Czerwone, wytrawne, a może szampan? Co wino, które pijesz, mówi o twojej osobowości

Redakcja
Redakcja
20 lutego 2019
Fot. iStock / filadendron
 

Która kobieta nie kocha wina? Każda z nas ma swój ulubiony gatunek, po który sięga. Jedne piją tylko wytrawne czerwone, inne jedynie białe półsłodkie, a niektóre z nas raczą się winem musującym, bo to najbardziej im smakuje. Podobno istnieje powiedzenie, że w winie leży prawda. Co zatem wino, jakie pijemy, mówi o naszej i tych, z którymi siadamy do stołu, osobowości?

Cabernet Sauvignon

To król czerwonych win. Jeśli jesteś fanką właśnie tego wina, raczej nie obchodzi cię, co jest modne. Wiesz, co lubisz i nie groźne dla ciebie są opinie i wpływy innych. Zdarza ci się być upartą, ale ludzie ufają tobie i twoim wyborom, często prosząc cię o wsparcie i pomoc.

Cabernety pochodzą z całego świata. Zasadniczo są nieco bardziej gorzkie i bardziej suche niż inne czerwone, więc to nie przypadek, że samo to można powiedzieć o tobie.

White Zinfandel

Cóż, nie ma co ukrywać, że wśród znawców White Zinfeld uznawany jest za rozwodnioną wersję swojego czerwonego kuzyna. Jeśli jesteś fanką tego właśnie wina, to raczej obawiasz się tego, co lubisz, niż po to sięgasz. Mimo to jesteś bardzo otwartą osobą, chcesz słuchać i próbować nowych rzeczy, ale bez dodatkowych zakłóceń. Nie bój się zaryzykować. Ważne dla ciebie jest, by ludzie cię lubili i uwierz, naprawdę cię lubią.

Merlot

Jeśli pijesz Merlota, tym samym zapewne odmawiasz picia Cabernet. Czy wiesz, że gdyby wino było Szekspirem, Cabernet byłby Montechem, a Merlot Capuletami? Merloty wydają się być bardziej kremowe lub bardziej miękkie niż Cabernet. Ci, którzy je piją nie są tak pewni siebie i uparci, raczej unikają konfliktowych konfrontacji. Lubią być w centrum uwagi, dopóki nie zaczyna im samym to ciążyć.

Szampan/ wina musujące

Szampan jest w zasadzie gazowanym białym winem. Technicznie można go nazwać „szampanem” tylko wtedy, gdy jest uprawiany i wytwarzany we francuskim regionie Szampanii.

Są dwa typy ludzi, którzy piją szampana: ci, których życie toczy się na szybkim pasie ruchu lub tych, którzy uważają się za ponadprzeciętnych. Różnica polega na tym, kiedy i jak się ją pije – albo każdy dzień jest imprezą, albo świętem.

Tak czy inaczej, wolisz w życiu to, co najlepsze: ładne ubrania, drogie jedzenie, modną fryzurę, piękne paznokcie i fantazyjne torebki. Jak sobie radzisz w tym wszystkim z czym, co najlepsze nie jest, czyli kacem?

Chardonnay

Chardonnay to Cabernet of Whites. Nie jest tak suchy jak Pinot Grigio, a kolor ma nieco bardziej kontrastowy. Jeśli pijesz to właśnie wino, oznacza, że jesteś osobą ceniącą tradycję, zwłaszcza, gdy chodzi o twoje upodobania. Jesteś dojrzała, bardziej doświadczona. Dobrze sobie radzisz z większością rzeczy, choć czasami możesz być trochę zbyt konserwatywny. Ludzie cenią cię bardzo za dyskrecję.

Riesling

Dla wielu Riesling to ulubiony rodzaj wina. Piją go zwłaszcza ci uwielbiający ostre potrawy. Jeśli sięgasz po Riesling prawdopodobnie nie jesteś fanką gorzkich smaków, zarówno w jedzeniu jak i w życiu. Jesteś bardzo subtelną osobą.

 Malbec/Shiraz /Red Zinfandel

Są to najbardziej popularne czerwone wina w ciągu ostatnich dziesięciu lat. I dlatego je pijesz. Jesteś świadomy czasów i tego, co się dzieje. Chcesz być na czasie i lubisz nadążać za tym, co jest w modzie.

