Go to content

Jedzenie czekolady pomaga utrzymać wagę i sprawia, że jesteśmy mądrzejsi

Fot. iStock/Eva-Katalin

Ile razy odmawiałyście sobie czekolady – bo przecież jesteście na diecie, bo musicie pilnować tego, co jecie, żeby nie przytyć, choć w nocy śniła się wam ogromna tabliczka. Uwaga – od teraz koniec z wyrzeczeniami. Badania dowodzą, że jedzenie czekolady pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poprawić nastrój, a także zwiększa wydajność naszego mózgu. A to jeszcze nie wszystko.

Eksperci wymieniają 10 korzyści płynących z jedzenia czekolady, które zrewolucjonizują twoją dietę

Zmniejsza ciśnienie krwi

Substancje zawarte w kakao, a zwane flawanolami  działają jak leki obniżające ciśnienie krwi. Flawanole pobudzają organizm do wytwarzania podtlenku azotu we krwi, który pomaga otworzyć naczynia krwionośne. Naukowcy odkryli, że regularne spożywanie kakao powoduje obniżenie ciśnienia krwi.

Poprawia nastrój

Przeprowadzone badania dowiodły, że ludzie, którzy spożywali dziennie 42 g ciemnej czekolady, byli bardziej zadowoleni z życia niż ludzie, którzy tego nie robili. Poprawa nastroju, którą możemy uzyskać jedząc czekoladę wynika z uwolnienia serotoniny i endorfin – dobrych chemicznie substancji w mózgu.

Zapobiega uszkodzeniom wątroby

Już wiemy, że czekolada obniża ciśnienie, a uważa się, że właśnie wysokie ciśnienie krwi w żyłach wątroby wiąże się z jej uszkodzeniem i przewlekłą chorobą. Badania wykazały, że ciemna czekolada poprawia przepływ krwi w wątrobie.

Podwyższa dobry cholesterol

Kakao zawiera polifenole. Spożywanie czekolady o wysokim stężeniu polifenoli (zawarte w ciemnej czekoladzie) może poprawić poziom dobrego cholesterolu. Kakao składa się głównie z kwasu stearynowego i kwasu oleinowego. Kwas stearynowy jest tłuszczem nasyconym, ale nie podwyższa poziomu cholesterolu we krwi, podobnie jak kwas oleinowy.

Dba o nasze serce

Wszystkie korzystne działania czekolady na układ krążenia (obniżenie ciśnienia krwi, otwarcie naczyń krwionośnych, zmniejszenie stanu zapalnego) zbawiennie wpływają na nasze serce i pomagają zapobiegać udarom. Według badań ci, którzy jedli najwięcej czekolady o 37% procent rzadziej cierpieli na chorobę wieńcową.

Zwiększa wydajność mózgu

W badaniu opublikowanym w Journal of Nutrition naukowcy zbadali związek między wydajnością mózgu a spożyciem czekolady wśród osób w wieku 70 – 74. Na podstawie przeprowadzonych testów okazało się, że ci, którzy jedli czekoladę, mieli lepsze wyniki poznawcze, niż, którzy jej unikali.

Dba o naszą sylwetkę

Ci, którzy jedzą czekoladę regularnie, wydają się być szczuplejsi – to wynik kolejnych badań. Naukowcy podają, że ludzie, którzy jedli czekoladę kilka razy w tygodniu, byli szczuplejsi od tych, którzy ją sporadycznie, nawet po uwzględnieniu innych pokarmów w diecie.

Wspomaga umysły geniuszy

Naukowcy odkryli związek pomiędzy ilością zjedzonej czekolady na osobę a liczbą laureatów nagrody Nobla w populacji danego kraju. Szwajcaria, która ma najwyższy poziom spożycia czekolady, ma także najwięcej laureatów nagrody Nobla. Każdy mieszkaniec Wielkiej Brytanii musiałby zjeść około 2 kilogramy czekolady rocznie, aby zwiększyć liczbę laureatów Nagrody Nobla. Ciekawe, jak się to ma do naszego kraju?

Korzystnie wpływa na naczynia krwionośne

Badanie opublikowane przez Federację Amerykańskich Towarzystw Biologii Eksperymentalnej wykazało, że mężczyźni, którzy zjadają 70 g ciemnej czekolady dziennie, mają zdrowsze naczynia krwionośne. Ciemna czekolada pomaga w zwiększeniu elastyczności tętnic i zmniejszeniu lepkości białych krwinek, co ogranicza ryzyko ich zapchania.

Chroni skórę

Naukowcy odkryli, że niektóre związki zawarte w kakao mogą rzeczywiście pomóc w ochronie skóry przed słońcem. Badanie wykazało, że ludzie, którzy spożywali 20 g ciemnej czekolady dziennie przez 12 tygodni, mogli spędzić dwa razy więcej czasu przed lampą UV, zanim ich skóra się zaczerwieniła się w porównaniu z tymi, którzy jedli mleczną czekoladę.

To jak? Po kawałku czekolady?


źródło: Daily Mail