Chlebek surimi. Idealna opcja dla tradycyjnego chleba. Przepis warty wykorzystania

SURIMI
SURIMI
9 sierpnia 2018
Fot. iStock/shironosov
 

W moim przypadku paluszki krabowe ochoczo rozgościły się w chlebku Szczęście, którego pałaszowanie to dla mnie smakowita przyjemność.Mniam

 Chlebek surimi

Składniki:

– 300g paluszków krabowych

– 8 jajek

– 4 łyżki serka homogenizowanego

– 160g koncentratu pomidorowego

– niecałe 0,5 szklanki mąki razowej lub pszennej (według uznania)

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– garść świeżej natki pietruszki drobno pokrojonej

– sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie:

1. Białka jajek ubić, lecz nie do końca na sztywną piankę.

2. Wymieszać żółtka jajek z serkiem, koncentratem, natką oraz paluszkami krabowymi startymi na grubej tarce.

3. Dodać spienione białka i wymieszać.

4. Następnie dodawać po 1 łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.

5. Na koniec wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Wlać do formy silikonowej – nie trzeba jej natłuszczać, co w przypadku osób będących na diecie jest ważne.

7. Piec w temp. ok. 170C przez 30-40min.

Chlebek posiada szerokie zastosowanie w jego podawaniu bowiem jest pyszny sam w sobie zajadany zarówno na ciepło jak i na zimo lub jako baza do kanapek, zup, sałatek, przekąsek, przystawek czy w postaci chrupiących grzanek będąc pokrojony w kwadraty czy paski i podsmażony na patelni.

Mniam! MiłośćMniam

Polecam! Tym bardziej, iż chlebek SURIMI lubi się z osobami będącymi na diecie i bez diet.


Zupa z paluszkami surimi. Trochę orientalnej nuty

SURIMI
SURIMI
9 sierpnia 2018
Fot. iStock/ahirao_photo

Kochani, w odpowiedzi na Wasz konkurs podsyłam przepis na super zupę, którą zaskakuje czasem gości, ciekawą, inną niz wszystkie, orientalną.

Zupa z paluszkami surimi

Składniki na 4 porcje:

  • 3 nóżki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 100 g surimi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • chilli
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • szczypior z dymki
  • 50 g cienkiego makaronu ryżowego

Wykonanie:

Z nóżek, warzyw, ziela i listków gotujemy wywar z 1,5l wody, na małym gazie. Następnie wszystko wyciągamy, żeby wywar został czysty.Użyjemy ok 750 ml. Do ciepłego wrzucamy pokrojone paluszki surimi – ok. 80 g i zmniejszamy ogień do minimum, a po chwili wyłączamy go całkowicie. Zupę doprawiamy octem ryżowym, cukrem, sosem sojowym, chilli i ewentualnie solą. Odlewamy pół szklanki płynu z naszej zupy i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną tak,by nie było grudek. Przelewamy całość do garnka. Ponownie podgrzewamy, ale tak, by nie dopuścić do gwałtownego gotowania – chodzi tylko o jej zagęszczenie. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i odstawiamy na 3-4 minuty. Odcedzamy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do miseczek przekładamy: porcję makaronu ryżowego, kawałki marchewki wyciągniętej uprzednio z wywaru, po 2 plasterki pora i pozostałe kawałki surimi. Zalewamy zupą i posypujemy posiekanym szczypiorem dymki. Warto podać osobno sos sojowy, aby każdy w razie potrzeby mógł sobie odpowiednio doprawić swoją porcję. Smacznego!

Autorka przepisu: Marta