Czasem w cudach, na które czekamy więcej jest rozczarowania niż radości. Emocje to najlepsze efekty specjalne, lepszych jeszcze nie wymyślono

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
15 lutego 2019
Ogród rodzinny. Przyjaciel
Anna Geislerová (Vilma) | Fot. Materiały prasowe
 

Są filmy, które trzeba obejrzeć. Są historie, które trzeba opowiedzieć. I chwile, o których nie wolno zapominać. Są miłości utracone i te, który gdy się odnajdą nie mają już zagrzanego miejsca w sercu. Najnowszy film Jana Hřebejka Ogród rodzinny. Przyjaciel – to pierwsza część sagi inspirowanej autentycznymi wydarzeniami z życia krewnych autora scenariusza. Historie te napisało życie trzech rodzin, na tle najbardziej dramatycznych dekad w historii Czech: od początku II wojny światowej po lata 50-te XX wieku.

Film zrealizowano z rozmachem. Opowieść rozgrywa się w okupowanej przez nazistów Pradze. Trzy siostry: Vilma, Ela i Bedřiška mieszkają razem z dwójką dzieci. Wojna ich nie oszczędza – ich mężowie – członkowie ruchu oporu – zostają wywiezieni do obozu koncentracyjnego. I życie, i wojna toczą się dalej zupełnie nie zważając na ludzkie dramaty. Jednak w całym tym okrutnym świecie, jest nadal odrobina miejsca na bycie człowiekiem i na… miłość.

Anna Geislerová (Vilma) | Fot. Materiały prasowe

W życiu kobiet pojawia się Jiří – lekarz i przyjaciel męża Vilmy. Chcąc odwdzięczyć się kolegom za to, że nie go nie zdekonspirowali podczas brutalnych przesłuchań, roztacza opiekę nad ich rodzinami.

Ten film to emocje najgłębsze i najtrudniejsze, nie raz sięgające zenitu. Między Vilmą i Jiřím budzi się uczucie. Powoli, z początku nieproszone i niechciane, zakazane. Dzień po dniu. Wiąże ich znacznie więcej niż mogliby się spodziewać na początku tej znajomości. I trwa tak długo, jak wojna.

Martin Finger (Jindřich, mąż Vilmy) | Fot. Materiały prasowe

Tuż po zakończeniu wojny niespodziewanie wraca ocalony mąż Vilmy. I choć rozsądek każe świętować całej rodzinie taki cud, po wielu latach nieobecności jest dla domowników zupełnie obcym człowiekiem.

To niezwykła opowieść o wierności, lojalności, pożądaniu, poczuciu winy, o odejściu i powrocie, o rodzinie, rodzicach i dzieciach. Historia niespełnionej miłości. Portret rodzinny widziany oczami kobiet, które połączył los.

Obejrzyjcie koniecznie. Emocje to najlepsze efekty specjalne, lepszych jeszcze nie wymyślono.

W kinach od 15 lutego 2019

Szukajcie seansu w kinie w swoim mieście.

Lista kin:

Gdynia, Gdyńskie Centrum Filmowe
Katowice, kino Światowid
Kraków, kino Kijów
Kraków, kino Kika
Kraków, Kino Pod Baranami
Kraków, kino Mikro
Łódź, kino Bodo
Łódź, kino Charlie
Oleśnica, kino Spirala
Olsztyn, kino Awangarda
Poznań, kino Apollo
Poznań, kino Bułgarska 19
Poznań, kino Malta
Warszawa, kino Elektronik
Warszawa, kino Kultura
Warszawa, kino Luna
Warszawa, kino Praha
Warszawa, kino Stacja Falenica
Wrocław, kino Nowe Horyzonty
Zamość, kino Stylowy
Zgorzelec, kino PoZa NoVa


Babka majonezowa – najlepsze przepisy

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
15 lutego 2019
Babka majonezowa na Wielkanoc - najlepsze przepisy
Babka majonezowa na Wielkanoc | Fot. iStock – Babka majonezowa na Wielkanoc - najlepsze przepisy
 

Nie lubię, ba! nie cierpię majonezu, ale babka majonezowa wdarła się przebojem do moich wielkanocnych tradycji. Trzeba przyznać, że to ciasto jest wyjątkowe. Puchate jak chmurka (nie króliczek, bo mogłoby się wam źle skojarzyć jej kompulsywne pożeranie). Ma cudowny smak i można ją zrobić w kilku wariantach smakowych! Słowem niebo w gębie – i nie tylko od  święta!