Pinot Noir

Mówi się, że jeśli chcesz zacząć pić czerwone wino, powinnaś zacząć od Pinot Noir, które nie jest tak pełne i wyraziste, jak inne czerwone wina.

Jeśli pijesz Pinot, cenisz zdanie innych. Podobnie jak winogrona używane do zbioru tego wina, możesz być nieco uparty. Pinot Noir są trudne do wyprodukowania, ponieważ pochodzą z winogron o grubej skórce.

I co myślicie o pomyśle określenia naszej osobowości na podstawie wina, jakie pijemy?


źródło: Yourtango


Guacamole z pomidorami. Palce lizać!

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
20 lutego 2019
GUACAMOLE: przepis na guacamole z pomidorami - Oh!me
Fot. iStock / Mariha-kitchen – GUACAMOLE: przepis na guacamole z pomidorami - Oh!me
 

Guacamole, czyli klasyka kuchni meksykańskiej. Jest naprawdę wiele powodów, by się nim zajadać i co najmniej tyle samo, by przygotowywać je samodzielnie! Moją ulubiona odmianą jest guacamole z pomidorami – kremowe i bardziej pikantne. Genialnie smakuje solo, jako pasta na kanapki i jako dodatek do praktycznie każdej potrawy i przekąski.

Możecie w nim maczać absolutnie wszystko – warzywa, paluszki, pieczywo, czy mięso. Na zimno i na ciepło. Sprawdźcie nasz przepis!

Guacamole przygotowuje się z dojrzałego awokado – można wykorzystać owoc klasyczny lub odmianę Hass.

To gładka, kremowa pasta lub dip, doskonale sprawdza się jako dodatek do przekąsek lub sos do dania głównego. Dzięki wysoki wartościom odżywczym, sprawdzi się również jako pasta na kanapki. Nie bez powodu świat „fit” pokochał awokado i wszystko, co z nim związane.

Nasz przepis na guacamole z pomidorami to jedna  z odmian tego dipu. Kwaskowaty pomidor i drobno posiekana cebula dopełniają lekko oleisty smak samego awokado. Jeśli lubicie wersję pikantną zamiast pieprzu dodajcie chilli lub papryczki Jalapeno.

Guacamole z pomidorami – przepis

Składniki na większą porcję:

  • 2 awokado 
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • limonka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Opcjonalnie możecie użyć połowy składników (jeśli lubicie pomidora nie zmniejszajcie jego ilości, a jedynie zrezygnujecie z wodnistej części z pestkami)

Jak zrobić guacamole z pomidorami?

Przed obraniem umyj owoc awokado. Obierz ze skórki – najłatwiej przekroić awokado wzdłuż na dwie połówki i przekręcić ( w jednej zostanie pestka). Ponieważ owoc zostanie rozgnieciony, wystarczy wyskrobać łyżką miąższ ze skórki. Tak jest najszybciej. 😉

Pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i pomidora siekamy w drobną kostkę. Myjemy lionkę i ocieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę, wyciskamy z niej sok (uwaga na pestki). Awokado zagniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieprz można zastąpić papryką chilli lub drobno posiekaną papryczką Jalapeno – uważajcie z pikantnością.

GUACAMOLE: przepis na guacamole z pomidorami

Fot. iStock / martiapunts

Guacamole – ile ma kalorii?

Choć awokado jest niezwykle zdrowe i zawiera drogocenne tłuszcze, jest owocem bardzo kalorycznym. Nasuwa się więc pytanie: ile kalorii ma guacamole?

100 g dipu guacamole to  104 kcal. Ale posłużmy się przykładem bardziej obrazowym. Jedna łyżka guacamole ma ok. 26 kcal (waży 25 g).

Więc zdecydowanie mimo kaloryczności nie zaszkodzi naszej diecie. A korzyści są ogromne (i zdrowotne i smakowe)

Z czym jeść guacamole?

