Go to content

Chlebek surimi. Idealna opcja dla tradycyjnego chleba. Przepis warty wykorzystania

Fot. iStock/shironosov

W moim przypadku paluszki krabowe ochoczo rozgościły się w chlebku Szczęście, którego pałaszowanie to dla mnie smakowita przyjemność.Mniam

 Chlebek surimi

Składniki:

– 300g VIČI paluszki surimi

– 8 jajek

– 4 łyżki serka homogenizowanego

– 160g koncentratu pomidorowego

– niecałe 0,5 szklanki mąki razowej lub pszennej (według uznania)

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– garść świeżej natki pietruszki drobno pokrojonej

– sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie:

1. Białka jajek ubić, lecz nie do końca na sztywną piankę.

2. Wymieszać żółtka jajek z serkiem, koncentratem, natką oraz VIČI paluszki surimi startymi na grubej tarce.

3. Dodać spienione białka i wymieszać.

4. Następnie dodawać po 1 łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.

5. Na koniec wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Wlać do formy silikonowej – nie trzeba jej natłuszczać, co w przypadku osób będących na diecie jest ważne.

7. Piec w temp. ok. 170C przez 30-40min.

Chlebek posiada szerokie zastosowanie w jego podawaniu bowiem jest pyszny sam w sobie zajadany zarówno na ciepło jak i na zimo lub jako baza do kanapek, zup, sałatek, przekąsek, przystawek czy w postaci chrupiących grzanek będąc pokrojony w kwadraty czy paski i podsmażony na patelni.

Mniam! MiłośćMniam

Polecam! Tym bardziej, iż chlebek SURIMI lubi się z osobami będącymi na diecie i bez diet.