Jeśli marzy ci się ciasto petarda, które zabłyśnie na wielkanocnym stole, a potem równie szybko z niego zniknie – nie masz wyboru, musisz wypróbować ten przepis!

Dlaczego babka majonezowa?

Nie znałam dość długo tego przepisu i przyznaję, że sama myśl o majonezie długo mnie odrzucała (no nie poradzę, że nie lubię). Nawet gdy próbowałam po raz pierwszy ją upiec byłam pewna wątpliwości. Surowe ciasto zdrowo „daje” majonezem. Ale okazało się, że po upieczeniu to ciasto jest babką idealną. Jej smak z użytym majonezem nie ma nic wspólnego. Dzięki niemu babka jest bardzo puszysta i lekka. Ciasto jest niesamowicie miękkie i wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki na babkę majonezową:

  • 4 jajka (minimum rozmiar M)
  • 2/3 szklanki majonezu (około 6 łyżek) – wyjmij wcześniej z lodówki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie dla miłośników wersji mocno cytrynowej) lub kilka kropli ulubionego aromatu do ciast w płynie
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • tarta bułka i tłuszcz do wysypania formy

Przepis na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny lub mleka (zależy, którą wersję wolisz)

Czas pieczenia: 50 min. w temperaturze 170 stopni C.

Przygotowanie:

Zacznijmy od najważniejszej zasady! Wyjmij majonez i jajka wcześniej z lodówki! Powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli brakuje ci czasu, możesz włożyć całe jajka do ciepłej wody. Ale pamiętaj woda nie może być gorąca, bo jajka się zetną zamiast ogrzać.

Jeśli majonez jest w szczelnym i zamkniętym słoiczku, możesz użyć tego samego triku.

  1. Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę. Niech będzie naprawdę puszta. Od jej jakości zależy „puszystość” naszego ciasta. Jeżeli marzy ci się babka majonezowa z prawdziwego zdarzenia, miksuj cierpliwie.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiej je przez sito i odstaw.
  3. Przygotuj się do pieczenia.  😉 Zacznij od włączenia piekarnika, żeby dobrze się nagrzał. Następnie przygotuj formę do pieczenia. Należy ją delikatnie nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką.
  4. Umyj dokładnie cytrynę i otrzyj z niej skórkę na drobnych oczkach tarki.
  5. Do ubitych z cukrem jajek dodaj pozostałe mokre składniki: majonez, sok z cytryny (lub aromat do ciasta) oraz skórkę z cytryny. Od tej chwili nie korzystamy już z miksera! Składniki mieszamy ręcznie – łyżką, szpatułką itp..
  6. Dodajemy partiami przygotowana mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy – również ręcznie.
  7. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – tak aby podczas przelewania trzeba było trochę mu pomóc łyżką 😉
  8. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 50 min. w temp 170-175 stopni C.

Gotowe ciasto zostawiamy na kratce do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy je z formy. Inaczej może się zepsuć. Dekorujemy tak, jak lubimy najbardziej! Smacznego!

Jak ozdobić babkę?

Jak chcecie! Tradycyjnie polewa się ją lukrem (najlepiej cytrynowym). Ale absolutnie genialnie smakuje prawie w każdej wersji. Z lukrem na mleku, z białą polewą czekoladową czy zwykłą domową polewą z kakao. Można tez wybrać klasyczne osypanie babki cukrem pudrem! Zawsze jest pyszna. 🙂

Przydatne wskazówki

Ja piekłam babkę majonezową w klasycznej formie z kominem (około 24 cm średnicy), ciasto nie wyszło za wysokie i szybko, równomiernie się upiekło. Jeśli planujecie wykorzystać mniejszą, ale wyższą formę, pamiętajcie, żeby nie szaleć z temperaturą i pewnie ciut dłużej zostawić babkę w piecu. Niezawodna będzie pod koniec pieczenia próba patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto jest w środku surowe brzydko obklei patyk, gdy jest gotowe co najwyżej zostaną na nim suche okruszki.

Odwiedź nas na Facebooku!