Oprócz oczywistego zastosowania guacamole jako dipu, warto dać mu szansę zagrać pierwsze skrzypce. Doskonale smakuje jako pasta do chleba czy tostów. Można pokusić się o dodatkową porcję grubo mielonej soli i pieprzu na wierzchu. Dodać do kanapki lubione warzywa lub wędlinę. A jeśli posypiecie wszystko odrobina posiekanej kolendry – będziecie mieli iście instagramową kanapkę, jak z żurnala!

Smakuje również wyśmienicie ze słupkami z warzyw, mięsem, chipsami, paluszkami itp.. Guacamole oryginalne, czyli bez pomidorów świetnie zastąpi majonez.


Na podstawie: justmydelicious.com


W jakim wieku najlepiej wziąć ślubu, żeby twoje małżeństwo nie skończyło się rozwodem

Redakcja
Redakcja
20 lutego 2019
Fot. iStock/jenyhanter

Od lat wierzymy, że im dłużej będziemy czekać do ślubu, tym większe mamy szanse na długoterminowy związek. Nauka jednak mówi, że to błędne myślenie. Nowe badanie obnażają prawdę – pary, które czekają do trzydziestki ze ślubem, zwiększają prawdopodobieństwo rozwodu o pięć procent na przestrzeni roku.

Czy zatem istnieje idealny czas na małżeństwo? Przecież znamy pary, które wzięły ślub po trzech miesiącach znajomości i żyją ze sobą szczęśliwie 20, a nawet więcej lat. Z drugiej strony są też takie, które zdecydowały się małżeństwo po kilku latach wspólnego życia i nie przetrwali razem. Gdzie zatem tkwi sekret? Okazuje się, że nie chodzi o to, jak długo się umawiamy, ale o to, z kim się umawiamy. W naszej kulturze kładziemy ogromny nacisk na to, kiedy pierwszy raz spotkamy naszą bratnią duszę. Jesteśmy tak zaślepieni hormonami i chemią ciała, która zalewa nasz mózg, że zapominamy o całej pracy, jaką trzeba wykonać, by stworzyć dobry związek. Nie powinniśmy szukać drugiej połówki pomarańczy, ale kogoś, z kim będziemy mogli wspólnie popracować nad relacją, komu będzie na nas zależało, kto wesprze nas w trudnych momentach.

Jak żyć w dobrym małżeństwie? Zastosuj się do tych trzech zasad:

Zwolnij

Jeśli tego nie zrobisz, oboje skończycie podążając różnymi ścieżkami i żyjąc w dwóch osobnych światach. Zwolnij, ustal, co dla ciebie, dla was, jest naprawdę ważne.

Uprość

Ilość rzeczy, które kupujemy i czynności, które rejestrujemy, od dawna jest już przesadą. Przesadą do tego stopnia, że gdy zauważysz, że coś zawodzi w twoim małżeństwie, będziesz już za daleko na to, by powrót okazał się prosty. Przestańcie marnować czas na zakupy, na robienie tysiąca rzeczy, które nie przynoszą wam żadnego pożytku. Skoncentrujcie się w końcu na sobie nawzajem tak, jak było na początku.

Delektuj się

Pamiętasz jeszcze, jak się rozstawialiście w ciągu dnia, może na kilka dni, gdy jedno z was musiało wyjechać? Nie mogliście się od siebie oderwać, całowaliście się, patrzeliście sobie w oczy. A teraz? Biegniecie tak szybko, że nie poświęcacie sobie zbyt dużej uwagi, dajecie sobie buziaka między łazienką a sypialnią, każde zajęte swoimi sprawami? Tak się nie da. Zarezerwujcie sobie wieczór tylko dla was, delektujcie się swoją obecnością tak, jak na początku waszej znajomości.

Dbając o wasz związek, dobre relacje możecie wspólnie zbudować silne fundamenty długotrwałego małżeństwa, wówczas bez znaczenia jest, ile mieliśmy lat decydując się na ślub.


Zobacz także

Czy wiesz, co się dzieje z twoim organizmem przez 6 godzin po wypiciu filiżanki kawy?

Jesteś leniwa, bo jesteś… mądra! To potwierdzone naukowo

Co o tobie mówi twój indiański znak? Kto jest twoim duchowym przewodnikiem – bóbr, kruk, a może gęś?