Go to content

Ciastka serowe – krakersy imprezowe

Czy zdarza Ci się czasami, że przychodzą do Ciebie niezapowiedzianie znajomi, a Ty akurat wtedy nie masz żadnych przekąsek pod ręką? Tym razem to nic straconego! Wystarczy kawałek sera, jajko, margaryna, trochę mąki, przyprawy oraz sprawny piekarnik! Takie proste, a takie dobre.

 Składniki:

– Ser 200 gram
– Margaryna 110 gram
– Jajko 1 szt.
– Mąka pszenna 1,5 szklanki
– Pieprz cayenne ¼ łyżeczki
– Sól 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

1. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do niego pokrojoną na kawałki margarynę, wsypujemy mąkę, sól oraz pieprz cayenne. Do całości wbijamy jajko i zagniatamy ją na jednolite ciasto.

2. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego różne kształty za pomocą foremek lub kroimy na kwadraty. Ciastka rozkładamy na blaszce wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 12 minut.

Ciastka serowe – gotowe.