Babka majonezowa na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Babka majonezowa na Wielkanoc – najlepsze przepisy | Fot. iStock


I love… bakalie! Najlepsze przepisy z bakaliami na Walentynki

Redakcja
Redakcja
14 lutego 2019
Fot. Materiały prasowe

Kierując się zasadą „przez żołądek do serca” wielu z nas walentynkowy wieczór postanawia spędzić przy dobrym jedzeniu. 14 lutego afrodyzjaki w kuchni grają pierwsze skrzypce – ostrygi, lubczyk, papryczka chilli, czekolada – te klasyki znajdują miejsce w większości walentynkowych potraw. My zaś, oprócz pikanterii, proponujemy dodać odrobinę chrupkości do dań, które zaserwujemy swoim drugim połówkom – i mamy na to doskonały pomysł – bakalie!

W ten wyjątkowy wieczór chcemy uraczyć swoich partnerów wyjątkowymi daniami. To doskonały dzień na wypróbowanie egzotycznych kuchni świata, wprowadzenie nowości, łączenie smaków. My proponujemy eksperymenty z dobrze znanymi produktami, które w nieoczywisty sposób mogą zupełnie odmienić walentynkową kolację.

Zadbaj o to, aby dodatki odmieniły strukturę potrawy lub przemyciły do niej delikatny smak zmieniający oblicze dania. Zblendowane orzechy nerkowca nadadzą zupie bardzo kremowej faktury, dodając uprażone pestki słonecznika lub płatki migdałów zyskasz dodatkową chrupkość.

W walentynkowy wieczór wypróbuj naszych propozycji na pyszną, lekką kolację, która pobudzi zmysły i wprawi w dobry nastrój. Zaproś partnera do kuchni – swoją randkę rozpocznijcie już w trakcie wspólnego gotowania!

Przystawka: Lekko pikantny krem z pomidorów, ricotty i orzechów nerkowca

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 600 g passaty pomidorowej
  • 1 opakowanie ricotty
  • 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • świeża papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ząbek czosnku
  • łyżka cukru
  • oliwa z oliwek

Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączamy wodę. Do kielicha blendera przekładamy namoczone orzechy, wlewamy gorący bulion, passatę pomidorową, łyżkę ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek oraz ząbek czosnku, łyżkę cukru, świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Zupę nakładamy do miseczek , dodajemy ricottę oraz kilka listków świeżej bazylii. Podajemy wraz z grzanką ziołową.

Danie główne: aromatyczny łosoś pieczony z warzywami i pestkami słonecznika

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 500 g łososia bez skóry i ości
  • 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
  • 75 g Orzechów Chandler Bakalland
  • 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
  • 1 papryka czerwona
  • 1 grejpfrut różowy
  • 1 opakowanie ulubionego miksu sałat
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Oczyszczonego, osuszonego łososia marynujemy w mieszance sosu sojowego, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i kilku kropel soku z cytryny. Rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy wydrążoną paprykę pokrojoną w kawałki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość ryby oraz papryki. Grejpfruta obieramy i dzielimy na mniejsze części. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy mieszankę sałat, następnie łososia, pieczoną paprykę, kawałki grejpfruta oraz pestki słonecznika, orzechy włoskie i żurawinę. Przed podaniem danie delikatnie skrapiamy octem balsamicznym.

Deser: czekoladowe kąski z bakaliami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości co najmniej 70% kakao
  • 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • 100 g Migdałów lekko solonych Bakalland
  • 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
  • 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 100 g Jagód goji Bakalland
  • grubo mielona sól
  • olej

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy olejem. Na tak przygotowaną blachę łyżką nakładamy kleksy roztopionej czekolady formując je w krążki. W jeszcze niezastygniętych umieszczamy migdały, jagody goji, żurawinę, rodzinki i pistacje. Całość oprószamy grubo mieloną solą. Tak przygotowane krążki pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.

Więcej bakaliowych inspiracji znajdziesz na www.bakalland.pl.


Zobacz także

O samotności rodziców wcześniaków i facebookowej grupie wsparcia

Życie pudełkowe? Zrób sobie przestrzeń, by żyć! Akcja „Chcesz uporządkować swoje życie? Uporządkuj przestrzeń wokół siebie”

Kochaj, jakbyś znów miała 16 lat! Akcja „Pokaż, jak kochasz”