: Nie zapomnijcie o pięknych, szklanych kieliszkach – przy odrobinie wyobraźni mogą posłużyć nie tylko użytkowo, ale również jako wyjątkowa dekoracja świątecznego stołu. Na naszym stole zagościły kieliszki Expert marki Royal Leerdam.

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska

Fot. Paulina Wyszyńska