Go to content

Chabrowy zawrót głowy. Czy warto włączyć chabry do letniego menu?

Fot. iStock / zofka

Piękny czerwcowy weekend zachęca nas do długich spacerów. Na jeden z nich wybieramy się z łubianką by nazrywać …..truskawek? Nie, skusiły nas niebiesko – czerwone pola ciągnące się po horyzont. Gdzie okiem sięgnąć tam, w towarzystwie zbóż rosną dumnie chabry, maki – a u ich stóp, jakby przycupnięty – rumianek.

Zachwycający widok, wdzierający się w nozdrza zapach, słońce i lekki wietrzyk, chwilo trwaj. Idę z dziećmi między polami i nie mogę nacieszyć się obecnością jednych ( dzieci) i drugich ( polnych kwiatów). Patrzę jak Gabrysia łapczywie zbiera rośliny do koszyczka i planuje, że zrobimy z nich pyszną sałatkę. Młodszy brat przynosi jej niżej rosnący rumianek i już widzą w łubiance niebo z białymi chmurkami.
– Mamo zobacz ile tu owadów, jak ciężko pracują, kiedy my sobie odpoczywamy – cieszy się córka, a ja wraz z nią tym, że jest taka wrażliwa na przyrodę. Dostrzega najmniejszy drobiazg, potrafi nazwać mijane rośliny, docenić ich piękno. Bierze w opalone dłonie mak i szuka ukrytej w nim Calineczki. Niech ta szczera radość i zachwyt zostaną w jej sercu na zawsze. Pragnę nałapać te chwile i napchać nimi kieszenie na zapas.

Tymczasem, nasz koszyk zapełnia się kolorowym kwiatem, w moich rękach zaś rośnie bukiet, który za chwile stanie na honorowym miejscu w domu.

Po powrocie Gabrysia bierze naszą ulubioną książkę* i sprawdza, jakie właściwości mają chabry i czy warto włączyć je do letniego menu.

Chaber bławatek rośnie na polach od czerwca do października i przez cały ten czas można cieszyć się jej pięknym widokiem i cennymi właściwościami. Ostrożnie wyskubane płatki, jak i całe kwiaty można bowiem rozsypywać jako jadalną dekorację na wiele rodzajów potraw. My dodajemy je do sałatek.
habry 3

Kwiaty zachowują swoje właściwości także po ususzeniu, pod warunkiem, że nie zmienią koloru. Właściwości lecznicze zachowują kwiaty nie w pełni rozwinięte, mające wygląd pędzelków. Znajdują się w nich poliacetyleny i gorycze, kwasy organiczne, sole mineralne – duże ilości manganu. Za niebieski kolor odpowiadają antocyjany i flawonoid apigenina.

Fot. iStock / Rike_

Fot. iStock / Rike_

W medycynie naturalnej są wykorzystywane przy gorączce, zaburzeniach miesiączkowania, upławach i zaparciach. W postaci herbaty chabry używane są jako środek mukolityczny i moczopędny oraz do pobudzania czynności wątroby i woreczka żółciowego. Zewnętrznie napar z kwiatów chabra bławatka stosuje się w przypadku zapalenia oczu, spojówek oraz do przemywania skóry głowy w przypadku grzybicy i łuszczycy.

Zasypiając mam przed oczami chabrowy ocean, spływa na mnie spokój, który przenosi mnie w krainę snów. Rano budzę się wypoczęta i radosna, spoglądam na bukiet niebieskich klejnotów, uśmiecham się do siebie. Zaraz czas budzić dzieci, ale niech jeszcze chwilę we śnie pobiegają po polach.

Napar z kwiatów chabra bławatka do picia:

1-2 łyżki świeżych lub suszonych kwiatów wsypać do filiżanki, zalać wrzącą wodą i pozostawić 10 minut do zaparzenia.

Kąpiel w kwiatach bławatka

4 łyżeczki suszonych kwiatów zalać wrzątkiem ( 1 l) Parzyć pod przykryciem ok 15 minut. Wlać do ciepłej kąpieli. Taki wywar ma działanie antybakteryjne.

Napar oczny z chabrów:

4 łyżki kwiatów chabru, 3 łyżki ziela świetlika, 2 łyżki kwiatów rumianku. Zalać 1 szklanką wrzącej wody i zaparzyć. Przykładać zamoczoną w naparze gazę na oczy w stanach zapalnych kilka razy dziennie.

Nasza ulubiona książka ” Jadalne rośliny dziko rosnące” – SG Fleischhauer
habry