Go to content

6 wskazówek, które pozwolą ci idealnie połączyć ser z rodzajem wina

Fot. iStock/courtneyk

Nie zostaliśmy wychowani w kulturze picia wina. U nas to raczej śledzik i ogórek kiszony jako zakąska do kieliszka wódki. Jednak prawda jest taka, że coraz więcej osób pije wino. I wiemy doskonale, że do wina najlepiej podać ser. Tylko jaki? Oto jest pytanie.

Oto 6 wskazówek, które pozwolą ci podać odpowiedni ser do rodzaju wina

Łącz wina i sery o tej samej intensywności

Z reguły wina o zawartości alkoholu powyżej 14,5% są bardziej intensywne i smakują lepiej z serami o intensywniejszym aromacie.

Do win poniżej 12% należy podać sery o delikatniejszym smaku. Tu sobie z pewnością poradzisz, prawda?

Dojrzałe sery najlepiej pasują do ciemnych czerwonych win

Ser, kiedy się starzeje się, traci zawartość wody i staje się bogatszy w smaku wraz ze zwiększoną zawartością tłuszczu. Te dwie cechy idealnie pasują do ciemnych czerwonych win, ponieważ tłuszcz zawarty w serze przeciwdziała wysokim garbnikom w winie. Najlepsze tu będą sery, które dojrzewają co najmniej rok – znany Cheddar, Gouda, poza tym Provolone lub parmezańskie odmiany takie jak Parmigiano-Reggiano i Grana Padano.

Dopasuj sery do słodkich win

Wydawałoby się, że sery pasują jedynie do win wytrawnych, tymczasem wina słodkie, takie jak choćby Muscato tworzą idealne połączenie z cuchnącymi pleśniowych serami o niebieskich żyłkach. Dlaczego? Ponieważ słodycz zawarta w winie pomaga zrównoważyć „gorzkość” w serze i sprawia, że smakuje on bardziej kremowo. Idealny w tym wypadku jest choćby Roquefort.

Miękkie i kremowe sery idealnie pasują do musujących win

Wino musujące charakteryzuje się wysoką kwasowością i karbonatyzacją, które zapewniają efekt oczyszczający podniebienie po kremowym, lepki serze, takim jak Brie, Camembert, Cremont lub Epoisses de Bourgogne.

Wina i sery z tego samego miejsca zawsze dobrze się ze sobą łączą

Najczęściej warto zaufać lokalnym tradycjom i skosztować win i serów z tego samego regionu. Kilka wspaniałych przykładów to Sauvignon Blanc z kozim serem (Dolina Loary, Francja), Chardonnay z Époisses de Bourgogne (Burgundia, Francja) i Garnacha z Manchego (Hiszpania).

Gdy masz wątpliwości, podaj twardy, orzechowy ser

Jeśli serwujesz kilka win i nie masz pewności, jaki ser najlepiej do nich pasuje, wybierz najbezpieczniejszą opcję i podaj twardy, orzechowy ser. Będzie on miał dość tłuszczu, aby zrównoważyć garbniki w czerwonym winie, ale wystarczająco dużo delikatności, by idealnie pasować do pozostałych. Możesz wybrać: Swiss, Gruyère, Comté Extra, Emmental i Gouda.

I jak? Czujesz się trochę pewnie w świecie win i serów?


źródło: Winefolly