Chlebek surimi. Idealna opcja dla tradycyjnego chleba. Przepis warty wykorzystania

SURIMI
SURIMI
9 sierpnia 2018
Fot. iStock/shironosov
 

W moim przypadku paluszki krabowe ochoczo rozgościły się w chlebku Szczęście, którego pałaszowanie to dla mnie smakowita przyjemność.Mniam

 Chlebek surimi

Składniki:

– 300g VIČI paluszki surimi

– 8 jajek

– 4 łyżki serka homogenizowanego

– 160g koncentratu pomidorowego

– niecałe 0,5 szklanki mąki razowej lub pszennej (według uznania)

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– garść świeżej natki pietruszki drobno pokrojonej

– sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie:

1. Białka jajek ubić, lecz nie do końca na sztywną piankę.

2. Wymieszać żółtka jajek z serkiem, koncentratem, natką oraz VIČI paluszki surimi startymi na grubej tarce.

3. Dodać spienione białka i wymieszać.

4. Następnie dodawać po 1 łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.

5. Na koniec wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Wlać do formy silikonowej – nie trzeba jej natłuszczać, co w przypadku osób będących na diecie jest ważne.

7. Piec w temp. ok. 170C przez 30-40min.

Chlebek posiada szerokie zastosowanie w jego podawaniu bowiem jest pyszny sam w sobie zajadany zarówno na ciepło jak i na zimo lub jako baza do kanapek, zup, sałatek, przekąsek, przystawek czy w postaci chrupiących grzanek będąc pokrojony w kwadraty czy paski i podsmażony na patelni.

Mniam! MiłośćMniam

Polecam! Tym bardziej, iż chlebek SURIMI lubi się z osobami będącymi na diecie i bez diet.


Roladki z piersi z kurczaka z paluszkami krabowymi

SURIMI
SURIMI
9 sierpnia 2018
Fot. iStock/kiko_jimenez
 

Kolejny przepis nadesłany w ramach naszego konkursu na przepisy z VIČI paluszkami surimi w tle.

Roladki z piersi z kurczaka z VIČI paluszki surimi

Składniki: 

torebki papierowe do smażenia

2 filety z piersi kurczaka

8 VIČI paluszki surimi

olej

pieprz

sól

uniwersalna przyprawa do mięsa

Przygotowanie:

Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą, solą i pieprzem. Na każdej roladce układamy po paluszku surimi i szczelnie zwijamy. Roladki oprószamy przyprawą na zewnątrz. Delikatnie kropimy olejem lub oliwą z oliwek. Układamy po 3 sztuki w torebce papierowej do smażenia i szczelnie zamykamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy roladki w torebkach.

Podajemy z surówką jaką lubimy i młodymi ziemniaczkiami ! Smacznego!
Polecam to danie, bo bardzo potrzeba jedynie 30 minut na przygotowanie.


Zupa z paluszkami surimi. Trochę orientalnej nuty

SURIMI
SURIMI
9 sierpnia 2018
Fot. iStock/ahirao_photo

Kochani, w odpowiedzi na Wasz konkurs podsyłam przepis na super zupę, którą zaskakuje czasem gości, ciekawą, inną niz wszystkie, orientalną.

Zupa z VIČI paluszki surimi

Składniki na 4 porcje:

  • 3 nóżki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 100 g VIČI paluszki surimi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • chilli
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • szczypior z dymki
  • 50 g cienkiego makaronu ryżowego

Wykonanie:

Z nóżek, warzyw, ziela i listków gotujemy wywar z 1,5l wody, na małym gazie. Następnie wszystko wyciągamy, żeby wywar został czysty.Użyjemy ok 750 ml. Do ciepłego wrzucamy pokrojone VIČI paluszki surimi– ok. 80 g i zmniejszamy ogień do minimum, a po chwili wyłączamy go całkowicie. Zupę doprawiamy octem ryżowym, cukrem, sosem sojowym, chilli i ewentualnie solą. Odlewamy pół szklanki płynu z naszej zupy i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną tak,by nie było grudek. Przelewamy całość do garnka. Ponownie podgrzewamy, ale tak, by nie dopuścić do gwałtownego gotowania – chodzi tylko o jej zagęszczenie. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i odstawiamy na 3-4 minuty. Odcedzamy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do miseczek przekładamy: porcję makaronu ryżowego, kawałki marchewki wyciągniętej uprzednio z wywaru, po 2 plasterki pora i pozostałe kawałki VIČI paluszki surimi. Zalewamy zupą i posypujemy posiekanym szczypiorem dymki. Warto podać osobno sos sojowy, aby każdy w razie potrzeby mógł sobie odpowiednio doprawić swoją porcję. Smacznego!

Autorka przepisu: Marta