Dlaczego wciąż nie możesz znaleźć miłości? Twój znak zodiaku wyjaśnia zagadkę

Redakcja
Redakcja
26 lutego 2018
12 z 12

Ryby (19.02 – 20. 03)

Fot. iStock/TatianaDavidova

Jeśli jesteś kobietą spod znaku Ryb, uchodzisz w towarzystwie za osobę chodzącą z głową w chmurach, odrobinę oderwaną od rzeczywistości. Jesteś wybitną marzycielką, którą niesprawiedliwie traktuje się jak lekkoducha. Cierpisz z powodu zmiennych humorów, gwałtownych emocji i nieoczywistego charakteru. W miłości oddajesz się cała, nie dbając o własny interes, pozwalasz naginać i łamać stawiane przez ciebie zasady. Mężczyźni mogą to wykorzystywać, więc powinnaś większą wagę przywiązywać do tego, co się wokół ciebie dzieje. Stawiaj jasne granice i zadbaj o siebie, a będziesz wreszcie szczęśliwa.

PoprzedniNastępny

6 błędów powodujących, że warzywa, które jesz, są mniej wartościowe

Redakcja
Redakcja
26 lutego 2018
Fot. iStock/Anchiy
 

Warzywa w diecie to podstawa zdrowego jadłospisu. Pełne smaku, a przede wszystkim witamin, minerałów i błonnika, pomagają dbać o szczupłą sylwetkę i urodę. Jako naród, który kocha ciężkie zupy i zawiesiste, tradycyjne sosy, uczymy się włączać większą ilość produktów roślinnych do diety. Efekty są coraz lepsze, ale nadal popełniamy błędy, przez które warzywa na naszych talerzach są mniej wartościowe.

6 błędów powodujących, że warzywa, które jesz, są mniej wartościowe

1. Smażenie na nieodpowiednim tłuszczu

Warzywa z patelni są smaczne i chrupkie, ale jeśli łapiesz za pierwszy lepszy tłuszcz do smażenia (np. olej winogronowy), możesz nie tylko zepsuć smak, ale do potrawy przenikną szkodliwe substancje ze smażenia. Wiele tłuszczów nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, najlepsza będzie oliwa z oliwek lub masło klarowane, które nie spali się podczas obróbki termicznej.

2. Zbyt długie gotowanie

Gotowanie warzyw sprawa, że w większości stają się one łatwiej strawne tak jak np. marchew czy brokuły. Ale jeśli zbyt długo gotujesz warzywa, nie kontrolując upływu czasu, pozwalasz wygotowywać się cennych witaminom. Aby ograniczyć straty, gotuj tyle, ile potrzeba, by zmiękły, a nie rozgotowały się i w mniejszej ilości wody.

3. Obieranie ze skórek

Jeśli nie musisz, nie obieraj ze skórek warzyw, wiele z nich jest jadalnych, wystarczy dobrze je umyć i sparzyć. W skórce i tuż pod nią znajduje się najwięcej cennych dla zdrowia substancji. Możesz gotować je w skórce i zdjąć ją dopiero po wyciągnięciu z garnka, wtedy mniej miąższu wyrzucisz.

4. Podawanie warzyw ze zbyt dużą ilością tłuszczu

Warzywa dobrze jest podawać z tłuszczem, ponieważ zawierają wiele witamin, które są w nim rozpuszczalne. Ale warto robić to z głową, by np. sałatka nie ociekała tłustym dressingiem, który dostarczy zbyt wielu kalorii.

5. Kupowanie na zaś

Kupowanie większych ilości ma sens, jeśli warzywa od razu zostaną zjedzone lub zamrożone. Trzymanie w lodówce większych ilości warzyw dla samej zasady mija się z celem. Zwiędnięte, stare warzywa i owoce mają znacznie mniejszą wartość odżywczą i o wiele gorszy smak i wygląd.

6. Zbyt drobne krojenie

Rozdrabnianie warzyw działa na ich niekorzyść. Rozgniatanie włókien warzyw sprawia, że znacznie więcej witamin ucieka. Im mniejsze kawałki, tym większa „otwarta” powierzchnia, w których warzywa stykają się z wodą i tracą cenne właściwości.

źródło: portal.abczdrowie.plwww.hellozdrowie.pl


Zobacz także

Wakacje z dziadkami i dziećmi? O rety, lepiej uzbrój się cierpliwość, bo niekoniecznie musi być sielsko

Jak żyć na tej diecie, jak żyć? Motywacjo, gdzie jesteś? Akcja „Polka na diecie”, dzień #23

6 rzeczy, bez których świat byłby lepszy. Jak polubić swoje życie bez rewolucyjnych zmian?

Jeśli coś sprawia, że czujesz się źle – nie rób tego. Dziś jest najlepszy dzień w twoim życiu, by zacząć się zmieniać