6 par produktów, które, mimo, że razem są pyszne, mogą szkodzić

Redakcja
Redakcja
3 marca 2018
Fot. iStock/caracterdesign
Następny

Każdy z nas ma swoje ulubione połączenia produktów spożywczych, które w duecie smakują fantastycznie. Chipsy i piwo ? Oczywiście, że to do siebie pasuje. Ale wiadomo np., że lubiane przez wielu połączenie pomidora i ogórka nie jest najlepsze, bo  ogórek zawiera askorbinazę — enzym, który niszczy witaminę C z pomidorów. 

Ale to nie jedyne połączenie, którego lepiej unikać. Jeśli chcesz oszczędzić w przyszłości kłopotów np. z trawieniem lub ryzyka odwodnienia, odpuść łączenie ze sobą tych 6 spożywczych produktów.

źródło: www.cosmopolitan.pl, www.menshealth.pl

Zwykły komplement, a tak wiele może zmienić. 9 sposobów, by docenić swojego partnera

Ewelina Celejewska
Ewelina Celejewska
3 marca 2018
Fot. iStock/filadendron
Następny

Najdziwniejszy komplement, jaki usłyszałam? „Masz krowie oczy”. Musiałam zrobić wyjątkowo dziwną minę, ponieważ ów pan, który uraczył mnie tym komplementem, natychmiast zaczął tłumaczyć, że krowy mają piękne, duże oczy i bardzo długie rzęsy. No dobra, wybrnął chłopaczyna. Skąd mógł wiedzieć, że nigdy w życiu nie stałam oko w oko z krową? Co jak co, ale kreatywność doceniłam. Lepsze to przecież niż: „Ładnie wyglądasz”. Choć i tym nie gardzę, bo szczery komplement jest na wagę złota. 

Wiadomo – na początku związku spijamy sobie z dzióbków. Zapewniamy o swoim uczuciu, robimy niespodzianki, prawimy sobie komplementy. Jednym słowem – doceniamy drugiego człowieka. Chcemy, żeby wiedział, ile dla nas znaczy i jak bardzo cieszymy się, że jest w naszym życiu. Potem tych komplementów jakby mniej… I nagle dociera do ciebie, że od kilku miesięcy nie usłyszałaś nawet, że ładnie wyglądasz. A kiedy ostatni raz sama powiedziałaś coś miłego swojemu partnerowi?

Myśląc o komplementach, najczęściej przychodzą nam do głowy wyświechtane teksty odnośnie wyglądu. Że komuś w czymś do twarzy, że dobrze się prezentuje, że wyraźnie schudł… A przecież komplementować można także charakter, zachowanie…

Dlatego właśnie, dla poprawy waszych relacji, podrzucamy krótki poradnik, jak komplementować, by wzmocnić swój związek i zakochać się w sobie na nowo.

Specjalne komplementy

Chodzi o to, żeby nie powielać utartych schematów i nie komplementować w banalny sposób. Jeśli chcesz, żeby twój partner poczuł się wyjątkowo, słowa nie mogą być uniwersalne. Pomyśl o jakimś zachowaniu albo konkretnej cesze charakteru, którą w nim cenisz.

Emocjonalne komplementy

To takie, w których znajduje się ładunek emocjonalny. Na przykład możesz powiedzieć swojemu ukochanemu, że doceniasz jego ciężką pracę w firmie, ponieważ dzięki temu zapewnia ci spokój i bezpieczeństwo.

Komplementy-motywatory

Ten rodzaj komplementu zachęca twojego partnera do kontynuowania pracy i wypróbowywania nowych rzeczy lub zachęcania ich poprawiania swoich umiejętności w sprawach, w których nie są najlepsi. Jeśli twój partner nie jest zbyt dobry w gotowaniu, ale mimo to stara się zrobić posiłek, ważne jest, aby docenić jego wysiłki.

Komplementy dotyczące wyglądu

Jeżeli podoba ci się to, w jaki sposób się ubrał lub ogolił, powiedz mu o tym. Nie czekaj aż zapyta cię, jak wygląda. Sama wiesz, jak to działa – kiedy prosisz o ocenę swojego wyglądu, bliska osoba najczęściej powie ci to, co chcesz usłyszeć. Spontaniczne komplementy pełne zachwytu są po prostu szczere.

strona 1 z 2
druga część artykułu na następnej stronie

Potrafisz zrobić jajecznicę, a może tylko ci się wydaje? 6 błędów, które większość z nas popełnia

Redakcja
Redakcja
3 marca 2018
Fot. iStock/victorass88

Jajecznica to klasyka polskiego śniadania. Szybka i prosta do przyrządzenia powinna być popisowym daniem każdego, kto łapie za patelnię. Tymczasem zamiast puszystej, smacznej potrawy, serwujemy na talerzach przyklapniętą breję, której widok odbiera apetyt. Zabierając się za jajecznice popełniamy szkolne błędy, które mszczą się i na jej wyglądzie i na smaku.

6 błędów, które szkodzą każdej jajecznicy  

1. Mieszanie jajek

Samo zmieszanie jaj to za mało. Żeby skłócić żółtka z białkami i napowietrzyć masę, najlepiej ubić je trzepaczką. Taka jajecznica będzie puszysta i delikatna.

2. Dolewanie płynu

Często pojawiają się porady, żeby uzyskać puszystą jajecznicę, należy dolać do surowych jaj wodę lub mleko. A bywa odwrotnie — płyn sprawia, że jajecznica stanie się twarda, a jeśli jego nadmiar oddzieli się od jajek, stanie się czymś na wzór nieapetycznej zupy.

3. Za mocne rozgrzewanie patelni

Im wyższa temperatura, tym szybciej zmienia się struktura białka oraz wzrasta ryzyko przypalenia i stwardnienia. Smażenie jajecznicy przez krótki czas na bardzo gorącej patelni psuje jej smak. Jajecznicę najlepiej smaż na wolnym ogniu, kilka minut.

4. Solenie w trakcie smażenia

Nie powinno się solić jajecznicy przed smażeniem lub w jego trakcie, ponieważ można przesadzić z jej ilością, a sama sól sprawia, że jajecznica staje się mniej puszysta i bardziej sztywna. Najlepiej posolić ją po zdjęciu z patelni.

5. Zły wybór warzyw do jajecznicy

Jajecznica z warzywami to pyszne urozmaicenie klasyki, jednak zły wybór warzyw może zamienić ją w płaskiego, rozmemłanego omleta. Aby było zdrowo i smacznie, unikaj surowych, pełnych wody warzyw. Warzywa najpierw blanszuj i starannie osusz, wstępnie je podsmaż lub użyj ugotowanych na parze, wtedy nie powstanie mokra papka.

6. Zbyt duża patelnia 

Zbyt duża patelnia na kilka jajek utrudnia zadanie. Przede wszystkim tłuszcz rozlewa się na boki patelni i potrzeba wlać go więcej, a więc danie będzie bardziej tłuste. Same jajka również rozlewają się po niej nierówno, tworząc warstwy, które na środku wysuszają się szybciej, a po bokach dłużej pozostają surowe.

źródło: dietetycy.org.pl


Zobacz także

Poświęcenie czy masochizm. Gdzie leżą granice życzliwości

Poświęcenie czy masochizm. Gdzie leżą granice życzliwości

Znaki zodiaku, które najczęściej się rozwodzą

Znaki zodiaku, które najczęściej się rozwodzą

„Proszę go uśpić. Albo zatłukę”. A może ja zatłukę ciebie?! Dobry człowiek dba o zwierzęta!